Οι ειδικοί για χρόνια μας έλεγαν ότι η μαργαρίνη είναι μια απολύτως υγιεινή και εναλλακτική λύση για το βούτυρο, αλλά τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τη μαργαρίνη και για το αν είναι ανθυγιεινή ή όχι.

Πως φτιάχνεται η μαργαρίνη

Αν είστε ένας από αυτούς που χρησιμοποιούν τη μαργαρίνη στη διατροφή τους, τότε πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι η κατανάλωση της μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία. Τα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας λάδια που προέρχονται από σπόρους σόγιας, βαμβακιού και σιταριού είναι η βάση για να φτιαχτεί η μαργαρίνη. Η σόγια είναι μια πραγματικά επικίνδυνη πλαστική ουσία, διότι αυτή τη στιγμή το 98% των στρεμμάτων με καλλιέργεια σόγιας είναι γενετικός μεταλλαγμένα.

Η μαργαρίνη επιδέχεται επεξεργασία για να αποκτήσει αυτό το λευκό, ανοιχτό κίτρινο χρώμα, ενώ το κανονικό της χρώμα είναι σκούρο γκρι. Η λεύκανση της μαργαρίνης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια διαφόρων χημικών ουσιών και σκόνης αργίλου. Από την άλλη, το βαμβάκι είναι ένα βιομηχανικό βότανο που για την καλλιέργεια του χρησιμοποιούνται πολλά τοξικά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο συνδυασμός αυτών των δυο συν του ότι το καλαμπόκι θεωρείται μια κακής ποιότητας τροφή, λόγω της μαζικής παραγωγής γενετικός τροποποιημένων (ΓΤΟ) καλαμποκιών, τότε τα συστατικά της μαργαρίνης είναι πραγματικά ανεπιθύμητα και άκρως ακατάλληλα για την υγεία.

Τα λάδια των σπόρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της δημιουργούνται με ζεστή ενστάλαξη, μια διαδικασία που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και είναι ο νούμερο ένα λόγος της πρόωρης γήρανσης.

Το κραμβέλαιο είναι αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, χάρη στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες fast-food. Οι μεγάλες εταιρίες γρήγορου φαγητού έχουν κάνει αυτό το λάδι δημοφιλές λόγω των ΓΤΟ και τις ωραίας γεύσης του, καθώς ομολογουμένως είναι αρκετά νόστιμο. Δυστυχώς όμως τα αρώματα και η γεύση του έχουν δημιουργηθεί με πρόσθετα χημικά συστατικά.

Μετά την ανάμιξη όλων αυτών των ελαίων προστίθεται και η σκόνη νικελίου για να γίνει η υδρογόνωση των σπορέλαιων. Αν και ορισμένοι παραγωγή χρησιμοποιούν διαφορετικές ουσίες, οι οποίες όμως έχουν την ίδια τοξικότητα με το νικέλιο. Μετά τη διαδικασία υδρογόνωσης, η μαργαρίνη που παράγεται είναι μια κολλώδης ουσία. Για να αφαιρεθεί η μυρωδιά των δυσάρεστων χημικών ουσιών, η ακατέργαστη μάζα καθαρίζεται με ψηλή πίεση και υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία αποκαλείται απόσμηση, διότι προστίθενται πρόσθετα για να δώσουν αρώματα και γεύση στη μαργαρίνη και να την κάνουν πιο ελκυστική και γευστική.

Επιπλέον μπορείτε να παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη διαδικασία: