Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα κόκκινο εξόγκωμα που εμφανίζεται στην περιοχή των ματιών και πιο συγκεκριμένα στα βλέφαρα. Μοιάζει με ένα μικρό κόκκο ρυζιού και προκαλεί κνησμό, ερεθισμούς και πόνο. Το κριθαράκι στο μάτι, στο εσωτερικό του αποτελείται από πύον και συνήθως έχει διάρκεια αρκετών ημερών.

Άλλη μια λοίμωξη που δημιουργείται στα βλέφαρα είναι το χαλάζιο, όμως έχει στρογγυλό σχήμα, μοιάζει με φουσκάλα και δημιουργείται συνήθως στην άκρη του βλεφάρου.

Γενικές πληροφορίες για το χαλάζιο και το κριθαράκι στο μάτι

Τόσο το χαλάζιο όσο και το κριθαράκι στο μάτι, είναι συνήθως ακίνδυνα και δεν προκαλούν βλάβη στην όραση. Το κριθαράκι στο μάτι προκαλείται κυρίως από σταφυλοκοκκικά βακτήρια και το χαλάζιο από φραγμένο σωλήνα εξόδου των αδένων που λιπαίνουν τα βλέφαρα. Αν και δεν είναι μια νόσος που μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο πάθηση, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και να προκαλέσει αρκετή φαγούρα. Αν θέλετε να τα απομακρύνετε όσο το δυνατό πιο γρήγορα, τότε δοκιμάστε τις φυσικές θεραπείες που ακολουθούν και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φυσικές θεραπείες για το χαλάζιο και το κριθαράκι στο μάτι

Γιατροσόφια για κριθαράκι στο μάτι χαλάζιο
1.
Πολτοποιήστε μερικά φρέσκα φύλλα μέντας και αμέσως τοποθετήστε τα πάνω στο σημείο του ματιού που έχει το πρόβλημα. Αφήστε τα για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπο  με χλιαρό νερό.
2. Αναμείξτε 500 ml νερό και 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας για να φτιάξετε ένα ρόφημα, όπως θα φτιάχνατε το τσάι σας. Μόλις είναι έτοιμο βούτηξε μέσα μια γάζα, στύψτε την και τοποθετήστε τη στο μάτι. Κρατήστε την μέχρι να κρυώσει εντελώς.
3. Ανακατέψτε 1 λίτρο ζεστό νερό μαζί με 25 γραμμάρια χαμομήλι, 10 γραμμάρια θυμάρι και 10 γραμμάρια εκουίζετο (πολυκούμπι). Όταν κρυώσει το μείγμα, εφαρμόστε στην προβληματική περιοχή.
4. Βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε  χυμό αλόης και εφαρμόστε το άμεσα στο μάτι.
5. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε φύλλα από σέσκουλα για 5 λεπτά περίπου, μαζί με προσθήκη ελάχιστης ποσότητας νερού. Αμέσως μετά σουρώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τοποθετήστε τα φύλλα στην προβληματική περιοχή και κρατήστε τα για 30 λεπτά.
6. Το μητρικό γάλα επίσης μπορεί να βοηθήσει, αν καταφέρετε να βρείτε, απλώστε μερικές σταγόνες από το μητρικό γάλα απευθείας στο κριθαράκι ή το χαλάζιο.