Ο λεκές από μανό είναι δύσκολο να καθαριστεί, αν σας χύθηκε το κόκκινο ή ροζ βερνίκι νυχιών σε όμορφο ανοιχτόχρωμο χαλί που έχετε στο σαλόνι ή στο δωμάτιο σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, διότι υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να το αφαιρέσετε από τα χαλιά σας.

Ακολουθούν οι οδηγίες για το πως να αφαιρεθεί ο λεκές από μανό που έπεσε στο χαλί σας. Να είστε σίγουροι ότι θα εξαφνιστεί μια και καλή.

Ο λεκές από μανό πάνω στο χαλί φεύγει με ασετόν

λεκές από μανό χαλί πως να αφαιρέσετε

Αν το ασετόν αφαιρεί το βερνίκι από τα νύχια, γιατί να μην το κάνει και στα χαλιά σας;

Βρέξτε την επιφάνεια του χαλιού που έχει λερωθεί με μια βρεγμένη πετσέτα, με απαλές κινήσεις πιέστε ελαφρά πάνω στο σημείο, στη συνέχεια ρίξτε μια μικρή ποσότητα ασετόν και συνεχίστε το καθάρισμα με βρεγμένη πετσέτα μέχρι ο λεκές να φύγει εντελώς. Πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το ασετον είναι μια ισχυρή χημική ουσία και θα μπορούσε να καταστρέψει το χαλί σας αν ρίξετε υπερβολική ποσότητα και αν οι κινήσεις σας δεν είναι απαλές. Μετά το καθάρισμα, ξεπλύνετε με νερό και σαπούνι.

Οινόπνευμα και λακ

Κατ’αρχάς, πριν ψεκάσετε τη λακ, βρέξτε το σημείο του λεκέ με κρύο νερό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μερικές πινελιές από οινόπνευμα.

Με μια βούρτσα ή παλιά οδοντόβουρτσα, τρίψτε το λεκέ με απαλές κινήσεις για περίπου 1 – 2 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του τριψίματος, ρίχνουμε συνεχώς κρύο νερό πάνω στο λεκέ. Ακολουθώντας πιστά τη διαδικασία να είστε σίγουροι ότι ο λεκές από μανό πάνω στο χαλί σας θα εξαφανιστεί.

Οξυζενέ (Υπεροξείδιο του υδρογόνου)

Ρίξτε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ και τρίψτε την λερωμένη επιφάνεια μέχρι ο λεκές να φύγει εντελώς. Να θυμάστε ότι το οξυζενέ έχει μια λευκαντική επίδραση, γιαυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε λευκά και ανοιχτόχρωμα χαλιά. Αν ο λεκές από μανό είναι σε σκουρόχρωμο χαλί, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιον από τους υπόλοιπους τρόπους μας.

Καθαριστικό παραθύρων – Το γνωστό μας AZAX

Το καθαριστικό τζαμιών μπορεί πραγματικά να αφαιρέσει τους λεκέδες από μανό στα χαλιά μας. Κατ’ αρχάς τρίψτε την επιφάνεια με μια βρεγμένη πετσέτα, κάνοντας απαλές κινήσεις, στη συνέχεια ψεκάστε με το καθαριστικό και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις. Τέλος, ξεπλύνετε το χαλί με σαπούνι και νερό.

Ξύστε την λερωμένη επιφάνεια

Αν ο λεκές έχει ξηραθεί, πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, το καλύτερο θα ήταν να ξύσετε την επιφάνεια για να φύγει το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ.

Πριν δοκιμάσετε οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, να θυμάστε:

– Αν έχετε κατοικίδια, κρατήστε τα μακριά από τη λερωμένη επιφάνεια, τουλάχιστον για μια ώρα, Σχεδόν κάθε μέθοδος που αναφέραμε είναι τοξική και μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το κατοικίδιο σας.

– Να είστε αρκετά προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε κάποιες από τις ουσίες που προαναφέραμε, διότι η κατάχρηση και ο λάθος τρόπος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο χαλί σας.

– Πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή, δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή και κρυφή επιφάνεια, για να διαπιστώσετε αν κάποιο συστατικό θα μπορούσε να αφαιρέσει τα χρώματα στο χαλί, (δοκιμάστε το σε σημεία που πιάνει κάτω από τον καναπέ ή από ένα ντουλάπι).