Υπάρχουν μερικά απλά μυστικά όταν φτιάχνουμε μακαρονάδα που μπορούν να αλλάξουν όλο το γευστικό αποτέλεσμα και ν κάνουν τα μακαρόνια πιο νόστιμα από ποτέ.
Όλοι μας θεωρούμε ότι ξέρουμε να φτιάχνουμε μακαρονάδα, είτε είναι αλά κρεμ, είτε με κόκκινη σάλτσα, είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν φτιάχνουμε σωστά την αγαπημένη μας συνταγή ζυμαρικών, αφού για παράδειγμα θεωρούμε ότι, το να ρίξουμε πάνω από τα μακαρόνια τη σάλτσα  είναι και σωστό, αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή, αφού τα ζυμαρικά πρέπει να μπουν στο τηγάνι μαζί με τι σάλτσα.

Ξέρω ότι ακούγεται σαν να  μην έχει κάποια σημαντική διαφορά, όμως κάνετε λάθος, διότι στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα η διαφορά είναι μεγάλη. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε μερικά από τα πιο βασικά λάθη που κάνουμε.

Ακολουθεί ο οδηγός βήμα – βήμα με τα μικρά μυστικά στη συνταγή για μακαρόνια που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, είναι η κλασσική ιταλική συνταγή που απογειώνει γευστικά ένα πιάτο με ζυμαρικά και αυτό θα το διαπιστώστε μόλις ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, είναι λάθη που όλοι κάνουμε και αν τα βελτιώσουμε την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε ζυμαρικά, τότε το αποτέλεσμα πραγματικά θα είναι εκπληκτικά γευστικό.

Πρώτο λάθος: Παραβρασμένα ζυμαρικά

Θα πρέπει πάντα να βράζετε τα μακαρόνια «αλ ντέντε», όπως τα αποκαλούν οι Ιταλοί και όπως ίσως ήδη γνωρίζετε σημαίνει «ίσα που να έχει βράσει».

Για να το πετύχετε αυτό φροντίστε πάντα να κρατάτε τους χρόνους και να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία ζυμαρικών.

Μόλις το νεράκι μας πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, συνήθως θέλουν 6 – 8 λεπτά, ένας άλλος τρόπος για να το καταλάβετε, είναι να  δοκιμάσετε αν το μακαρόνι κολλάει ελαφρά στο δόντι, τότε σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Δεύτερο λάθος: Σουρώνουμε τα μακαρόνια και πετάμε το νερό τους

Δεν σουρώνουμε τα μακαρόνια, ούτε πετάμε το νερό τους

Μεγάλο λάθος και αυτό, αφού το νεράκι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα επειδή περιέχει άμυλο και τη βοηθάει να δέσει καλύτερα για να γίνει ένα με τα μακαρόνια.

Ποτέ δε ξεβγάζουμε τα ζυμαρικά με κρύο νερό

Επίσης ποτέ δε ξεβγάζουμε στο τέλος με κρύο νερό, – αυτό είναι ένα ακόμα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι.

Τρίτο λάθος: Περιχύνουμε τα μακαρόνια με σάλτσα

Αυτό που περιγράψαμε και στην αρχή του άρθρου μας είναι κάτι που όλοι σχεδόν κάνουμε, αλλά είναι τελείως λάθος.

Δεν περιχύνουμε τα μακαρόνια με σάλτσα

Ο σωστός τρόπος: Όταν βράσουν τα τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι μαζί με τη σάλτσα

  1. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα
  2. Τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα
  3. Παίρνουμε μια κουτάλα από το ζουμί τους

Αφήνουμε να βράσουν 1 – 2 λεπτά ακόμη, πριν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, με αυτόν τον τρόπο τα ζυμαρικά θα βράσουν ακόμα 2 λεπτά περίπου μαζί με τη σάλτσα και ενώ είναι αλ ντέντε όπως σας προτρέψαμε νωρίτερα, θα έρθουν στο τέλος και θα έχουν ένα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς να είναι παραβρασμένα.
Όσο τα μακαρόνια βράζουν μαζί με τι σάλτσα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μια κουτάλα από το ζουμί τους, που είναι πλούσιο σε άμυλο.

Πριν φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε να τσιγαρίστουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε (μανιτάρια, μπέικον, ζαμπόν κτλ.), μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε με κόκκινο κρασί για κόκκινη σάλτσα ή λευκό για κρέμα γάλακτος και τέλος προσθέτουμε τη σάλτσα.

Δείτε ακόμη: Συνταγή για Ιταλική, κλασική σάλτσα ζυμαρικών

Για το τέλος προσθέτουμε βούτυρο (προαιρετικά), ελαιόλαδο και λίγο τριμμένο τυρί, εμείς προτείνουμε αν τα φτιάξετε με κόκκινη σάλτσα να βάλετε διάφορα μυρωδικά και βότανα, όπως για παράδειγμα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και μόλις περάσουν τα 1 – 2 λεπτά αφαιρούμε από τη φωτιά.
Η μακαρονάδα μας είναι έτοιμη και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και λαχταριστό στην όψη και στη γεύση τα πιο νόστιμα ζυμαρικά που έχετε δοκιμάσει.

Σερβίρετε σε πιάτα όσο είναι ζεστά και από πάνω γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί για να λιώσει από τη θερμότητα.

Να θυμάστε:

Η διαδικασία για να πετύχετε τέλεια ιταλική μακαρονάδα είναι η ίδια είτε χρησιμοποιείτε κόκκινη σάλτσα, είτε κρέμα γάλακτος.

Πρέπει να δείτε περισσότερα μυστικά μαγειρικής:
Συνταγή – Ζυμαρικά με τόνο