Η Διάρροια ταξιδιωτών είναι στην πραγματικότητα μια γαστρεντερική ασθένεια που μπορεί να συμβεί σε όσους ταξιδεύουν σε διάφορους προορισμούς. Προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ή παράσιτα. Αυτού του είδους η ασθένεια συνοδεύεται από ναυτία, σπασμούς και φούσκωμα στο στομάχι. Προσβάλλει περίπου το 25 με 50% όσων ταξιδεύουν. Η διάρροια ταξιδιωτών πλήττει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και κυρίως όσους έχουν προορισμό την Αφρική, την Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν εξίσου κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Τα άτομα που έχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού, όσοι πάσχουν από διαβήτη και άτομα με εντερικές διαταραχές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας ταξιδιωτών.

Από τι προκαλείται

διάρροια ταξιδιωτών πως αποφύγετε

Η διάρροια ταξιδιωτών προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού. Το 80% των περιπτώσεων της ασθένειας προκαλείται από βακτήρια όπως το E. coli. Αν και τα περισσότερα βακτήρια E. coli είναι αβλαβή, μερικές τάξεις αυτού του βακτηριδίου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των εντέρων και του στομάχου. Άλλα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια είναι η σαλμονέλα, τα καμπυλοβακτήρια κ.α.

Πως να την αποτρέψετε τη διάρροια ταξιδιωτών

θα χρειαστεί να δώσετε περισσότερη προσοχή σε αυτά που τρώτε στα μέρη που ταξιδεύετε, αφού αυτή είναι η κύρια πηγή μόλυνσης. Θα πρέπει τα κρέατα που καταναλώνετε να είναι καλά βρασμένα ή να έχουν ψηθεί πολύ καλά, τα λαχανικά και τα θαλασσινά να είναι πάντα βραστά και να έχουν αρκετό χρόνο βρασμού.
Άλλες τροφές υψηλού κινδύνου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το νερό της βρύσης.

Ασφαλείς τροφές και ποτά για κατανάλωση είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, μπύρα και κρασί, ζεστό τσάι και καφές, φρούτα (αφού πρώτα τα ξεφλουδίσετε – απαραίτητα -).

Σας συνιστούμε να πλένετε τα χέρια με σαπούνι, πριν από κάθε γεύμα για να αποτρέψετε τα βακτήρια να διαδοθούν στο σώμα. Η λήψη μερικών αντιβιοτικών είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους επειδή μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Το σαλικυλικό βισθμούθιο (Pepto-Bismol) είναι επίσης αποτελεσματικό για την θεραπεία της διάρροιας ταξιδιωτών, όμως δε συνιστάται σε άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη. Τα προβιοτικά κάνουν επίσης καλό, ειδικά τα βακτήρια γαλακτοβάκιλλου (Lactobacillus) είναι ιδανικά στην πρόληψη της διάρροιας ταξιδιωτών.