Το ρόδι είναι ένα εξωτικό και λαμπερό, κόκκινο φρούτο, που περιέχει διακριτικούς «ρουμπινί» σπόρους, με αποδεδειγμένα τεράστια οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας. Ο χυμός ροδιού είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε όλα τα οφέλη από αυτό το superfood.

Παρέχει μια μεγάλη γκάμα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, την προστασία από ορισμένες τροφές καρκίνου, ακόμα θα μπορούσε να βοηθήσει και στη στυτική δυσλειτουργία.

Γενικές πληροφορίες για το ρόδι και τις ποικιλίες του

Το ρόδι όπως σίγουρα όλοι θα γνωρίζεται είναι εκείνο το φρούτο με το έντονο κόκκινο χρώμα που αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα και σε ήπια υποτροπικά κλίματα, μπορεί επίσης τα χρώματα του να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ποικιλίας, έτσι θα μπορούσαμε να το βρούμε εκτός από έντονο κόκκινο χρώμα και σε πορτοκαλί, κίτρινο και μωβ.

Ο καρπός στο εσωτερικού του διαχωρίζεται από το λευκό, λεπτό, σπογγώδες, πικρό ιστό, επικαλυμμένο με το γλυκό και κόκκινο ή ροζ σπόρο, που μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό, ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι το φρούτο που πρόκειται να φάμε. Ο χυμός ροδιού έχει ένα βαθύ κόκκινο ή μωβ χρώμα και ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχει πικρή ή γλυκιά γεύση.

Το ρόδι είναι ευεργετικό για την καρδιά

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αθηροσκλήρωση» επιβεβαιώνει τα ήδη γνωστά οφέλη που έχει το ρόδι για την καρδιά, τη βελτίωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του κυκλοφορικού συστήματος. Με λίγα λόγια, μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση που προκαλείται από τη συσσώρευση των λιπαρών ουσιών στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που λάμβαναν χυμό ροδιού μαζί με το νερό τους για διάστημα 2 εβδομάδων. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της έρευνας αυξήθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης και τα σωματίδια λιποπρωτεΐνης, σταδιακά και μέχρι το τέλος της έρευνας μειώθηκε η αθηροσκληρωτική πλάκα της αορτής και επίσης μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό η ποσότητα της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Επιπλέον οφέλη στην υγεία, που ανέδειξε η έρευνα

  • Μείωση του οξειδωτικού στρες.
  • Μειωμένη ποσότητα της χημειοτακτικής πρωτεΐνης των μονοκυττάρων, ενός χημικού «αγγελιοφόρου» που προκαλεί φλεγμονές στις αρτηρίες.
  • Μειωμένη συσσώρευση λιπιδίων στον καρδιακό μυ.
  • Μειωμένες διακυμάνσεις ΗΚΓ

Ο χυμός ροδιού και η διατροφική του αξία

Είναι εφοδιασμένος με ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών που βελτιώνουν και ωφελούν την υγεία σε σημαντικό βαθμό.

Βιταμίνες και μέταλλα

Το ρόδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που προσφέρει μάλιστα ανά 100 γραμμάρια το 17% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας στην συγκεκριμένη βιταμίνη. Επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντεθονικό οξύ) και πολλές ακόμα βιταμινών της ομάδας του συμπλέγματος Β, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και βιταμίνη Κ, ο καρπός του ροδιού περιέχει επίσης μέταλλα, όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.

Η κατανάλωση της βιταμίνης C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα μας στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στις μολύνσεις.

Μακροθρεπτική συστατική σύνθεση του ροδιού

Ο φρέσκος χυμός είναι αρκετά υγιεινός και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Είναι γεμάτος με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, αλλά επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα. Η φυσική περιεκτικότητα του σε φρουκτόζη, είναι μια καλή πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, σε οδοντικά προβλήματα και σε υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ως εκ τούτου θα πρέπει να πίνεται το χυμό του ροδιού με μέτρο, χωρίς να γίνεται αλόγιστη χρήση του.

Επίσης είναι μια καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, που μπορούν αν βοηθήσουν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και στην καλύτερη πέψη.

Ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στο χυμό όπως η πουνικαλαγίνη κ.α. είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Σε αυτόν τον ευεργετικό για τον οργανισμό χυμό περιέχονται επίσης ένας μεγάλος αριθμός αντιοξειδωτικών, τα φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν το κυκλοφορικό σύστημα διατηρώντας τις αρτηρίες μας σε υγιή επίπεδα, ακόμα και στη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γενικές πληροφορίες για τα οφέλη από το χυμό ροδιού στην υγεία

Αν καταναλώνεται τακτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες και διαφόρους τύπους καρκίνου (καρκίνο του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη «BPH» και λέμφωμα), καθώς επίσης και του διαβήτη. Μπορεί επίσης να αναστείλει την ανάπτυξη των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Ο χυμός ροδιού αν προστεθεί στις διατροφικές μας συνήθειες και καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

Η ημερήσια κατανάλωση 50 ml χυμού για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας. Μπορεί ακόμα να μειώσει τη ζημιά που πιθανόν έχει προκληθεί από την κακή χοληστερόλη και επίσης να μειώσει τη συσσώρευση της χοληστερίνης.

Έχει άφθονα οφέλη για τις γυναίκες, και ειδικά για όσες είναι έγκυες, αφού είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του φολικού οξέως, ένα ζωτικό στοιχείο για κάθε προγεννητική διατροφή. Ο χυμός του ροδιού έχει ακόμα αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και μπορεί να διατηρήσει μια υγιή ροή του αίματος προς το αναπτυσσόμενο μωρό. Η περιεκτικότητα του σε κάλιο μπορεί να συνεισφέρει στις κράμπες των ποδιών, που πολλές γυναίκες βιώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σε πολλές εκφυλιστικές χρόνιες ασθένειες, η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ασθενειών της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει το ρόδι στην καταπολέμηση τέτοιων ασθενειών.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ο χυμός ροδιού λειτουργεί ανασταλτικά κατά του ενζύμου της αγγειοτασίνης και αυξάνει την ποσότητα του διοξειδίου του νατρίου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσιο σε πουνικαλαγίνη, μια ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει την επίδραση του στρες στις αρτηρίες και τη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το ρόδι έχει πλούσια αντιβακτηριδιακή δράση και αντιικές ιδιότητες, θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό ενάντια των μολύνσεων που προκαλούνται από βακτήρια.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η οξείδωση είναι ένας από τους λόγους που το λίπος στο αίμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα η LDL κακή χοληστερίνη αν και μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα, δεν είναι αβλαβής όσο δεν οξειδώνεται. Το ρόδι έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες σε ποσοστό μέχρι και 44%.

Συμβουλές για σωστή κατανάλωση του χυμού

Πρώτον θα πρέπει να γνωρίζεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό να προστεθεί άμεσα ο χυμός στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μάλιστα προτείνεται να πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα για να έχετε βέλτιστα οφέλη στην υγεία.

Δεύτερων να θυμάστε ότι ο φρέσκος χυμός θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι και να τον ετοιμάζεται μόνοι σας, διότι με αυτό τον τρόπο, δεν θα έχει δεχθεί μεγάλη επεξεργασία που σαν αποτέλεσμα θα έχει, να διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του, που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, γρανίτες, σάλτσες, σε γλυκό ζελέ και κέικ, για να δώσει περισσότερη γεύση.