Γνωρίζατε ότι οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια δραστική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη και είναι εξαιρετικά επωφελής για την υγεία; Το ενεργό αυτό συστατικό που περιέχεται στις καυτερές σάλτσες μπορεί να είναι η λύση σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα με καυτερή πιπεριά

Πως συμβάλλει η καψαϊκίνη στην υγεία

Η καψαϊκίνη έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, όπως επίσης και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι άτομα που τρώνε πικάντικες τροφές περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα έχουν 14% μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σχέση με άλλους που δεν τις συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.

καψαϊκίνη καυτερές πιπεριές

Όσοι τρώνε πικάντικες τροφές από καυτερές πιπεριές, οι οποίες περιέχουν την δραστική ουσία καψαϊκίνη 3 έως 7 φορές την εβδομάδα, έχουν 14% μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε και εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες μισό εκατομμυρίου ενήλικων Κινέζων.

Είναι γνωστό ότι η κινέζικη κουζίνα και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι αρκετά πικάντικες και χρησιμοποιούν κατά κόρων καυτερές πιπεριές στα φαγητά τους, γεγονός που κάνει τη μελέτη αυτή, αρκετά αποτελεσματική ως προς τα ευρήματα της.

Ο Dr. David Popovich, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας και εμπειρογνώμονας, ως προς τις πιπεριές, λέει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσθέσετε καυτερές πιπεριές η καυτερές σάλτσες στα φαγητά σας». Προτείνει τη χρήση καυτερής σάλτσας σε όλα τα γεύματα, αρκεί να γίνετε με μέτρο.

Η καψαϊκίνη είναι ένα λιποδιαλυτό μόριο, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα αν καταναλώνεται μαζί με λιπαρά φαγητά. Έτσι μια πιατέλα από φτερούγες κοτόπουλο, αφομοιώνεται καλύτερα από το σώμα (χάρη στην καυτερή πιπεριά), αναφέρει ο Dr. David.

«Όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει»

Δείτε επίσης: Πιπέρι καγιεν – Φτιάχνουμε αλοιφή για ανακούφιση από τους πόνους

Αν δεν έχετε πρόβλημα με τις καυτερές πιπεριές, τότε μην το σκέφτεστε καθόλου, εντάξτε τις άμεσα στη διατροφή σας, καθώς ο dr. Popovich ισχυρίζεται ότι η καψαϊκίνη μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η η καψαϊκίνη και άλλες δραστικές ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκινωμάτων, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης η καυτερές σάλτσες μπορούν βοηθήσουν στην καλύτερη χώνεψη του φαγητού, που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Γιαυτό συμπεριλάβετε τις καυτερές πιπεριές και σάλτσες στα φαγητά σας, αφού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, μέσω της θερμότητας και των δραστικών τους ουσιών.