Οι ακανθώδεις θάμνοι της λευκαγκαθιάς μπορούν να βρεθούν σε δάση, ακόμη και σε χωράφια.  Ο θάμνος της λευκαγκαθιάς γεμίζει με κόκκινα μούρα και μετατρέπει το φθινοπωρινό τοπίο σε όμορφες λαμπερές κόκκινες κηλίδες.

Τα άνθη και τα φύλλα της είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα άνθη της συλλέγονται το Μάιο, ενώ οι καρποί, συλλέγονται τέλη Οκτώβρη όταν έχουν ωριμάσει πλήρως. Οι καρποί της είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτική και επίσης περιέχουν πηκτίνη, βιταμίνες C και Β, γλυκόζη και ανόργανα συστατικά και μέταλλα. Έχουν πολύ καλή επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στην προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας γενικότερα.

Τα άνθη και οι καρποί αυτού του βοτάνου συμβάλλουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την ελαστικότητα των αγγείων. Έχει μια κατευναστική επίδραση στην καρδιά και επίσης λειτουργεί ως ένα βρογχοδιασταλτικό.

Τα τσάι από τους καρπούς της λευκαγκαθιάς συνίσταται για την ανακούφιση σε περιπτώσεις υπέρτασης και διάφορων καρδιακών παθήσεων. Η φαρμακευτική δράση του τσαγιού παράγεται από τα άνθη του βοτάνου και ενισχύεται όταν αναμιγνύεται με βαλεριάνα ή χηνοπόδιο.

Πως να φτιάξετε χαλαρωτικό τσάι λευκαγκαθιάς

Πάρτε μια κουταλιά από αποξηραμένα άνθη και τα φύλλα ή του καρπούς του φυτού και προσθέστε τα σε 250 ml βραστό νερό. Σκεπάστε και αφήστε το για 20 λεπτά, εύκολα και απλά φτιάξαμε ένα υγιεινό τσάι με αυτό το θεραπευτικό βότανο, πριν το πιείτε προσθέστε λίγο μέλι για να το γλυκάνετε.

Πως να φτιάξετε βάμμα  με λευκαγκαθιά (ράμνος)

Μουλιάστε 25 γραμμάρια από τα άνθη ή τους καρπούς της σε 120 γραμμάρια αλκοόλης, βάλτε τα σε ένα γυάλινο βάζο, κλείστε καλά  και αφήστε το για 12 ημέρες.  Φιλτράρετε το βάμμα με μία γάζα (τουλπάνι) και αδειάστε το, σε ένα γυάλινο σκούρο μπουκάλι, φροντίστε ώστε να σφραγιστεί καλά. Πίνετε 15 – 20 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα, αναμεμιγμένες με νερό.

Αν πάσχετε από διαταραχή ύπνου, πιείτε ένα φλιτζάνι τσαγιού λευκαγκαθιάς, πριν πάτε για ύπνο. Οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές, θα μειωθούν αν αναμίξετε εκχύλισμα του βοτάνου μαζί με εκχύλισμα βαλεριάνας και λαμβάνεται από αυτό 20 – 30 σταγόνες σε σύνολο, την ημέρα, τρεις φορές πριν από τα κύρια γεύματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντα να ρωτάτε και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα σας.