Οι περισσότεροι δε δίνουμε μεγάλη σημασία στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα και συχνά τα παραμελούμε και δε φροντίζουμε κάθε τόσο να κάνουμε ιατρικούς ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν σωστά.

Από δω και στο εξής όλοι πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία και να ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία τους, αφού έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικά αν η διατροφή σας βασίζεται σε υψηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ή αν ακολουθείτε τη δίαιτα Atkins ή τη δίαιτα Dukan ή κάποια παρόμοια διατροφή, τότε είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία των νεφρών.

Δυστυχώς οι δίαιτες που προαναφέραμε δίνουν μεγάλη πίεση στα νεφρά σε σύγκριση με άλλες δίαιτες, επειδή απαιτούν από τον οργανισμό μεγαλύτερη εργασία για να μεταβολίσει τις τροφές που συστήνονται σε αυτές και είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αν και έχει επικρατήσει η άποψη ότι μια δίαιτα στερείται επαρκής ποσότητας πρωτεΐνης, ωστόσο πολλοί διαιτολόγοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα στις δίαιτες περιέχεται αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης.

Γιατί τα νεφρά είναι τόσο σημαντικά στην λειτουργία του οργανισμού

Τα νεφρά επεξεργάζονται την πρωτεΐνη για δυο σημαντικούς σκοπούς: Πρώτον για  να διαχωρίσουν τα αμινοξέα που πρέπει να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και να αποβάλλουν ότι περιττά στοιχεία έχουν συσσωρευθεί, για να γίνεται καλύτερος μεταβολισμός των πρωτεϊνών. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την ουρία και την αμμωνία, που μπορούν να γίνουν τοξικά για τον οργανισμό αν τα νεφρά μας δε μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν με την ποσότητα της πρωτεΐνης. Δεύτερον, τα νεφρά αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας από τοξικές ουσίες και συγκαταλέγονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Αν λειτουργούν σωστά, μειώνουν την ποσότητα των τοξινών πριν φτάσουν στα υπόλοιπα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Μπορούν επίσης να ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών και ανόργανων συστατικών, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδάτωσης των κυττάρων. Εκτός από αυτά, τα νεφρά απορροφούν ουσίες, όπως μια σειρά από ανόργανα άλατα τα οποία αποβάλλουμε με τα ούρα. Τέλος, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος με την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών.

Σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας χρειάζονται προσοχή

Αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος επιπλοκής στην υγεία σας. Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που συνδέονται με παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. Αλλά όταν βελτιωθεί η υγεία αυτών των οργάνων, πιθανώς να δείτε βελτίωση και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Πρησμένα πόδια, αστραγάλους ή πρόσωπο

Η κατακράτηση υγρών είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι πρόκειται για δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Ένας από τους βασικούς τρόπους για τα νεφρά να κρατήσουν την ισορροπία στο σώμα και να παραδώσουν τα θρεπτικά συστατικά, είναι η σωστή ρύθμιση της ισορροπίας υγρών. Αν δεν λειτουργούν σωστά τα όργανα αυτά τότε μπορεί να συσσωρευθεί υγρό στους ιστούς. Συνήθως παρατηρείται πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια, το πρόσωπο ή τα χέρια.

Αλλαγές στην ούρηση – Χρώμα, συχνότητα κλπ.

Είναι λογικό να δοθεί προσοχή στην ποσότητα ούρων, στο χρώμα και τη συχνότητα με την οποία πηγαίνετε στην τουαλέτα, ώστε να έχουμε μια σωστή άποψη για τη λειτουργία των νεφρών. Δείτε κάποια βασικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πρόβλημα στα νεφρά:

  • Δυσκολία κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Αραιή επιθυμία για ούρηση και τα ούρα έχουν σκούρο χρώμα
  • Τα ούρα εμφανίζονται αφρώδη
  • Ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας (μερικές φορές περισσότερο από μια φορά), για επείγουσα ανάγκη ούρησης.

Ναυτία και τάση για εμετό

Είναι λογικό ότι θα αισθάνεστε ναυτία αν τα νεφρά δε λειτουργούν σωστά και αφήνουν τοξίνες στον οργανισμό (το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ουραιμία). Ο οργανισμός έχει την ανάγκη να αποβάλλει τα «δηλητήρια» που έχουν συσσωρευθεί στο σώμα και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με ναυτία και τάση για εμετό. – Μερικές φορές ο εμετός μπορεί να συμβεί – .

Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την πίεση στα νεφρά, είναι η μείωση της ποσότητας των ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνετε. Επιπλέον η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού ενδείκνυται επίσης. Δεδομένου ότι τα νεφρά για τη βέλτιστη λειτουργία των μυών πρέπει να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ νατρίου και καλίου, μειώνοντας την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου στη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και την καλύτερη λειτουργία των νεφρών.