Η γλουταμίνη ανήκει στην κατηγορία των αμινοξέων και πρόκειται για ένα δομικό στοιχείο της πρωτεΐνη του σώματος που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας.

Η γλουταμίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων παρενεργειών από ιατρικές θεραπείες. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου και της διάρροιας, για πόνους και οίδημα στην στοματική κοιλότητα (βλεννογονίτιδα) και για πόνους των νεύρων (νευροπάθειες).

Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματική στην προστασία του ανοσοποιητικού  και πεπτικού συστήματος σε άτομα που υποβάλλονται σε ακτινοχημειοθεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου. Επιπλέον η γλουταμίνη χρησιμοποιείται για  βελτίωση ανάκαμψης μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, ή εγχείρηση στο πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκατάσταση σε όσους έχουν υποστεί τραυματισμό, επίσης λειτουργεί προληπτικά στις λοιμώξεις.

Μερικοί χρησιμοποιούν τη γλουταμίνη για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος όπως έλκος στομάχου, ελκώδη κολίτιδα κτλ. Χρησιμοποιείται επίσης  κατά της κατάθλιψης, του άγχους και της αϋπνίας και τέλος για να αυξήσει την απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Άτομα που πάσχουν από τον ιό HIV μερικές φορές χρησιμοποιούν τη γλουταμίνη για να αποτρέψουν την απώλεια βάρους.

Επίσης χρησιμοποιείται για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), είναι αρκετά αποτελεσματικό για την υποστήριξη στο σύνδρομο στέρησης αλκοόλ.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε σε σκόνη στα περισσότερα καταστήματα με είδη και συμπληρώματα διατροφής.

Πως λειτουργεί;

Πρόκειται για έναν  ελεύθερο αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα μας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, παράγεται στους μυς και διανέμεται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και του αίματος σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος που το έχουν ανάγκη για τη σωστή λειτουργία του. Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, του ανοσοποιητικού και σε πολλές ακόμη βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιόδους στρες και άγχους.

Μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό το άζωτο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των πληγών και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Περίπου το 1/3 αυτού του αζώτου προέρχεται από τη γλουταμίνη.

Μερικοί τύποι χημειοθεραπείας μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της στο σώμα, η αγωγή και λήψης της, θεωρείται απαραίτητη για να βοηθήσει στην πρόληψη των ζημιών σε ιστούς που μπορεί να προκληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Γλουταμίνη χρήσεις και αποτελεσματικότητα

Είναι αποτελεσματικό για:

Χορηγώντας τη μέσω σωλήνα σίτισης ή ενδοφλέβια, φαίνεται ότι μειώνει τις λοιμώξεις και συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από εγκαύματα.

Για τη διάρροια, που μπορεί να προκαλείται από τα φάρμακα της θεραπείας του HIV και της χημειοθεραπείας. Πρώιμη έρευνα έδειξε ότι η από στόματος λήψη μειώνει σημαντικά τη διάρροια σε άτομα που που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και λαμβάνουν το φάρμακο νελφιναβίρη. Για τη διάρροια της χημειοθεραπείας οι έρευνες έρχονται σε «σύγκρουση», καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις  ότι η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της όμως δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες σε αυτό.

Μειώνει τη βλάβη του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, ωστόσο και εδώ δε συμφωνούν όλες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα.

Χαμηλό βάρος κατά τη γέννα

Υπάρχουν αντιφατικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σε βρέφη που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της μέσω σωλήνα σίτισης μειώνει τις λοιμώξεις σε ορισμένα λιποβαρή νεογνά. Ωστόσο οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε νεογνά που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος.

Για πόνους αρθρώσεων και μυών

Που προκαλούνται από την πακλιταξέλη (Taxol (ταξόλη), φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου).

Για την παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας)

Πρώιμη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση γλουταμίνης ενδοφλεβίως βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δε μειώνει τον κίνδυνο για επιπλοκές και δε βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση σε άτομα που πάσχουν από παγκρεατίτιδα.

Σε διατροφικά προβλήματα μετά από χειρουργική επέμβαση του εντέρου

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η γλουταμίνη σε συνδυασμό με αυξητική ορμόνη, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του συνδρόμου του βραχέος εντέρου. Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται να βοήθησε κάποιους ασθενείς να εξαρτώνται λιγότερο από το σωλήνα σίτισης, ωστόσο η γλουταμίνη από μόνη της δε φαίνεται να είναι αποτελεσματική για:

  • Κατάθλιψη
  • Κακή διάθεση
  • Νευρικό κλονισμό
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
  • Αϋπνία
  • Έλκη στομάχου
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Στη θεραπεία του αλκοολισμού

Γλουταμίνη Ανεπιθύμητες ενέργειες και ασφάλεια

Η γλουταμίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, όταν λαμβάνεται από στόματος σε δόσεις μέχρι 40 γραμμαρίων ημερησίως.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Για παιδιά

Η γλουταμίνη είναι πιθανώς ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα. σε παιδιά 3 – 18 ετών δε θα πρέπει να δοθεί ημερήσια δόση που να είναι μεγαλύτερη από 0,7 γραμμάρια ανά κιλό. Δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά  στοιχεία σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να χορηγούνται μεγαλύτερες δόσεις σε παιδιά.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία για τη χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το ιδανικό για να είστε ασφαλής, είναι να αποφέυγετε τη χρήση της.

Κίρρωση

Η γλουταμίνη θα μπορούσε να χειροτερέψει την κατάσταση, οι άνθρωποι που πάσχουν άπω κίρρωση θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα που την περιέχουν.

Ψυχική διαταραχή

Η γλουταμίνη μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στην ψυχοσύνθεση των ατόμων με μανία. Αποφύγετε τη χρήση της.

Επιληψία

Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η γλουταμίνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα των επιληπτικών κρίσεων σε μερικούς ανθρώπους. Αποφύγετε τη χρήση της.

αλληλεπιδράσεις της γλουταμίνης

Η λακτουλόζη αλληλεπιδρά με τη γλουταμίνη

Βοηθά στη μείωση της αμμωνίας στο σώμα. Η γλουταμίνη μετατρέπεται σε αμμωνία στον οργανισμό, λαμβάνοντας την μαζί με λακτουλόζη θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της λακτουλόζης.

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας αλληλεπιδρούν με τη γλουταμίνη, υπάρχει κάποια υποψία ότι η γλουταμίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων του καρκίνου, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε εάν όντως συμβαίνει αυτή η αλληλεπίδραση.

Σημαντικές πληροφορίες

Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν  στο άρθρο προορίζονται για να συμπληρώσουν ενημερωτικά και όχι να αντικαταστήσουν τις συμβουλές των γιατρών σας και δεν έχουν σκοπό να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, προφυλάξεις, αλληλεπιδράσεις ή παρενέργειες. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την πάθηση σας και θα συμβουλέψει σωστά.