Η συνταγή αυτή για το πιο υγιεινό επιδόρπιο στον κόσμο χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 3000 χρόνια, στην αρχαία Ελλάδα και είναι το γνωστό σε όλους μας παστέλι. Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο ή σνακ που στην Ελλάδα το τρώμε ακόμη και απολαμβάνουμε τα οφέλη του στην υγεία.

Το παστέλι είναι ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο με πολλά θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες.

Αναρωτιέστε τι περιέχει το παστέλι και το κάνει τόσο θρεπτικό;

Είναι μια συνταγή που αποτελείται από 2 πολύ θρεπτικά και υγιεινά συστατικά: Σουσάμι και μέλι.

Η διατροφική του αξία

παστέλι υγιεινό επιδόρπιο συνταγή

Ο συνδυασμός αυτών των δυο συστατικών μας παρέχει μια απίστευτη ποσότητα ψευδαργύρου, φυτικών ινών, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μια σειρά από μεγάλο αριθμό βιταμινών. Το παστέλι περιέχει όλα αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση για να λειτουργεί σωστά και να έχουμε περισσότερη υγεία.

Το παστέλι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Είναι αρκετά αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μπορεί ακόμη να συμβάλλει στη ρύθμιση της ταχυπαλμίας, την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη ροή του κυκλοφορικού, χαρίζοντας μας μια ώθηση ενέργειας. Βοηθά επίσης και στη θεραπεία του χρόνιου στρες.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό «Clinical Journal of Nutrition» επιβεβαίωσε ότι το μέλι και το σουσάμι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της υπέρτασης. Στο παστέλι περιέχονται 182 διατροφικά στοιχεία που είναι χρήσιμα για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Περιέχονται επίσης τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και σε πολλές ακόμη παθήσεις.

Συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας παστέλι

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια Σουσάμι
  • 250 γραμμάρια Μέλι

Διαδικασία:

Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα ταψί ή σε ένα τηγάνι. Βάζουμε το μέλι να βράσει για 10 λεπτά  και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε ελάχιστα να σιγοβράσει, προσθέτουμε το σουσάμι που καβουρδίσαμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Για να ελέγξουμε αν το παστέλι μας είναι έτοιμο ρίχνουμε, με ένα κουταλάκι μια μικρή ποσότητα σε ένα μπολ με νερό: Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπάλα τότε σημαίνει, ότι είμαστε έτοιμοι. Αν μας βγει αρκετά μαλακή το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη. Αφού έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πλέον έτοιμο, βγάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Μπορούμε στο μείγμα να προσθέσουμε όσο είναι ακόμα ζεστό, καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκια για να δώσουμε περισσότερη γεύση. Με ένα κουτάλι, φτιάξτε μικρές μπαλίτσες και φυλάξτε τις στο ψυγείο.

Μπορείτε να τρώτε 2 με 3 μπάλες την ημέρα.