Η εποχή βλάστησης του σκόρδου έχει τελειώσει, και αυτή τη στιγμή ίσως βρείτε τις τελευταίες εγχώριες ποικιλίες στους πάγκους μαναβικής. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόρδο το οποίο προέρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι, Ο χειμώνας είναι η εποχή για να προμηθευτείτε μια μεγάλη ποσότητα εγχώριας ποικιλίας. Τη διαδικασία για να διατηρήσετε αυτή την ποσότητα σωστά, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα τη δούμε στη συνέχεια του άρθρου.

Διαλογή και αποθήκευση σκόρδου

Αγοράστε την ποσότητα σκόρδων που επιθυμείτε, φροντίζοντας να επιλέξετε σωστά. Πάντα να διαλέγετε τα άθικτα και σκληρά κεφάλια του σκόρδου και αποφύγετε τα μαλακά ή χτυπημένα σκόρδα.

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης μέσα στο σπίτι, είναι σε δίχτυ όπου επιτρέπει να διαπερνά ο αέρας ή μέσα σε καλάθια με τρύπες, για να αερίζονται. Αν αγοράσετε τα σκόρδα με τους μίσχους τους, τότε μπορείτε να φτιάξετε πλεξούδες και να τα κρεμάσετε στη κουζίνα ή στον τοίχο του μπαλκονιού. Φροντίστε να είναι σε μέρος όπου δε θα βρέχονται και δε θα τα πιάνει η βροχή.

πως να διατηρήσετε σκόρδο χειμώνα

Το σκόρδο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης σε μέση υγρασία, με ιδανική θερμοκρασία τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι ο λόγος, που δε θα έπρεπε να αποθηκεύονται σε δωμάτιο με θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η θερμοκρασία είναι υψηλή και θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα.

Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να αποτρέψουν τέτοια ενδεχόμενα. Για παράδειγμα αν τα φυλάξετε σε ένα ακάλυπτο πήλινο δοχείο, τότε θα διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι σας, τότε υπάρχουν μερικοί ακόμη τρόποι για σωστή αποθήκευση το χειμώνα.

Αποθήκευση σκόρδου στο ψυγείο

Το ψυγείο, ίσως είναι από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της εποχής μας, φυλάξτε σε αυτό τα σκόρδα. Το κάτω συρτάρι έχει φτιαχτεί ειδικά για λαχανικά και είναι το ιδανικό μέρος για να τοποθετήσετε και να τα αποθηκεύσετε για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψιν, ότι το σκόρδο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και αν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου.

Φτιάξτε σπιτικά αρωματικά σκόρδα στο βάζο.

Αποθήκευση σκόρδου στην κατάψυξη

Παρά το γεγονός ότι το σκόρδο θα μπορούσε να αποθηκευτεί απευθείας στην κατάψυξη, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε χάσει την γεύση και το έντονο άρωμα του. Γιαυτό είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε. Ο πιο σωστός τρόπος αποθήκευσης στην κατάψυξη, είναι να το ψιλοκόψετε και να τοποθετήστε σε παγοθήκες.

Γεμίστε με νερό και βάλτε στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν, μεταφέρετε τα παγάκια σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τοποθετήστε ξανά μέσα στην κατάψυξη. Το τελευταίο βήμα είναι αρκετά σημαντικό αν δε θέλετε τα φαγητά που βρίσκονται στην κατάψυξη να έχουν, έντονη, τη μυρωδιά σκόρδου. Κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας, ρίξετε ένα παγάκι στην κατσαρόλα.

Αποξηραμένο σκόρδο

Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία. Ψιλοκόψτε τις σκελίδες σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε στο φούρνο να στεγνώσουν στους 50 – 60 βαθμούς. Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Μόλις τα σκόρδα αποκτήσουν μια τραγανή υφή, βάλτε τα σε ένα μίξερ και αλέστε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το σκόρδο σε σκόνη μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, αν το φυλάξετε σε ένα ερμητικά κλειστό δοχείο.πως να διατηρήσετε σκόρδο χειμώνα

Αρωματικά Έλαια

Δοκιμάστε να φτιάξετε λάδι σκόρδου χρησιμοποιώντας μόνο δύο υλικά, ελαιόλαδο και σκόρδο. Δείτε αναλυτικά πως να φτιάξετε λάδι σκόρδου, πως να το χρησιμοποιήσετε, πόσο σημαντικό είναι για την υγεία και σε ποιες παθήσεις μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία τους.