Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, η μαστίχα Χίου παράγεται από δέντρο και μάλιστα σε Ελληνικό νησί από όπου πήρε και το όνομα της, στη Χίο.

Η μαστίχα Χίου έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους είναι σε προβλήματα στομάχου, έλκη του εντέρου, μυϊκούς πόνους, βακτηριδιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματική για πολλές απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού όπως η βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαστίχα Χίου απευθείας πάνω στο δέρμα, για τα κοψίματα, ακόμα και ως εντομοαπωθητικό. Στην οδοντιατρική η μαστίχα Χίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση για να γεμίσετε τις κουφάλες των δοντιών, μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο. Επίσης η ρητίνη που περιέχεται στη μαστίχα Χίου, απελευθερώνει ουσίες που μας χαρίζουν φρέσκια αναπνοή.

Υπάρχουν πολλά υποπροϊόντα που παράγονται από τη μαστίχα Χίου όπως ποτά και τρόφιμα με άρωμα μαστίχας.

Τα οφέλη από τη μαστίχα Χίου

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των οξέων του στομάχου και στην προστασία της μεμβράνης του στομάχου και του εντέρου. Περιέχει επίσης ευωδιαστά έλαια, τα οποία μπορούν να φρεσκάρουν την αναπνοή. Σε δοκιμαστικό στάδιο η μαστίχα Χίου φέρεται να μπορεί καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους μύκητες.

Πιθανά οφέλη

 • Δυσπεψία: Λαμβάνοντας μαστίχα από το στόμα για περίοδο 3 εβδομάδων, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου, πόνους στο στομάχι και την άνω κοιλιακή χώρα, όπως επίσης και καούρες.
 • Εντερικές και στομαχικές διαταραχές: Η από στόματος λήψη για περίοδο 2 εβδομάδων, φαίνεται να βοηθά στη μείωση και  βελτίωση από συμπτώματα στομαχικών διαταραχών. Επίσης οι πρώτες έρευνες δείχνουν, ότι η λήψη της από το στόμα σε μορφή σκόνης για 4 εβδομάδες συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έλκους στομάχου.

Σίγουρα οφέλη

 • Νόσος του Crohn: Έρευνες έχουν δείξει ότι, η από στόματος λήψη για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει τους δείκτες σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.
 • Λοίμωξη του στομάχου: Συγκεκριμένα λοίμωξη του στομάχου που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori). Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη της για 2 εβδομάδες βοηθά στην εξάλειψη του ελικοβακρητιδίου του πυλωρού σε μερικούς ανθρώπους, όχι σε όλους και σε διάστημα 5 εβδομάδων μετά το τέλος της θεραπείας. Ωστόσο αν το καταναλώσετε σε μορφή μαστίχας, φαίνεται να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με το συνδυασμό λήψης φαρμάκων παντοπραζόλης, αμοξικιλλίνης και κλαρυθρομυκίνης.
 • Ασθένειες των ούλων (περιοδοντίτιδα): Έρευνες έχουν δείξει ότι το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμες που περιέχουν μαστίχα Χίου,  για διάστημα 12 εβδομάδων μειώνουν τη συσσώρευση πλάκας, καθώς επίσης και τα πρηξίματα, τις κοκκινίλες ή την αιμορραγία των ούλων.
 • Προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής
 • Μυϊκούς πόνους
 • Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • Επούλωση επιφανειακών τραυμάτων (κοψίματα), όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα
 • Απωθητικό εντόμων

Μαστίχα Χίου – Παρενέργειες και ασφάλεια

Η μαστίχα Χίου, είναι πιθανώς ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν γίνεται σωστή από του στόματος λήψη.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Δεν υπάρχουν επαρκή αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες για την ασφάλεια ή μη λήψης μαστίχας αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Καλό θα ήταν να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να αποφεύγετε τη χρήση της.

Αλλεργίες: Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα είδη των φυτών σχίνος (Schinus terebinthifolious), μπορεί να είναι επίσης αλλεργικά και στο μαστιχόδεντρο.

Φτιάξτε ρόφημα με μαστίχα Χίου

Το ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει ενάντια στο ζάχαρο και τη χοληστερίνη. Σε ένα μπουκάλι χωρητικότητας 1 λίτρου τοποθετούμε 30 γραμμάρια μαστίχα Χίου και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό, το τοποθετούμε και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες. Μετά το διάστημα των τριών ημερών μπορούνε να πίνουμε κάθε πρωί  1 ποτήρι με άδειο στομάχι.

Συμπληρώνουμε κάθε φορά, το νερό στο μπουκάλι, για διάστημα 10 ημερών. Μετά τις 10 ημέρες ξανά φτιάχνουμε καινούριο μείγμα, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό και τη μαστίχα.

Το άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα, οι πληροφορίες που παρέχονται, προορίζονται να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν έχουν σκοπό να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, προφυλάξεις και αλληλεπιδράσεις ή παρενέργειες. Οι πληροφορίες αυτές, είναι γενικές και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της υγείας σας. Ο γιατρός σας είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει σχετικά με την πάθηση σας.