Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που βάζουν το κινητό τους τηλέφωνο στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού τους – σχεδόν όλοι το κάνουμε αυτό καθημερινά – τότε πρέπει να γνωρίζετε και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κίνηση και είναι πολλές και απειλητικές για την υγεία μας.

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ στην σημερινή κοινωνία και αρκετά χρήσιμο για γρήγορη και εύκολη επικοινωνία – πάντως πριν ανακαλυφθούν τα κινητά και μπουν για τα καλά μέσα στη ζωή μας, είχαμε «το κεφάλι μας ήσυχο» και φυσικά είχαμε πιο αργούς και ανθρώπινους ρυθμούς ζωής – Σχεδόν όλοι μας δε μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν μια ημέρα χωρίς να έχουμε το κινητό τηλέφωνο μαζί μας και φυσικά με πιο προφανή θέση αποθήκευσης την μπροστινή τσέπη του παντελονιού μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ ανθυγιεινή συνήθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματά υγείας και παθήσεις. Λόγω τον ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπουν τα κινητά μπορεί να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Ο Nikolai Kononov, πρόεδρος του Ρωσικού οργανισμού «league of Nations Health» προειδοποιεί ότι τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το ενδοκρινικό σύστημα, καθώς επίσης και το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό. Μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν λευχαιμία, καρκίνο και διάφορες ορμονικές διαταραχές.

Η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι τα παιδιά και οι έγκυες, γιαυτό καλό θα είναι τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία να μειώσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στο ελάχιστο και ειδικά για τις εγκυμονούσες καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιούν ή να μην το έχουν κοντά στο σώμα κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που διαρκεί η κύηση.

Διαβάστε για το βότανο που προστατεύει από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Πέραν αυτών όμως, εννοείτε ότι όλοι θα πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση των κινητών μας τηλεφώνων και να το παίρνουμε κοντά μας, μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, καθώς σχεδόν το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τα κινητά τηλέφωνα. Κλείνοντας ο Nikolai Kononov αναφέρει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι αρκετά επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν δείξει ποιες είναι οι περιοχές του σώματος που δημιουργείται περισσότερη ζημιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο επικίνδυνο να έχουμε 5 συνομιλίες του ενός λεπτού, η μία μετά την άλλη, από το να μιλάμε για 5 λεπτά συνεχόμενα. Επίσης καλό θα είναι να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 15 λεπτών μεταξύ των κλήσεων. Είναι σημαντικό να κρατάτε το κινητό τηλέφωνο μακριά από το σώμα ή το κεφάλι σας, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ακουστικών (hands-free). Ποτέ μη βάζετε το κινητό σας τηλέφωνο στην τσέπη, μια προσωρινή λύση θα ήταν, να το τοποθετείτε στην τσάντα σας, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το σώμα.