Η πρόπολη είναι ένα συστατικό που μοιάζει με τη ρητίνη που παράγεται στα δέντρα. Σπάνια θα τη βρείτε στην καθαρή μορφή της και συνήθως λαμβάνετε από την κυψέλη της μέλισσας. Έχει μακρά ιστορία στην ιατρική και τη θεραπεία ασθενειών, μάλιστα χρονολογείται από το 350 π.χ. την εποχή δηλαδή του Αριστοτέλη.

Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για ερεθισμούς του δέρματος, σπυριά και αποστήματα. Οι Ασσύριοι για την επούλωση πληγών και οι Αιγύπτιοι για την μουμιοποίηση των νεκρών τους. Η πρόπολη έχει ακόμα περισσότερες χρήσεις σήμερα, αν και η αποτελεσματικότητα της δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά για κάποιες από αυτές.

Χρησιμοποιείται για δερματικά έλκη και μολύνσεις που προκλήθηκαν από βακτήρια (συμπεριλαμβανομένου και της φυματίωσης). Προστατεύει από ιούς της γρίπης (του H1N1, «των χοίρων» και φυσικά το κοινό κρυολόγημα). Από μύκητες και από μονοκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται πρωτόζωα.

Χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου του λάρυγγα και του ρινοφαρυγγικού καρκίνου. Μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι κατάλληλη στη θεραπεία των γαστρεντερικών παθήσεων, όπως μολύνσεις από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που εμφανίζεται στο πεπτικό σύστημα. Έχει πλούσια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και πολλές φορές χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα για τον καθαρισμό των τραυμάτων, για έρπητα και γενικώς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συμβάλλει ακόμα και στη θεραπεία μικρών εγκαυμάτων.

Πρόπολη – χρήσεις και αποτελεσματικότητα

Φαίνεται να έχει μεγάλη δράση στην καταπολέμηση των βακτηριδίων, όπως επίσης σε ιούς και μύκητες. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση και να βοηθήσει στην αποτελεσματική θεραπεία των παρακάτω παθήσεων.

Η χρήση της είναι διαδεδομένη σε πολλά καλλυντικά.

Οφέλη

Για τον έρπη: Εφαρμόζοντας μια ειδική αλοιφή με 3% περιεκτικότητα σε πρόπολη (Herstat ή Coldsore FX), θα μπορούσε να βοηθήσει την πιο γρήγορη επούλωση του έρπητα και να μειώσει τον πόνο.

Έρπητας των γεννητικών οργάνων: Εφαρμόζοντας αλοιφή με 3% περιεκτικότητα σε πρόπολη, βοηθά στη γρήγορη επούλωση των υποτροπιαζόντων αλλοιώσεων, που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Έρευνα έχει δείξει πως μπορεί να θεραπεύσει πιο γρήγορα και πληρέστερα τα συμπτώματα, από ότι, η συμβατική θεραπεία με αλοιφή περιεκτικότητας 5% σε ακυλοβίρη.
Επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για θεραπεία από:

Πληγές και δερματικά έλκη: Πρώιμη έρευνα έδειξε ότι, η ημερήσια λήψη από στόματος μειώνει τα δερματικά έλκη.

Ελικοβακτήριο του πυλωρού: Έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή λήψη 60 σταγόνων ενός σκευάσματος που περιέχει πρόπολη, για διάστημα μιας εβδομάδας, περιορίζει τη μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Λαμβλίαση (Μια μορφή εντερικής λοίμωξης): Πρώιμη έρευνα έδειξε πως η λήψη ενός συγκεκριμένου εκχυλίσματος με περιεκτικότητα 30% σε πρόπολη (το propolisina) μπορεί να θεραπεύσει τη λαμβλίαση, σε περισσότερα άτομα, από ότι το φάρμακο τινιδαζόλη.

Μικρά εγκαύματα: Εφαρμόζοντας απευθείας στο δέρμα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μικρών εγκαυμάτων και την πρόληψη μολύνσεων.

Στοματοφαρυγγική καντιντίαση: Σύμφωνα με έρευνα, η χρήση της πράσινης πρόπολης της Βραζιλίας, με δοσολογία 4 φορές την ημέρα για διάστημα 7 ημερών, μπορεί να αποτρέψει τη συγκεκριμένη πάθηση. Είναι πιο συχνή σε άτομα που χρησιμοποιούν μασέλες.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση διάρκειας του κοινού κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος.

Κολπικό οίδημα: Έρευνα έδειξε πως η εφαρμογή ενός διαλύματος με 5% περιεκτικότητας σε πρόπολη για 7 ημέρες στην περιοχή του κόλπου, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε όσες πάσχουν από κολπικά οιδήματα.

Μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία:

  • Φυματίωσης
  • Μολύνσεων, λοιμώξεων
  • Ρινοφαρυγγικού και λαρυγγικού καρκίνου
  • Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ανοικτών πληγών και πυωδών ελκών
  • Στομαχικών διαταραχών
  • Φλεγμονών

Ανεπιθύμητες παρενέργειες και προφυλάξεις

Θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα ή όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Μπορεί όμως, να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ήδη αλλεργικά στις μέλισσες ή τα προϊόντα της. Οι παστίλιες που περιέχουν πρόπολη ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή λήψη της. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, το καλύτερο θα ήταν να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνετε χρήση.

Άσθμα: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ότι ουσίες που περιέχονται στην πρόπολη μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Καλό είναι, ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση να αποφύγετε τη χρήση της.

Αιμορραγικές διαταραχές: Μερικές ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν την πήξη του αίματος, έτσι λαμβάνοντας τη, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Αλλεργίες: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών.
Δοσολογία για εξωτερική χρήση και εφαρμογή στο δέρμα

Για τον έρπη: Αλοιφή με περιεκτικότητα 3% σε πρόπολη μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και 5 φορές την ημέρα.
Βιοϊατρική έρευνα

Ερευνάτε για την πιθανή ανάπτυξη νέων φαρμάκων, επικεντρώνοντας στις θεραπευτικές ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και τον ανοσορυθμιστικών, αντιδιαβητικών ιδιοτήτων και εφαρμογή κατά των ελκών.