Αν θέλετε να μάθετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας, αν είναι έτοιμος για το τσουχτερό κρύο του χειμώνα και αν είναι σε θέση να αποτρέψει αποτελεσματικά το κρυολόγημα και τη γρίπη, τότε μπορείτε να το διαπιστώστε με το τεστ που ακολουθεί.

Για κάθε θετική απάντηση παίρνετε 1 πόντο.

τεστ ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά

 1. Κολλάτε αναπνευστικές λοιμώξεις 3 – 4 φορές το χρόνο;
 2. Η ανάρρωση μετά από γρίπη είναι για εσάς μια δύσκολη και αργή διαδικασία;
 3. Έχετε προβλήματα με το βάρος σας (είστε παχύσαρκοι ή αρκετά αδύνατοι);
 4. Υποφέρετε από αλλεργίες;
 5. Εμφανίζετε συχνά έρπητα ή άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις;
 6. Πίνετε αλκοολούχα ποτά και καπνίζετε σε καθημερινή βάση;
 7. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, έχετε ανάγκη από καφέ, σόδα ή γλυκά και καραμέλες;
 8. Τρώτε σπάνια φρούτα και λαχανικά;
 9. Είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να σας τσαντίσει και στη συνέχεια χρειάζεστε τουλάχιστον 1 ώρα για να ηρεμήσετε;
 10. Είστε συνεχώς κουρασμένοι, και συναισθηματικά ευάλωτοι;
 11. Δεν θέλετε να κάνετε κανένα είδους αθλητισμού;
 12. Δε θέλετε να έχετε μια δραστήρια ζωή;
 13. Ροχαλίζετε στον ύπνο σας;
 14. Υποφέρετε από αϋπνία και άσχημα όνειρα;
 15. Υποφέρετε από χρόνιες παθήσεις;

Αποτελέσματα και λύσεις:

0 – 1 Πόντους: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε άριστη κατάσταση. Φροντίστε να συνεχίσετε τη φροντίδα της υγείας σας και να τρώτε σωστά. Συνεχίστε την καλή δουλειά!

2 – 5 Πόντους: Μπορεί να μη το αισθάνεστε, αλλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα γίνεται όλο και πιο αδύναμο με τη πάροδο του χρόνου. Προσπαθήστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, βελτιώστε τη διατροφή σας και θα αποφύγετε τις εποχικές αρρώστιες, όπως γρίπη και κρυολογήματα.

Πάνω από 5 βαθμούς: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα γίνεται όλο και πιο αδύναμο μέρα με την ημέρα, θα πρέπει να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας. Αλλάξτε τη διατροφή σας και κάντε μια νέα αρχή ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αναζητήστε και μόνοι σας τρόπους για να μπορέσετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο. Οι άνθρωποι που είναι συνεχώς εκτεθειμένη στο άγχος και το στρες, έχουν μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και μειωμένη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων, αυτός είναι και ο λόγος που έχουν μειωμένη ανοσία. Μια μελέτη εξέτασε την αλήθεια των παραπάνω λεγομένων, κάνοντας ένα πείραμα με τέσσερις εθελοντές, προσπαθώντας να τους μολύνουν με ιούς. Εκείνη που μολύνθηκαν από τον ιό, ήταν οι πιο αγχώδεις εθελοντές που λειτουργούσαν κάτω από πίεση, ενώ οι πιο ήρεμοι συμμετέχοντες δεν μολύνθηκαν.