Σήμερα θα δούμε μερικές υγιεινές συνταγές για χορτοφάγους, που όμως μπορούν να καταναλωθούν από όλους και ιδιαίτερα από άτομα που έχουν πρόβλημα με το βάρος τους και θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή ώστε να χάσουν τα περιττά κιλά.

Φιογκάκια με μπρόκολο και ρεβίθια

υγιεινές συνταγές για χορτοφάγους

Η πρώτη από τις συνταγές για χορτοφάγους, είναι ένα πιάτο με νόστιμα ζυμαρικά σε συνδυασμό με θρεπτικά λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο και τα ρεβίθια.

Θα χρειαστείτε:

  • 375 γραμμάρια ζυμαρικά  – σε σχήμα φιόγκου –
  • 1/2  μπρόκολο μικρού μεγέθους κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1/8 κουταλάκι αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 225 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα και καλά στραγγισμένα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

Προσθέστε το νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρέψτε τα φιογκάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, 3 λεπτά πριν τα βγάλετε από τη φωτιά, προσθέστε το μπρόκολο και συνεχίστε το βράσιμο. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Στη συνέχεια αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώστε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αλεύρι μαζί με το ζωμό λαχανικών. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο, τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτουμε το μείγμα με το ζωμό και το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.  Τέλος προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ξύδι. αλάτι, πιπέρι και το μείγμα με τα ζυμαρικά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμη φροντίζοντας να ανακατεύουμε συνεχώς.

Γαρνίρετε με τριμμένο τυρί παρμεζάνας.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά. – Μερίδες: 2 – Διατροφική αξία: Βιταμίνης Α, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο.

Μαγειρεύουμε υγιεινές συνταγές για χορτοφάγους – Μεξικάνικη ομελέτα με πατάτες

υγιεινές συνταγές για χορτοφάγους

Αυτή η νόστιμη ομελέτα είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, Σε συνδυασμό με το τυρί θα σας παρέχει τις καθημερινές ανάγκες που έχει ο οργανισμός σε ασβέστιο.

Υλικά:

  • Ελαιόλαδο
  • 220 γραμμάρια ψητές πατάτες
  • 10 γραμμάρια πράσινο τσίλι
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 50 γραμμάρια φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 40 γραμμάρια φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Διαδικασία:

Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέστε τις πατάτες και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν για 3 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Στη συνέχεια βγάλτε τις πατάτες από τη φωτιά προσθέστε τσίλι και βάλτε τις σε ένα πιάτο.

Βάλτε τα αυγά, το ταμπάσκο, προσθέστε αλάτι και πιπέρι, σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέστε τυρί, κρεμμυδάκια, κόλιανδρο (ή μαϊντανό), τις πατάτες και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Αλείψτε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε να ζεσταθεί στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε μέσα το μείγμα με τα αυγά και φροντίστε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κατεβάστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να ψηθεί μέχρι το κάτω μέρος να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα, ελέγχουμε περιστασιακά σηκώνοντας τις άκρες για να επιτρέψουμε στο αυγό να ρέει και να ψηθεί ομοιόμορφα, θα χρειαστεί περίπου 3 με 4 λεπτά, – θα το δείτε και μόνοι σας με το μάτι- . Ανεβάστε το ταψί πιο ψηλά με μία σχάρα, για να ψηθεί σωστά και το πάνω μέρος της ομελέτας, για περίπου 1 με 2 λεπτά. Τέλος βάλτε την ομελέτα σε μια πιατέλα και κόψτε τη σε κομμάτια.
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά – Διατροφική αξία: Βιταμίνη C και Ασβέστιο.

Εύκολες, νόστιμες και γρήγορες υγιεινές συνταγές για χορτοφάγους και για όσους αναζητούν συνταγές για υγιεινή διατροφή.