Χρωστικές ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο λάχανο και το παντζάρι, είναι υπεύθυνες για το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Στο παντζάρι η παρουσία της βουλγαξανθίνης, ενώ το κόκκινο λάχανο περιέχει τη φλαβίνη η οποία έχει την ιδιότητα να αλλάζει το χρώμα τις ανάλογα με το pH: Έτσι έχει μπορεί και αποκτά το έντονο κόκκινο χρώμα σε πολύ όξινα διαλύματα, ενώ στα ουδέτερα γίνεται περισσότερο μωβ, στα βασικά διαλύματα αποκτά ένα κιτρινοπράσινο χρώμα.

Αφού μάθαμε μερικές βασικές πληροφορίες για τη χρωστικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα δυο λαχανικά και τους προσδίδουν το κόκκινο χρώμα στην εξωτερική τους εμφάνιση, πάμε να δούμε πως μπορούμε να τα καθαρίσουμε σε περίπτωση που λερώσαμε τα ρούχα ή τα έπιπλα του σπιτιού μας.

Καθαρίστε το λεκέ από παντζάρι και κόκκινο λάχανο

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να καθαρίσουμε το κόκκινο λεκέ που αφήνουν πίσω τους αυτά τα δύο λαχανικά όταν έρθουν σε επαφή με τα ρούχα μας, επειδή όμως για όλα υπάρχει λύσει (ή σχεδόν όλα) ας πάμε να δούμε πως μπορούμε να το καθαρίσουμε εύκολα, γρήγορα και απλά.

Λεκές σε λευκά ρούχα

Αν ο λεκές έπεσε σε λευκά ρούχα, τότε μπορείτε να τον αφαιρέσετε εύκολα και απλά, πλένοντας το στους 95 βαθμούς.

Χρωματιστά ρούχα που δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες

Αν λερώσατε κάποιο ρούχο που δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διαφορετική διαδικασία. Βάλτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων επάνω στο λεκέ και αφήστε να δράσει για 5 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά μπορείτε να πλύνετε το λερωμένο ρούχο σας κανονικά, μόλις το βγάλετε από το πλυντήριο θα δείτε ότι ο λεκές έχει εξαφανιστεί.

Έπιπλα, χαλιά και μοκέτες

Όπως κάνουμε με όλους του λεκέδες στα έπιπλα του σπιτιού ή τη μοκέτα, χρησιμοποιούμε ένα απορροφητικό χαρτί και με ταμποναριστές κινήσεις μαζεύουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ όσο είναι ακόμα υγρό. Το υπόλοιπο που παραμένει στο χαλί μας θα το καθαρίσουμε παρασκευάζοντας μόνοι μας ένα μείγμα από μπέικιν πάουντερ και ξύδι, αναμιγνύουμε αυτά τα δυο υλικά και ανακατεύουμε για να πάρουμε μια παχύρρευστη πάστα. Εφαρμόζουμε πάνω στη λερωμένη επιφάνεια και το αφήνουμε να στεγνώσει. Με μία μαλακή βούρτσα ξεβγάζουμε την πάστα και μαζί της θα δείτε ότι έχουν φύγει και τα τελευταία υπολείμματα του λεκέ.