Στα περισσότερα νοικοκυριά περισσεύει ψωμί από τις προηγούμενες ημέρες το οποίο καταλήγει να ξεραίνεται, με τελικό προορισμό τον κάδο των σκουπιδιών μας. Ίσως υπάρχει τρόπος να το γλυτώσετε και να μην καταλήξει τελικά στα σκουπίδια, παρά μόνο σε περίπτωση που είναι τόσο μπαγιάτικο που έχει αποκτήσει μούχλα.

Το ξεραμένο ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια το μπαγιάτικο ξεραμένο ψωμί το έτριβαν  για να φτιάξουν τριμμένη φρυγανιά και να το χρησιμοποιήσουν στις συνταγές τους.

Πως να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί και πάλι φρέσκο

Αν και ακούγεται κάτι το ακατόρθωτο, παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να καταφέρεις να κάνεις το μπαγιάτικο και ξεραμένο ψωμί, μαλακό και φρέσκο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το τυλίξεις με μια υγρή πετσέτα και να το βάλεις στο φούρνο για 10 λεπτά στους 120 βαθμούς.

Με αυτόν τον τρόπο το ψωμί θα αποκτήσει και πάλι απαραίτητη υγρασία, που θα το μαλακώσει και θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

Πως αλλιώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Αν το ψωμί είναι μπαγιάτικο αλλά δεν έχει ξεραθεί ακόμα, όμως δε γίνεται να το φάτε, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήστε για τα θραύσματα από σπασμένο ποτήρι στο πάτωμα. Είναι αρκετά δύσκολο να συλλέξετε κάθε μικροσκοπικό θραύσμα με τη σκούπα ή με το χέρι, μπορεί όμως να γίνει εύκολη υπόθεση αν περάσετε την περιοχή με το παλιό μπαγιάτικο ψωμί, θα απορροφήσει τα θραύσματα «σαν σφουγγάρι».

Μια παλιά και δοκιμασμένη συνήθεια που είχαν οι γιαγιάδες μας, τοποθετούσαν ένα κομμάτι στην κορυφή της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα, το μπαγιάτικο ψωμί απορροφούσε τον ατμό και τις οσμές που έβγαιναν  από την κατσαρόλα και δε τις άφηναν να εξαπλωθούν στο χώρο και τα άλλα δωμάτια του σπιτιού.

Αν η καστανή ζάχαρη που έχετε στο βάζο αρχίζει να σκληραίνει, τότε βάλτε μέσα μια μπαγιάτικη φέτα, σε μικρό χρονικό διάστημα η ζάχαρη θα γίνει και πάλι μαλακή.

Χρησιμοποιήστε το για να απορροφήσετε το υπερβολικό λίπος που τυχόν υπάρχει πάνω από τη σούπα σας.

Κρατήστε ένα κομμάτι στο στόμα σας την ώρα που κόβετε κρεμμύδια, αυτό θα απορροφήσει τα αέρια που εκκρίνει το κρεμμύδι και ευθύνονται για τα δάκρυα κατά το καθάρισμα του και έτσι, με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο τέρμα πια τα δάκρυα κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών.