Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε μερικές καθημερινές συνήθειες στην διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, που μπορούν να καταστρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Διατροφή με κονσέρβες καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κονσερβοποιημένες τροφές περιέχουν δισφαινόλη Α ή BPA, είναι μια ουσία αρκετά βλαβερή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Γιαυτό το ιδανικό είναι να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση τους και να προτιμάτε τις φρέσκες ή κατεψυγμένες τροφές.

Αντιβιοτικά και ανοσοποιητικό σύστημα

Να γίνεται χρήση των αντιβιοτικών μόνο όταν έχετε πραγματικά ανάγκη και μην κάνετε κατάχρηση ή άσκοπη χρήση τους. Επιπλέον για να αποκαταστήσετε την εντερική χλωρίδα καταναλώστε γιαούρτι που έχει υποστεί ζύμωση.

Τα αντιβιοτικά μειώνουν τα επίπεδα σε κυτοκίνες ή κυτταροκίνες, ορμόνες που δρουν διεγερτικά στην απελευθέρωση κυτταρικών ουσιών που αναμιγνύονται στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Έτσι, η ορμονική συγκέντρωση πλάσματος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποπ κορν από το φούρνο μικροκυμάτων

Το συσκευασμένο ποπ κορν σε χάρτινες σακούλες περιέχει χημικές ουσίες και συντηρητικά τα οποία επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποφύγετε να φτιάχνετε ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων. Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος και πως να φτιάξετε ποπ κορν πιο υγιεινά από το φούρνο μικροκυμάτων.

Ζάχαρη

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, έδειξε ότι η πρόσληψη 100 μόνο γραμμαρίων ζάχαρης, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την ικανότητα που έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια στην εξολόθρευση των βακτηριδίων. το ιδανικό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης και ειδικά σε περίοδο που πάσχετε από κρυολόγημα ή γρίπη.

Μολυσμένη ατμόσφαιρα

Οι πολυκυκλικές αρωματικές ενώσεις που υπάρχουν στο μολυσμένο αέρα είναι άκρως ανθυγιεινές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι να ελέγχετε το επίπεδο της ρύπανσης του αέρα και να αποφεύγετε τις υπερβολικές μετακινήσεις κατά τις ημέρες που υπάρχει υψηλή ρύπανση της ατμόσφαιρας, άρα και υψηλή συγκέντρωση βλαβερών ουσιών σε αυτόν.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο 4 ώρες κατά τη διάρκεια την νύχτας έχουν μειωμένο αριθμό αντισωμάτων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της γρίπης σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Αφυδάτωση

Το νερό και γενικώς τα υγρά καθαρίζουν τον οργανισμό από τις βλαβερές τοξίνες και μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ήπια αφυδάτωση και δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε. Αν το χρώμα των ούρων σας είναι σκούρο κίτρινο, τότε να θυμάστε ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό. Το ανοιχτό κίτρινο χρώμα είναι σημάδι καλής ενυδάτωσης του σώματος.

Πως τα εντομοκτόνα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Με τη χρήση των τοξικών εντομοκτόνων στο σπίτι ή τον κήπο, αυξάνεται και ο κίνδυνος των αυτοάνοσων νοσημάτων. Όσοι χρησιμοποιούν τα εντομοκτόνα τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο (ΣΕΛ). Όσοι δε χρησιμοποιούν τα εντομοκτόνα μόνοι τους αλλά αφήνουν τους ειδικούς να το κάνουν για αυτούς, έχουν μειωμένες πιθανότητες  κατά 2 φορές να αναπτύξουν τις ασθένειες που προαναφέραμε, σύμφωνα με έρευνες.

Απολυμαντικό χεριών

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση των παιδιών σε αντιβακτηριδιακά από χημικές ουσίες, μπορεί να τα κάνει επιρρεπή στις αλλεργίες. Τα παιδιά που έρχονται συχνά σε επαφή με τα χημικής προελεύσεως απολυμαντικά χεριών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, το ιδανικό είναι να πλένετε τα χέρια σας με απλό σαπούνι και νερό.

Μαγειρικά σκεύη

Μερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικά μπολ που είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να περιέχονται επίσης σε κατσαρόλες και τηγάνια που είναι κατασκευασμένα από αντικολλητικό υλικό. Αν έχετε στη κουζίνα σας τέτοιου είδους μαγειρικά σκεύη και με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση έχουν αποκτήσει γρατσουνιές, τότε θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε άμεσα. Προτιμήστε γυάλινα πυρίμαχα σκεύη ή μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο και ανοξείδωτο χάλυβα.