Η οθόνη του υπολογιστή από μόνη της δεν είναι επιβλαβής για τα μάτια, αν όμως περνάτε πολλές ώρες κολλημένοι στην οθόνη τότε ναι, αρχίζουν και δημιουργούνται ενοχλήσεις στην όραση και τα μάτια σας, υπάρχουν παρενέργειες στο δακρυϊκό υγρό με αποτέλεσμα να να αποκτήσετε ξηρή κερατο-επιπεφυκίτιδα, μια ασθένεια των ματιών που είναι επίσης γνωστή και ως σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Τι προκαλεί η υπερβολική χρήση του υπολογιστή στα μάτια

Το δακρυϊκό υγρό εκκρίνεται προκειμένου να διατηρηθεί ο οφθαλμικός βολβός υγρός και είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, παρουσιάζουν επίσης και μείωσης της πρωτεΐνης MUC5AC που εκκρίνεται από τα κύτταρα που υπάρχουν στα άνω βλέφαρα. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε άτομα που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Keio του Τόκιο.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε και εξετάστηκαν 96 άτομα, το έργο των οποίων περιελάμβανε εργασία σε υπολογιστές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν είμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας έχουμε την τάση να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πιο σπάνια από ότι όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο και επίσης ανοίγουμε πιο πολύ τα μάτια μας από ότι συνήθως, έτσι το υγρό στην επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού εξατμίζεται πιο γρήγορα λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του ματιού που είναι εκτεθειμένη στον αέρα.

Μάθετε 3 τρόπους για να βελτιώσετε φυσικά την όραση σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για πρόληψη και αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας προκαλεί ερεθισμό και μια αίσθηση καψίματος στα μάτια ακόμη και θολωμένη όραση. Όσοι πάσχουν από αυτό είναι λιγότερο παραγωγικοί.

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ξηροφθαλμίας, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές που θα προστατέψουν περισσότερο τα μάτια μας.  Φροντίστε ώστε η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από το ύψος των ματιών. Επίσης είναι καλό να χρησιμοποιείτε συσκευές ύγρανσης του αέρα στο γραφείο ή στα δωμάτια που έχετε τον υπολογιστή και το χρησιμοποιείται για αρκετές ώρες την ημέρα.

Αποφύγετε να κάθεστε στον ξηρό αέρα και επίσης πρέπει να συνηθίσετε να ανοιγοκλείνεται τα μάτια σας πιο συχνά, όπως επίσης να χρησιμοποιείται ειδικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα).