Υπάρχουν μερικές συνήθειες που όλοι κάνουμε ασυναίσθητα στην καθημερινότητα μας και προκαλούν σπυράκια. Είναι απλά πράγματα που δε συνειδητοποιούμε ή δε ξέρουμε ότι μπορεί να μας προκαλέσουν ακμή.

Συνήθειες που μας προκαλούν σπυράκια

Έτσι αν τις γνωρίζουμε και είμαστε πιο προσεχτικοί, σίγουρα θα έχουμε λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης τους και θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε ακόμα πιο εύκολα. Γιαυτό στη συνέχεια θα σας παραθέσουμε τη λίστα με τις πιο συχνές και συνηθισμένες συνήθειες που κάνουμε όλοι μας και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της ενοχλητικής ακμής.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου βρίσκεται πρώτη στη λίστα μας, ο ύπνος μας κάνει πιο όμορφους, γιαυτό όταν ξυπνάμε είμαστε πιο αναζωογονημένοι. Όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο ξεκούραστοι είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουμε λιγότερο στρες. Το έντονο στρες μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση εξανθημάτων, άρα περισσότερος ύπνος συνεπάγεται λιγότερο στρες και λιγότερα σπυράκια.

Η κατάθλιψη

Δεν πρόκειται για μια συνήθεια, αλλά για μια πάθηση ψυχολογικής φύσης, βρίσκεται όμως στη λίστα μας, γιατί μπορεί να μας προκαλέσει ακμή.

Πολλές ώρες καθημερινής δουλειάς και υπερβολική πίεση

Η πολλές ώρες δουλείας σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλλουν στο να αποκτήσουμε εξανθήματα, λόγω του ότι έχουμε λιγότερο χρόνο για περιποιηθούμε τον εαυτό μας και λόφγω της υπερβολική πίεσης και κούρασης, ο οργανισμός αντιδρά και έτσι δημιουργούνται εξανθήματα.

Εφηβεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας λόγος που τα σπυράκια κάνουν την εμφάνιση τους είναι η εφηβεία, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, δρουν στους σμηγματογόνους αδένες και τότε αυτοί αρχίζουν να υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερο σμήγμα από ότι συνήθως και να φράσσονται οι πόροι της επιδερμίδας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σπυράκια.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των νεφρών και αυτό με τη σειρά είναι μια πιθανή αιτία για να δημιουργηθούν εξανθήματα στο πηγούνι.

Κάπνισμα και αλκοόλ

Όπως ήδη γνωρίζετε, αφού πλέον αναγράφεται σε όλα τα πακέτα τσιγάρων, τα τσιγάρα περιέχουν ουσίες όπως φορμαλδεΰδη, πίσσα και νικοτίνη, που με το καπνό ή μέσω του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού μεταφέροντα στο πρόσωπο, φράσσοντας τους πόρους και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σπυράκια. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δημιουργεί αύξηση της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος και προκαλεί επιδείνωση της ακμής.

Υπερβολικό μακιγιάζ

Το μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, αφού πολλές φορές δε γίνεται σωστός καθαρισμός του προσώπου το βράδυ πριν τον ύπνο. Ενώ τα φθηνά προϊόντα μακιγιάζ σε συνδυασμό με τη χρήση βρώμικου πινέλου, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και ακμή.

Δείτε πως να καθαρίσετε τα πινέλα του μακιγιάζ.

Όταν αγγίζουμε το πρόσωπο

Όταν τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο είναι ένας ακόμα λόγος για να δημιουργηθούν εξανθήματα. Το 80% των βακτηριδίων υπάρχουν επάνω μας, βρίσκονται στα χέρια, με κάθε επαφή που κάνουν στο πρόσωπο, μεταφέρουμε μια μεγάλη ποσότητα αυτών τον βακτηριδίων, βέβαια το να αγγίζουμε το πρόσωπο μας αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάτι που δε μπορούμε να το αποφύγουμε.

Καθαριότητα στο σπίτι

Φυσικά ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να μην εμφανίσουμε σπυράκια είναι η καθαριότητα του σπιτιού. Η σκόνη που μαζεύεται στα δωμάτια μας, δημιουργεί ένα περιβάλλον που είναι ευνοεί την απόκτηση και εμφάνιση των ενοχλητικών και αντιαισθητικών εξανθημάτων.