Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, ούτε έχουν ακουστά το Σιβηριανό τζίνσενγκ, γιαυτό σήμερα αποφασίσαμε να σας εντρυφήσουμε στα μυστικά του και να σας κάνουμε γνώστες αυτού του εκπληκτικού βοτάνου.

Το ευεργετικό φυτό που «ακούει» στο όνομα Σιβηριανό τζίνσενγκ, μας γεμίζει ενέργεια, αντοχή και δύναμη και χρησιμοποιείται αρκετά από Ρώσους αθλητές. Έγινε γνωστό και αρκετά δημοφιλές τη δεκαετία του ’50, όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχε εκπληκτικές αγχολυτικές ιδιότητες.

Φέρει επίσης την Ελληνική ονομασία «ελεύθερο» και αυτό διότι προέρχεται από την οικογένεια φυτών που ονομάζεται Eleutherococcus senticosus. Ευδοκιμεί σε χώρες της βορειοανατολικής Ασίας, στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Έρευνες Σχετικά με το Σιβηριανό τζίνσενγκ και τα θρεπτικά συστατικά του

Περιέχει ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6 και ψευδάργυρο. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κινεζική Ιατρική», εξηγεί πως τα φύλλα και η ρίζα του βοτάνου μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της κούρασης και να αυξήσουν την ενέργεια και την αντοχή του ανθρωπίνου σώματος.

Μπορεί επίσης να αυξήσει την αντίσταση του οργανισμού ενάντια στο στρες. Περιέχει τις ουσίες eleutherosides που είναι πολύπλοκοι πολυσακχαρίτες που ενισχύουν τον εγκέφαλο, την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εκχύλισμα του συγκεκριμένου βοτάνου αν καταναλωθεί τακτικά  μπορεί να αυξήσει τις αθλητικές επιδόσεις, την αντοχή, ακόμα και την ψυχική εγρήγορση.

Είναι ένα εκπληκτικό βότανο με πλούσια οφέλη για την υγεία, που όμως δεν είναι αρκετά γνωστό και διαδεδομένο στη χώρα μας. Μπορείτε να το βρείτε σε κάψουλες ως συμπλήρωμα διατροφής, σε σκόνη και σε αποξηραμένη μορφή για να φτιάξετε τσάι.

Τα οφέλη στην υγεία

– Έχει αξιοσημείωτες προσαρμογόνες ιδιότητες (ουσίες που επαναφέρουν πιο γρήγορα τον οργανισμό στη φυσιολογική του λειτουργία).
– Ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
– Βοηθά κατά τις αϋπνίας.
– Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.
– Είναι ευεργετικό για το κυκλοφορικό σύστημα, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος, τη διανομή του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών σε όλα τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου.
– Αποτρέπει τις φλεγμονές.
– Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού απέναντι στις βακτηριδιακές και ιογενείς λοιμώξεις.
– Ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Ανακουφίζει από συμπτώματα εμμηνόπαυσης και διαταραχές της έμμηνου ρύσεως.
– Συμβάλλει στην ενίσχυση του αναπνευστικού.
– Καταπολεμά τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
– Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού κατά των εποχικών ιώσεων, γρίπης και κρυολογήματος.
– Βοηθά ακόμη και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.
– Στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης.
– Προλαμβάνει τη μη φυσιολογική πήξη του αίματος.
– Ενισχύει την καλύτερη λειτουργία της μήτρας.
– Συμβάλλει στην αύξηση της τεστοστερόνης, στους άνδρες.