Ο Σολομός είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες που βοηθούν σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή χαρίζοντας μας περισσότερη υγεία. Κυρίως όμως είναι γνωστό για την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και φυσικά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αφθονία στον σολομό.

Είναι ένα ψάρι με ιδιαιτερότητες αφού ζει και αναπτύσσετε στη θάλασσα, ενώ για να αναπαραχθεί μετακινείτε σε λίμνες και ποτάμια. η διάρκεια ζωής του σολομού είναι από 2 έως 7 έτη.

Ο σολομός και η διατροφική του αξία

Στα πιάτα μας φτάνει δυο είδη σολομού, του ειρηνικού και του ατλαντικού ωκεανού και υπάρχουν μερικές ακόμα υποκατηγορίες του.

Όταν αναφερόμαστε στον σολομό και τη διατροφική του αξία πρέπει να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές έτι είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

  • Βιταμίνες Α, C, D,
  • Βιταμίνες Β6, Β12, Β3 (νιασίνη)
  • Θειαμίνη
  • Παντοθενικό
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Σελήνιο
  • Φώσφορο
  • Πρωτεΐνη
  • Τρυπτοφάνη
  • Λίπος
  • Υδατάνθρακες
  • Χοληστερίνη
  • Νάτριο
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Πρόκειται για μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία αφού είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά όπως το εικοσιπεντανοικό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων που μειώνουν την πυκνότητα του αίματος και της κακής χοληστερίνης και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.
Ωστόσο τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι ευαίσθητα κατά το μαγείρεμα και τις υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό  καλό θα ήταν όταν μαγειρεύετε τον σολομό σας  να να το κάνετε στον ατμό ώστε να μην χάνονται οι  ευεργετικές  για το οργανισμό ιδιότητες του, αν παρόλα αυτά θέλετε να τον τηγανίσετε μπορείτε να το κάνετε αλλά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πάντα σε αντικολλητικό τηγάνι, τον τοποθετείτε από την πλευρά του δέρματος και μόνο για 8-10 λεπτά το πολύ.
Έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του σολομού θα μείνουν στο πιάτο σας και θα ωφελήσει τα μέγιστα στον οργανισμό σας.