Όλες μας έχουμε επιχειρήσει  να φτιάξουμε ένα σπιτικό αφράτο ψωμί ή να ανοίξουμε ζύμη για να πετύχουμε την τέλεια πίτσα, κάποιες έχοντας αρκετή εμπειρία, κάποιες άλλες καθόλου, έχοντας όμως τη βοήθεια της μάνας μας που μετά από τόσα χρόνια στο σπίτι έχει μάθει τα μυστικά και τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και δεν καταφέρουν να έχουν μια αφράτη ζύμη. Είναι απλά πράγματα που όμως χωρίς την απαραίτητη γνώση είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις τι πάει στραβά για να το διορθώσεις.

Την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να φτιάξετε μια αφράτη ζύμη, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου ώστε να μην έχεις καμία αμφιβολία πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ιδανικό και αναμενόμενο και η ζύμη θα φουσκώσει τόσο όσο, υπολογίζατε από την αρχή για να φτιάξετε το ψωμί, την πίτσα ή την πίτα και ότι άλλο επιθυμείτε.

Τι πρέπει να ξέρεις για να φουσκώσει η ζύμη

Το μυστικό για να φουσκώσει η ζύμη είναι η μαγιά και ο τρόπος με τον οποίο θα τη ρίξεις μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ώστε να έχει την σωστή αντίδραση. Η θερμοκρασία που έχουν τα υλικά σου είναι ο νούμερο ένας παράγοντας για να πετύχει το ζύμωμα, Όταν  θέλεις να φτιάξεις ψωμί ή ζυμάρι και χρησιμοποιείς φρέσκια μαγιά, πρέπει να φροντίσεις ώστε όλα τα υλικά της συνταγής να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία, δεν πρέπει δηλαδή να είναι ούτε καυτά, αλλά ούτε και παγωμένα.

Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋποθεση διότι σε περίπτωση που κάποιο υλικό είναι καυτό θα καταστρέψει τους ζυμομύκητες της μαγιάς, με αποτέλεσμα η ζύμη να μη φουσκώσει. Αν από την άλλη κάποια υλικά έχουν χαμηλή θερμοκρασία και είναι παγωμένα θα αδρανοποιήσουν τη μαγιά και η ζύμη σου θα «κάτσει».

Ακολουθώντας αυτές τις δυο συμβουλές θα έχετε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το φούσκωμα της. Κλείνοντας να σας πούμε ότι συνήθως το νερό που αναμειγνύεται με τη μαγιά θα πρέπει να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία για να ενεργοποιηθούν σωστά οι μύκητες της μαγιάς. Εκτός αν η συνταγή αναφέρει ρητά ότι χρειάζεται θερμοκρασία δωματίου.

Έχοντας υπόψιν σας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές, μπορείτε να φτιάξετε οποιοδήποτε ζυμάρι και να έχετε το κατάλληλο φούσκωμα.
Μάθετε όλα τα μυστικά για αφράτη ζύμη για κέικ, ψωμί και πίτσα.