Ο ιός Zika είναι καινούριος και ευρέως διαδεδομένος τους τελευταίους μήνες και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με αυτόν, δεδομένου ότι απομονώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση του και μόνο 1 στους 5 πάσχοντες θα εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα του.

Ο ιός Zika είχε περιορισμένη έκταση στην Ασία και την Αφρική και πρόσφατα εξαπλώθηκε στην Αμερική. Το 2014 εξαπλώθηκε στα νησιά του Ειρηνικού και το 2015 χτύπησε το Μεξικό. Εξαπλώνεται πλέον ραγδαία στη Βραζιλία με 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις σε 20 χώρες της κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

Πρόσφατα ο ιός Zika εξελίχθηκε, αυτό έχει τρομάξει την παγκόσμια κοινότητα υγείας και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός Zika σχετίζεται με το σύνδρομο Guillian-Bare, μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και μικρο κεφαλαλγία, μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί ανωμαλία του εγκεφάλου και τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του κρανίου.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ιός Zika

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Γρίπη
  • Πόνους στις αρθρώσεις
  • Εξανθήματα
  • Πονοκεφάλους
  • Πόνους στους μύες

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει κυρίως ήπια συμπτώματα που διαρκούν για λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα.

Ο ιός παραμένει στο αίμα του μολυσμένου ατόμου για μερικές ημέρες. Κάποιες περιπτώσεις ασθενών απαιτούν νοσηλεία, ενώ οι θάνατοι από την ασθένεια είναι σπάνιοι.

Θεραπεία της ασθένειας

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή θεραπεία για την αντιμετώπιση του, όμως υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να μας ανακουφίσουν.

  • Όπως σε κάθε ίωση, το να πίνετε πολλά υγρά θα κρατήσει ενυδατωμένο το σώμα σας.
  • Χρειάζεται αρκετή ξεκούραση
  • Φάρμακα για την ανακούφιση από τον πυρετό και τους πόνους, όπως είναι η παρακεταμόλη (αναλγητικά – παυσίπονα όπως ασπιρίνη κτλ.) , θα βοηθήσουν σημαντικά.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας θα συνεδριάσει την ερχόμενη δευτέρα για να συζητήσει την αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης του ιού. Αν και στην Ευρώπη δεν υπάρχουν σημαντικά καταγεγραμμένα κρούσματα, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ιός διαδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.