Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται μια εντελώς διαφορετική φροντίδα κατά τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από το σκοτάδι και το ξηρό αέρα που προκύπτει από τη θέρμανση που χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας. Ας δούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να έχουν τα φυτά εσωτερικού χώρου την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται.

Να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στα δωμάτια

Να φροντίσετε ώστε να αερίζονται τα δωμάτια σε καθημερινή βάση, μόνο φροντίστε τις ώρες που έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες να απομακρύνετε τα φυτά σας, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον κρύο αέρα. Φροντίστε επίσης να αερίζετε τα δωμάτια σας τις ώρες εκείνες της ημέρας που η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο ζεστή. Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Μην τοποθετείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου κοντά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας που έχουμε ηλιοφάνεια η περιοχή κοντά στο παράθυρο αποκτά σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα όταν ο ήλιος πέφτει, τα φυτά να εκτίθενται σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, κάτι τέτοιο θεωρείται αρκετά αγχωτικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Ο σωστός τρόπος ποτίσματος

Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διότι αυτή την εποχή τα φυτά διέρχονται μια περίοδο «ανάπαυσης» και η βλάστηση τους σε μεγάλο βαθμό επιβραδύνεται. Ως εκ τούτου, χρειάζονται πολύ λιγότερες ποσότητες νερού από ότι το καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις του ξηρού αέρα μπορεί να αντιμετωπιστούν ποτίζοντας τα με νερό από δοχεία ψεκασμού και ποτέ μην αφήνετε το νερό που συσσωρεύεται στα πιατάκια που υπάρχουν κάτω της γλάστρας.

φροντίστε-τα-φυτά-εσωτερικού-χώρου-1

Το χώμα στο πάνω μέρος της γλάστρας μπορεί να είναι ξηρό, όμως στα κατώτερα στρώματα εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή υγρασία. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε σωστή άποψη για την υγρασία που έχει το χώμα στη γλάστρα σας είναι να χτυπήσετε τα τοιχώματα της για να διαπιστώσετε που είναι πιο μαλακό. Αν ακούσετε ένα υπόκωφο ήχο, τότε σίγουρα τα φυτά σας χρειάζονται πότισμα.  Τέλος, πάντα να φροντίζετε ώστε το νερό που χρησιμοποιείται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Γενικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτά εσωτερικού χώρου

Διατηρήστε τις γλάστρες μακριά από τα σημεία του σπιτιού που εκπέμπουν ζέστη, όπως για παράδειγμα τα καλοριφέρ. Φροντίστε επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα να τα τοποθετήσετε σε δωμάτια ηλιόλουστα, ώστε να μπορούν να κάνουν τη μέγιστη δυνατή φωτοσύνθεση.

Επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες για να μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται, περάστε τα φύλλα τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ένα υγρό πανί, με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τις αρνητικές συνέπειες του ξηρού αέρα και τα φύλλα θα μπορέσουν να απορροφήσουν περισσότερο ηλιακό φως, αφού θα είναι απαλλαγμένα από σκόνη.

Μάθετε ποια είναι τα 8 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.