Τις περισσότερες ημέρες του χρόνου το τραπέζι και τα πιάτα μας είναι πλούσιο σε λιπαρές τροφές, πολλά γλυκά και μπισκότα. Γνωρίζοντας ότι αυτές ο τροφές δεν είναι σύμμαχος του πεπτικού μας συστήματος, εξακολουθούμε να τις καταναλώνουμε με μανία. Αν και έχουν ευχάριστη και εθιστική γεύση, το πεπτικό μας σύστημα δυσκολεύεται  να τα χωνέψει και να τα αφομοιώσει. Γιαυτό θα δούμε παρακάτω μερικές συνταγές για να ενεργοποιήσουμε την πέψη μας μέσα σε διάστημα 15 – 30 λεπτών.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Ελαιόλαδο και λεμόνι

Πιείτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αναμεμιγμένο με λίγο χυμό λεμονιού. Είναι καλύτερο να καταναλώνεται κατά τις πρωινές ώρες μετά το πρωινό γεύμα. Πρόκειται για μια σπιτική θεραπεία αρκετά αποτελεσματική που θα ενεργοποιήσει τάχιστα το πεπτικό σύστημα.

Ζεστό νερό και λεμόνι

Στύψτε με το χέρι σας και πάρτε το χυμό ενός λεμονιού, προσθέστε το σε ένα ποτήρι μαζί με ζεστό νερό. Ανακατέψτε ελαφρώς με ένα κουταλάκι και το μείγμα είναι έτοιμο. Πίνετε αυτό το ποτό προληπτικά για να τονώσετε τη διαδικασία της πέψης. Το νερό μαζί με το λεμόνι εκτός του ότι ενισχύει το πεπτικό σύστημα έχει και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό και την υγεία μας γενικότερα. Διαβάστε αναλυτικά 7 Λόγους για να πίνουμε ζεστό νερό με λεμόνι κάθε πρωί.

Μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό

Βάλτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Ο συνδυασμός αυτών των 2 συστατικών είναι γνωστός σε πολλούς ότι βοηθάει ενάντια στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Θυμηθείτε πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τη φαρμακευτική σόδα, που πωλείται σε όλα τα φαρμακεία.

Προσοχή: Αυτή η συνταγή δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από έλκος στομάχου.

Είναι επίσης σημαντικό να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να προσθέσετε στο καθημερινό σας μενού υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που θα ενισχύσουν το πεπτικό σύστημα και θα βελτιώσουν τη διαδικασία της πέψης, απαλλάσσοντας σας από το φούσκωμα στην κοιλιά αλλά ακόμα και από δυσκοιλιότητα.