Πολλοί ειδικοί συνιστούν να επισκέπτεστε το δερματολόγο σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να κάνετε έναν έλεγχο ρουτίνας. Όταν είστε στο ιατρείο του είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα και να γνωρίζετε τι πρέπει να τον ρωτήσετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψη σας και να έχετε τις πιο σωστές συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας.

Στη συνέχεια θα δούμε τις 4 πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο δερματολόγο ώστε να είστε πάντα προστατευμένοι.

Η καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας δουλεύει θετικά για την υγεία μου;

ερωτήσεις-να-κάνετε-στο-δερματολόγο-1

Ο δερματολόγος σας πρέπει να εξετάσει προσεκτικά και να κάνει σωστή και διεξοδική ανάλυση της επιδερμίδας, ώστε να σας βοηθήσει με τις κατάλληλες συμβουλές και παρατηρήσεις του, να καταφέρετε να έχετε την ιδανική φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Επειδή δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις (ενδέχεται περιπτώσεις που χρησιμοποιούν εξτρά προϊόντα ομορφιάς ακόμα και ενυδατικές κρέμες και κρέμες καθαρισμού), να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο δέρμα. Ο δερματολόγος Janet Prysowsky εξηγεί ότι μια απλή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μπορεί να κάνει θαύματα, όταν από την άλλη μια αρκετά περίπλοκη και πολυδάπανη μπορεί να αποτύχει. Προσπαθήστε μαζί με το δερματολόγο σας να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα για τη φροντίδα της επιδερμίδας, έτσι ώστε να μπορεί σας κατευθύνει σωστά με το τι ταιριάζει ανάλογα στο δέρμα σας, ανάλογα με τον τύπο του καθενός ξεχωριστά.

Πως να καταπολεμήσετε έγκαιρα τα εξανθήματα;

Αν έχετε ερεθισμούς και εξανθήματα και θέλετε να απαλλαγείτε έγκαιρα, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού. Τα απλά σπυράκια και εξανθήματα συνήθως αποκαθίστανται εντός ενός μηνός, ενώ πιο σοβαρές καταστάσεις παίρνουν συνήθως μεγαλύτερο χρόνο για να εξαλειφθούν. Μια δερματική κατάσταση της επιδερμίδας που επιδεινώνεται και δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από τι προέρχεται, θα μπορούσε να σημαίνει κάποια ασθένεια του δέρματος και να απαιτεί κατάλληλη θεραπεία, εξηγεί ο δρ. Janet. Μερικές παθήσεις όπως η ψωρίαση κ.α δεν είναι ιάσιμες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να είναι ελεγχόμενες.

Πως να αναγνωρίζετε τα σημάδια από τη ζημιές που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου;

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει δίνοντας σας συμβουλές για τα σημάδια από τη ζημιά που προκαλεί η ηλιοθεραπεία στο δέρμα. Το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, τα πόδια και ο λαιμός είναι οι περιοχές που βρίσκονται απροστάτευτες από τον ήλιο και πρέπει να δίνεται η πρέπουσα σημασία κατά τον έλεγχο για ζημιές από τις υπεριώδης ακτινοβολίες του ηλίου.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί αρκετά συχνά και σε περιοχές του σώματος που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως η βουβωνική χώρα και οι γλουτοί.

Υπάρχει κάποια ελιά που να είναι επικίνδυνη για μελάνωμα;

Ίσως η ελιά που έχετε λίγο πιο πάνω από το χείλος σας να θεωρείται σημάδι ομορφιάς, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μελάνωμα. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το δερματολόγο σας για τις ελιές και τις κρεατοελιές  που τυχόν σας προβληματίζουν. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για τα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να εμφανίζουν κάποιες ελιές, τις διάφορες ποικιλίες χρωμάτων, το μέγεθος τους και το πόσο έχουν εξελιχθεί ή έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Κατά γενικό κανόνα αν η ελιά είναι μικρή, ομοιόμορφη και αμετάβλητη, τότε πιθανότατα δε διατρέχετε κάποιον κίνδυνο, μας εξηγεί και πάλι ο δρ. Prystowsky.