Η αφράτη ζύμη είναι το βασικό συστατικό όταν θέλουμε να φτιάξουμε επιτυχημένα και νόστιμα κέικ και γλυκά ή ακόμα όταν θέλουμε να έχουμε νόστιμο αποτέλεσμα για πίτσα ή ψωμί, υπάρχουν τόσες ακόμα συνταγές που απαιτούν αφράτη ζύμη για να έχουμε ένα τελικό τέλειο αποτέλεσμα.

Αν και όλα αυτά είναι γνωστά και σίγουρα, το μόνο που δεν είναι σίγουρο είναι αν ξέρουμε όλοι να φτιάχνουμε την τέλεια αφράτη ζύμη, καθώς η προετοιμασία της χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση, το συμπέρασμα είναι ένα, όλοι μπορούν να το κάνουν πόσοι όμως γνωρίζουν πως να κάνουν την τέλεια αφράτη ζύμη;

Αν μέχρι σήμερα δεν τολμούσατε καν να προσπαθήσετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας ζύμη, ήρθε ο καιρός να αλλάξετε γνώμη και με τα μυστικά της συνταγής και τις συμβουλές μας σίγουρα θα μπορέσετε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα εύκολα και γρήγορα.

Δώστε προσοχή στα συστατικά για να έχετε αφράτη ζύμη

Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, αν θέλετε να έχει επιτυχία θα πρέπει το κάθε συστατικό που χρησιμοποιείται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

– Η ιδανική θερμοκρασία είναι από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Για να αποκτήσετε απαλή, αφράτη ζύμη χρειάζεται να κοσκινίσετε το αλεύρι, καθώς η διαδικασία αυτή θα αραιώσει τους κόκκους του αλευριού και θα μπορέσει να «συνεργαστεί» άψογα με τη μαγιά για καλύτερο φούσκωμα.

Η τέχνη του ζυμώματος

Αν και τα συστατικά για να τη φτιάξετε υπάρχουν παντού και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε όλα τα βιβλία μαγειρικής, παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά υλικά  που στις περισσότερες συνταγές δεν αναγράφονται και αυτό γιατί δεν είναι υποχρεωτικά, είναι όμως αυτά που θα κάνουν τη διαφορά.

Υλικά για την απλή συνταγή:

  • 200 γραμμάρια Αλεύρι
  • Μαγιά
  • 1 κρόκο Αυγού
  • 40 ml νερό
  • 100 γραμμάρια Βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Γάλα (για περισσότερο φούσκωμα)

«Ενδέχεται η ποσότητα και τα υλικά να διαφέρουν ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε, εμείς σας δώσαμε τη βασική συνταγή.»

Ας πάρουμε όμως τη σύνθεση και τη διαδικασία της από την αρχή.
– Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ
– Θρυμματίστε τη μαγιά
– Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και μια μικρή ποσότητα λιωμένου λίπους (βούτυρο) και στη συνέχεια προσθέστε γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) σταδιακά.

Το ζύμωμα φυσικά θα πρέπει να γίνει με το χέρι, για να μπορέσετε να καταλάβετε τη συνοχή της.
Τραβήξτε από κάτω προς τα πάνω τη ζύμη με ένα κουτάλι και με γρήγορες και απότομες κινήσεις για να βεβαιωθείτε ότι γεμίζει με αρκετό αέρα.

Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν μπορεί και αποκολλάται εύκολα από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Πριν τη βάλετε σε μία άκρη για να την αφήσετε να φουσκώσει, μη ξεχάσετε να πασπαλίσετε από πάνω με αλεύρι για να τη θωρακίσουμε και να μη γίνει υγρή.

Η ιδανική θερμοκρασία για να φουσκώσει και να έχουμε μια τέλεια αφράτη ζύμη είναι 27 – 30 ˚C, μπορείτε επίσης να τυλίξετε το μπολ με ένα ύφασμα η μεβράνη ώστε να διατηρήσει τη θερμότητα, με αυτό τον τρόπο θα διπλασιαστεί μέσα σε 35 – 40 λεπτά.

Τελευταίες πινελιές για αφράτη ζύμη

Όταν  έχει φουσκώσει, είναι έτοιμη και πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κέικ θα πρέπει να γνωρίζετε μερικές ακόμα τελευταίες συμβουλές:

Αν θελήσετε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κέικ τότε πρέπει να ξέρετε ότι σε μερικά κέικ ίσως χρειαστεί να τη ξανά ζυμώσετε ενώ σε άλλα όχι.
Ζυμώνουμε ξανά και αλείφουμε τη ζύμη με αυγό, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 25 – 30 λεπτά.
Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν αρχίζει και έχει μια έντονη «ξινή» μυρωδιά.

Αν  βάλτε το κέικ σε κρύο φούρνο μην ανοίγετε την πόρτα του για τα πρώτα 25 λεπτά, αν ο φούρνος ήταν προθερμασμένος τότε δεν πρέπει να ανοίξετε για τα πρώτα 15 λεπτά.

Αυτές ήταν οι δικές μας μερικές συμβουλές για να πετύχετε μια τέλεια αφράτη ζύμη. Θα περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας και τα δικά σας μυστικά μαγειρικής.