Πόσες φορές σας έχει τύχει το τελευταίο διάστημα να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδιάθετοι, με ζαλάδες;
Αν όντως έχετε τέτοιες τάσεις, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο στο γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι όλα πάνε καλά και δεν είναι κάποιο σοβαρό θέμα υγείας.

Όμως τι γίνεται σε περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας και ζάλης, είτε δική σας, είτε κάποιου ξένου που έτυχε να βρίσκεται δίπλα σας, ξέρετε πως να αντιδράσετε;

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε πρώτη φάση για να προσφέρετε βοήθεια σε κάποιον συνάνθρωπο δίπλα σας ή ακόμα και σε εσάς του ίδιους αν χρειαστεί.

Εάν αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία, ξαπλώστε και βάλτε μερικά μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας, έτσι ώστε τα πόδια να βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού σας.

Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλό και θα μειώσει το αίσθημα της ζάλης.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι

Οι ζαλάδες είναι φυσικές αισθήσεις που δημιουργούνται από τον οργανισμό ύστερα από έντονη σωματική και ψυχολογική πίεση, αδυναμία και αστάθεια.

Η Αδιαθεσία είναι ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας, όμως και τα δύο συμπτώματα μπορεί να αποτελούν σοβαρούς λόγους για να αναζητήσετε  ιατρική περίθαλψη και να κάνετε γενικές εξετάσεις για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Ίλιγγος

Κατά τον ίλιγγο νιώθουμε μια εξασθενημένη αίσθηση της ισορροπίας που προκαλεί ζάλη και επηρεάζει το νευρικό σύστημα, τα μάτια και τους αισθητήρες στο εσωτερικού του αυτιού. Τα συμπτώματα του είναι η ψευδαίσθηση ότι τα πάντα γύρω μας γυρίζουν και συχνά μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό.

Πνευμονία και γρίπη

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland αναφέρει ότι η δυσφορία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιαστεί από μια ποικιλία διαφορετικών συνθηκών υγείας και η οποία προηγείται συχνά της κόπωσης. Μπορεί ακόμα να συμβεί και από εποχικές αρρώστιες όπως πνευμονία ή γρίπη. Η πνευμονία συνήθως προκαλείται από φλεγμονή των πνευμόνων, μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή κατάσταση γιαυτό και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Η γρίπη είναι μια ιογενείς λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα και των πνευμόνων. Η γρίπη είναι επίσης μια ασθένεια που μπορεί να χρήζει ιατρικής παρέμβασης, η αδιαθεσία είναι κοινό σύμπτωμα όλων των προαναφερομένων λόγων και ασθενειών, ενώ από τη άλλη οι ζαλάδες συνήθως δε συνδέονται με τη πνευμονία και τη γρίπη.