Η αλλεργίες που προκαλούνται στα μάτια δημιουργούν ξηροφθαλμία, κοκκινίλες, φαγούρα και πολλά ακόμη ενοχλητικά συμπτώματα. Η ξηροφθαλμία ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, εκτός των αλλεργιών. Τα συμπτώματα της είναι ξηρότητα, φαγούρα, τσούξιμο στα μάτια κ.α. Ακολουθεί στη συνέχεια αναλυτική λίστα με το τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε τη ξηροφθαλμία και να την αντιμετωπίσετε.

Οι αιτίες που προκαλούν ξηροφθαλμία

Ας δούμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που μπορούν να μας προκαλέσουν ξηροφθαλμία.θεραπείες-για-ξηροφθαλμία-αλλεργίες

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας

Οι μεϊβομιανοί αδένες των ματιών είναι αυτοί που παράγουν δάκρυα και πολλά διαφορετικά βασικά στοιχεία για την προστασία των ματιών, συμπεριλαμβανομένου των ελαίων που διατηρούν την υγρασία των ματιών και βοηθούν στην αποτροπή από την πρόωρη εξάτμιση των δακρύων. Η δυσλειτουργία των μεϊβοριανών αδένων μειώνουν τη λιπαρότητα και την παραγωγή δακρύων ή προκαλούν τη γρήγορη εξάτμιση τους, με αυτόν τον τρόπο προκαλείται ξηροφθαλμία.

Θεραπεία: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και με τις κατάλληλες θεραπείες που θα σας προτείνει μπορείτε να καθαρίσετε τους μπλοκαρισμένους μεϊβομιανούς αδένες και να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των ματιών.

Καθημερινές συνήθειες που την προκαλούν

Πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση έχουν συμπτώματα από ξηροφθαλμία, επίσης πολλά φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά  ή ακόμα και τα χάπια της πίεσης μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Θεραπεία: Αν η αιτία που προκλήθηκε η ξηροφθαλμία είναι από τα φάρμακα, ίσως υπάρχουν λύσεις σε ένα άλλο ιδίου είδους φάρμακο, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη θεραπεία, σε αυτό ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλέψει είναι ο γιατρός σας και κανένας άλλος.

Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα στο σπίτι και ο χώρος εργασίας

Το κλιματιστικό, οι πολλές ώρες εργασίας μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μπορεί πραγματικά να στεγνώσουν τα μάτια. Ακόμα και μια σκονισμένη και ξηρή ατμόσφαιρα όπως αντιλαμβάνεστε, είναι φυσικό να σας προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Θεραπεία: Προσπαθήστε να μειώσετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη ή τον αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε από το σπίτι.

Μέσα στο σπίτι ή το γραφείο προσθέστε έναν απιονιστή για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τη σκόνη και τα επιβλαβή σωματίδια του αέρα, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα για να διαλύσει την ξηρή ατμόσφαιρα.

Φακοί επαφής

Μια ακόμη αιτία είναι η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής. Στην πραγματικότητα η ξηροφθαλμία είναι ένα κοινό σύμπτωμα όσων φοράνε φακούς επαφής.

Θεραπεία: Αν τα μάτια σας είναι ξηρά λόγω των φακών επαφής, θα πρέπει να τους αλλάξετε αν τους έχετε για μεγαλύτερο διάστημα από ότι είναι φτιαγμένοι να φορεθούν, ή θα πρέπει μην τους φοράτε όλη την ημέρα αλλά να ελαττώσετε το διάστημα των ωρών που τους βάζετε.

Αλλεργίες στα μάτια

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν ξηροφθαλμία είναι η γύρη, η μούχλα, η σκόνη μέσα στο σπίτι, ο καπνός, η μαγιά και η τρίχα από τα κατοικίδια. Τα αλλεργιογόνα είναι συνήθως αβλαβείς ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.  Οι αλλεργίες στα μάτια μπορεί επίσης να προκληθούν από τη χρήση ορισμένων καλλυντικών ή ακόμα και από σταγόνες στα μάτια, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνητών δακρύων που περιέχουν συντηρητικά και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Θεραπείες για ξηροφθαλμία και αλλεργίες

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί οι αλλεργίες να προληφθούν, για ανακουφιστείτε από αυτές και να σταματήσει η φαγούρα και οι κοκκινίλες στα μάτια, θα σας παρουσιάσουμε μερικές θεραπείες που προσεγγίζουν το πρόβλημα και μπορεί να σας ανακουφίσουν:

Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τις αλλεργίες στα μάτια είναι να περιορίσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα αν είστε ευαίσθητοι σε αυτά, είναι ομολογουμένως αρκετά δύσκολο να το πετύχετε πλήρως, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στη γύρη, τη σκόνη κλπ.

Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, προσπαθήστε της ημέρες που τα επίπεδα της στην ατμόσφαιρα αυξάνονται, να μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο για να προστατευτείτε. Επίσης είναι αρκετά σημαντικό να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας, ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά σας που να μπορούν να παγιδεύσουν τις κοινές αλλεργιογόνες ουσίες.

Όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις περιόδους που οι αλλεργίες είναι σε έξαρση, όπως το φθινόπωρο ή την άνοιξη, φροντίστε να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για την καλύτερη προστασία των ματιών. Να θυμάστε όταν οδηγείτε να κλείνετε πάντα τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Οφθαλμικές σταγόνες και άλλα λιπαντικά

Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, διότι μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα και οφθαλμικές σταγόνες που μπορεί να διευκολύνουν την ξηρότητα και το αίσθημα φαγούρας. Να θυμάστε ότι καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ορισμένων τεχνητών δακρύων που μπορεί να περιέχουν συντηρητικά, διότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η χρήση των καλλυντικών που περιέχουν συντηρητικά, ειδικά σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τα μάτια.

Αντισταμινικά φάρμακα

Τα αντισταμινικά πραγματικά θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργίας ή. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε επιθέματα πάνω στα μάτια σας ή να χρησιμοποιείτε συμβατικές θεραπείες όπως πλύσεις με αλατούχο διάλυμα, ακόμα και να βελτιώσετε τη διατροφή σας, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει κατά των αλλεργιών, ακόμα και στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Μαθετε ποια είναι τα κατάλληλα βότανα  για την αλλεργική ρινίτιδα και άλλες εποχιακές αλλεργίες.

Διατροφή και ενυδάτωση

Με κατάλληλη και σωστή διατροφή μπορείτε να καταπολεμήσετε την ξηροφθαλμία. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, ο σολομός και οι ρέγγες. Επίσης το λινέλαιο μπορεί να βοηθήσει με τα ξηρά μάτια.

Επειδή ήπια αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει ξηροφθαλμία, είναι σημαντικό να πίνετε σημαντικές ποσότητες νερού, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που υπάρχει υψηλότερη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα.

Η κατάλληλη ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση για τις γυναίκες είναι 2 λίτρα, ενώ για τους άνδρες 2,5 λίτρα. Με αυτές τις ποσότητες μπορείτε να διατηρήσετε την ενυδάτωση στο σώμα σας. Περίπου το 20% των υγρών που χρειάζεται το σώμα προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε και το υπόλοιπο 80% από τα υγρά που πίνουμε. Οι καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη υγρών είναι το νερό, οι φρεσκοστυμμένοι, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών και το γάλα.