Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσετε ενέργεια και υγεία; Τότε η απάντηση είναι απλή και εύκολη, μα φυσικά τα λαχανικά και οι φυτικές τροφές. Αφήστε στην άκρη τα συμπληρώματα διατροφής (αν τυχόν τα χρησιμοποιείτε) και βάλτε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Για να σας βοηθήσουμε να το καταφέρετε αυτό θα σας δώσουμε 4 superfoods που πρέπει να τρώτε καθημερινά για περισσότερη υγεία και ενέργεια.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

superfoods

Ποια superfoods βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού.

Σχεδόν κάθε είδος φρούτων και λαχανικών προσφέρει ένα μοναδικό «θησαυρό» σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις φυτοχημικών και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές, είναι καλύτερη από τα συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη, του καρκίνου, προβλημάτων όρασης κ.α.

Η κατανάλωση περίπου 500 γραμμαρίων σε φρούτα και 600 γραμμαρίων σε λαχανικά καθημερινά, είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τη δύναμη των φρέσκων τροφίμων. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2004 στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, σημειώθηκε μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά 30% σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν λιγότερο από 250 γραμμάρια την ημέρα.

Ωστόσο ενώ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά, υπάρχουν ορισμένα από αυτό που είναι πλούσια σε ωφέλιμες ουσίες και διατροφική αξία, που βοηθούν σε μέγιστο βαθμό στην αντιμετώπιση τωνπαθήσεων που προαναφέραμε. Βάλτε λοιπόν τα superfoods  που ακολουθούν στη διατροφή σας.

Σπανάκι

superfoods που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών

Πλούσιο σε καροτενοειδή όπως β-καροτίνη, το σπανάκι (όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά), συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά 14%, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Ιατρείο του Leicster της Αγγλίας. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που επίσης περιέχονται στο σπανάκι, συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή και βοηθούν στην προστασία των ματιών και της όρασης. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, το σπανάκι μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Μύρτιλλα

superfoods που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών

Τα αυξημένα επίπεδα των φλαβονοειδών που περιέχονται στα μούρα μπορεί να δώσουν μια εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν τακτικά, βρέθηκαν να έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η κατανάλωση βατόμουρων καθημερινά βελτιώνει τη μνήμη, τον τρόπο σκέψης κατά τη διάρκεια μελέτης, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, που είναι μια απειλεί για την καρδιά και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Κολοκύθα

superfoods που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών

Το έντονο πορτοκαλί και χρυσωπό χρώμα της κολοκύθας είναι ένδειξη ότι έχει πλούσια περιεκτικότητα σε καρετονοειδή, συμπεριλαμβανομένου και της β-καροτίνης, που πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και των πνευμόνων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Ινστιτούτο. Οι υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτή συμβάλλουν σημαντικά, στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη.

Καρύδια

4-superfoods-που-βοηθούν-στην-πρόληψη-ασθενειών-καρύδια

Η γ-τοκοφερόλη της βιταμίνης Ε που περιέχονται σε αυτούς τους νόστιμους ξηρούς καρπούς, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης. Ο συνδυασμός των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχονται σε αυτά τα superfoods μπορεί να εξηγήσει γιατί μόλις σε 28 γραμμάρια καθημερινής λήψης αυτού του πολύτιμου superfoods μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προδιάθεσης του διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου, όπως προέκυψε από μελέτη που έγινε το 2008 στο Πανεπιστήμιο  Rovira i Virgili της Καταλονίας στην Ισπανία.