Το τσάι του βουνού είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια Sideritis και το ρόφημα παρασκευάζεται με φρέσκα φύλλα του βοτάνου, τα οποία συλλέγονται στην περιοχή μας. Δηλαδή την περιοχή της μεσογείου και υπάρχουν σε αφθονία στην ελληνική γη.

Όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των βοτάνων, έτσι και αυτό, έχει πλούσια και ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολλά ακόμη οφέλη, που θα αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου μας.

Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά

Το 2011 η «Εφημερίδα της Εθνοφαρμακολογίας», δημοσίευσε μελέτη σχετικά με την περιεκτικότητα φλαβονοειδών που υπάρχουν στα φυτά της οικογένειας Sideritis.

Παρά το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων ειδών – πάνω από 150 – οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως όλα τα είδη είχαν αντι-μικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου και των φλαβονοειδών.

Το τσάι του βουνού μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σε έκδοση της «Εφημερίδας φυσιολογίας και φαρμακολογίας», που δημοσιεύθηκε το 2012 διαπιστώθηκε πως παρέχει αρκετά οφέλη στην υγεία. Το εκχύλισμα των φυτών της οικογένειας Sideritis, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Έρευνα σε ζώα ανακάλυψε ότι, συνιστώμενη ημερήσια δόση εκχυλίσματος της οικογένειας Sideritis, οδήγησε στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η οποία βοήθησε να πέσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του στρες επί του καρδιακού μυός. Ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν πως το τσάι του βουνού μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες πριν θεωρηθεί αποτελεσματική θεραπεία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προστατεύει το πεπτικό σύστημα

Το 2012 το περιοδικό «Planta Medica», δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει το ελληνικό τσάι του βουνού στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως από στόματος λήψη, οδήγεί στην εμφάνιση λιγότερων φλεγμονών στην γαστρεντερική οδό. Αυτό συνέβη πιθανώς λόγω της περιεκτικότητας φαινολών και αντιοξειδωτικών που έχει το τσάι του βουνού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι η λήψη συμπληρωμάτων οδήγησε μακροπρόθεσμα σε μειωμένες φλεγμονές και μείωση των τοξινών του οργανισμού. Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο, τις προστατευτικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού στον οργανισμό μας.

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν πράγματι, πολύ ενθαρρυντικά, η περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να θεωρηθεί το «Ελληνικό βότανο» ως μια φυσική θεραπεία για γαστρεντερικές επιπλοκές.

Φτιάξτε ρόφημα με τσάι του βουνού

Για να φτιάξετε το υπέροχο, ρόφημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα άνθη του φυτού, τα κοτσάνια και τα φύλλα του. Τοποθετήστε 6 – 8 κοτσάνια του βοτάνου, διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών, μαζί με τα φύλλα και τα άνθη και τοποθετήστε σε μπρίκι με νερό. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια θερμοκρασία από 5 μέχρι 10 λεπτά, ανάλογα τη γεύση που θέλετε να έχει το ρόφημα.

Το Ελληνικό τσάι του βουνού έχει μια ιδιαίτερη γεύση και ελαφρώς «λουλουδάτο» άρωμα (λόγω των ανθών του).

Για αποξηραμένα φύλλα τσαγιού ή φακελάκια, προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ή 1 φακελάκι σε ένα μπρίκι βραστό νερό. Αφήστε για 5 με 10 λεπτά και αμέσως μετά σουρώστε. Πριν το πιείτε μπορείτε π να προσθέσετε μέλι, γάλα ή ακόμα και λεμόνι.