Τα μανιτάρια είναι μια παρεξηγημένη τροφή και όχι άδικα, αφού πολλές ποικιλίες μανιταριών είναι δηλητηριώδη, ενώ όταν μαγειρευτούν αποκτούν αυτό το σκούρο γκρι χρώμα το οποίο εξ όψεως  μας απωθεί και δε μας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση να τα φάμε, όμως η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει φάει έστω και μια φορά στη ζωή του μανιτάρια θα συμφωνήσει ότι είναι αρκετά γευστικά και νόστιμα, που μπορούν να ενισχύσουν σε γεύση πολλά από τα φαγητά μας, με ιδανικό πιάτο τα ζυμαρικά, αρκεί βέβαια να έχουν μαγειρευτεί κατάλληλα και με σωστό τρόπο.

Γιαυτό στη συνέχεια θα δούμε όλα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για τα μανιτάρια ώστε να μας δώσουν ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Πως να διατηρήσετε σωστά τα μανιτάρια

μανιτάρια μυστικά τέλειο μαγείρεμα

Υπάρχουν μανιτάρια σε φρέσκα και αποξηραμένη μορφή ή κονσέρβας. Τα φρέσκα διατηρούνται για μια εβδομάδα τουλάχιστον από τη μέρα που συσκευάστηκαν, αρκεί να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Τα αποξηραμένα μανιτάρια φυλάξτε τα σε μέρος σκιερό και ξηρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να φροντίσετε να είναι σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.

Πως να τα καθαρίσετε

Αφού αφαιρέσετε τον κορμό πλύνετε τα κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό, προσοχή όμως, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται ελάχιστα λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας, γιατί με το νερό επισπεύδεται η αλλοίωση τους.

Πως να τα μαγειρέψετε

Για το μαγείρεμα κόψτε τα στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια  και βάλτε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, μόλις μαλακώσουν και αρχίζουν να σκουραίνουν είναι έτοιμα, θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε να τα σβήσετε με κρασί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει.

Πως να μαγειρέψετε τα αποξηραμένα μανιτάρια

Αν τα μουλιάσετε σε νερό, τότε θα τα δείτε να ξανά  «ζωντανεύουν», Βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό για 30 λεπτά περίπου και θα εκπλαγείτε με το πως μπορούν να γίνουν και πάλι φρέσκα. Μαγειρέψτε τα κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Φυλάξτε το ζουμάκι τους και μην το πετάτε, αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες και σάλτσες ως ζωμό λαχανικών και να τους προσθέσετε περισσότερη γεύση.