Το liposan είναι το προϊόν εκείνο που βοηθά τα χείλη να παραμείνουν μαλακά και ενυδατωμένα. Το ξέρατε όμως ότι μπορεί να περιέχει «δηλητηριώδεις» χημικές ουσίες; Το αγαπημένο σας lip balm δεν ήταν από τη αρχή της δημιουργίας του φτιαγμένο με προσθήκη χημικών ουσιών.

Το πρώτο liposan για τα χείλη δημιουργήθηκε στις αρχές του 1880 στη Βιρτζίνια της Αμερικής, από τον Δρ. C.D. Fleet. Το πρώτο lip balm ήταν στην πραγματικότητα μια μικρή ράβδος από μελισσοκέρι τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο. Ο δημιουργός του, δεν πίστευε πως θα μπορούσε να έχει ζήτηση στην αγορά και πούλησε τη συνταγή στον John Morton για 5 δολάρια (την εποχή εκείνη ίσως τα 5 δολάρια είχαν μεγαλύτερη αξία  από ότι σήμερα, δεν εξηγείται αλλιώς).

Ο John Morton και η σύζυγος του έφτιαχνα στην κουζίνα του σπιτιού τους το πρώτο liposan για τα χείλη. Χρησιμοποιούσαν σωληνάκια ορείχαλκου για το καλούπι της συσκευασίας και του έδιναν ροζ απόχρωση. Κάπως έτσι δημιούργησαν μια επιτυχημένη επιχείρηση που άντεξε σχεδόν 100 χρόνια, όπου και  πωλήθηκε στην εταιρία H. Robbins το 1963. Η εταιρεία που το αγόρασε, πρόσθεσε σε αυτό το προϊόν, περισσότερες γεύσεις και αρώματα. Έτσι, το 1985 προστέθηκαν επιπλέον στη συνταγή παράγωγα πετρελαίου (βαζελίνη) και αυτή είναι η και τελική σύσταση του προϊόντος που χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα.

Το lip balm και οι τοξικές ουσίες που περιέχει

το-liposan-σου-μπορεί-να-σε-δηλητηριάσει-1

Δραστικά συστατικά που περιέχονται στο lip balm:

 • Βαζελίνη 45%

Ανενεργά συστατικά:

 • Προπιονικό αραχιδέλαιο
 • Καμφορά
 • Κερί καρναούμπα
 • Κετυλική αλκοόλη
 • Άρωμα
 • Λινολενικό ισοπροπύλιο
 • Μυριστικό ισοπροπύλιο
 • Λανολίνη
 • Ελαφριά ορυκτέλαια
 • Μεθυλοπαραμπέν

Παράγωγα πετρελαίου

Πρόκειται για ένα υγρό μείγμα που όταν ανακαλύφθηκε χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή βενζίνης, πετρελαίου ντίζελ και κηροζίνης. Το συστατικό αυτό προστέθηκε στο lip balm και πρόσφατη μελέτη έδειξε τις τοξικές παρενέργειες που έχουν τα συγκεκριμένα παράγωγα πετρελαίου.

«Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, αν γίνει παρατεταμένη έκθεση του οργανισμού σε αυτές. Οι ασθένειες που προσδιορίστηκαν στην ιατρική έρευνα και περιλαμβάνουν τους ενήλικες και τα παιδιά είναι: Πολυάριθμες νευρολογικές διαταραχές, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοάνοσες διαταραχές, καρκίνος κ.α.»

Το κερί καρναούμπα

Φτιάχνεται από τα φύλλα του Βραζιλιάνικου φοίνικα, σε συνδυασμό με διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ξηροδερμία, ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή.

Μυριστικός ισοπροπυλεστέρας

Πρόκειται για εστέρα του μυριστικού οξέος και της ισοπροπανόλης. Ο μυριστικός ισοπροπυλεστέρας χρησιμοποιείται για την εξόντωση της ψείρας στο κεφάλι, όπου τις σκοτώνει αφυδατώνοντας τις. Αν έρθει σε επαφή με τα χείλη, απορροφάται σε βάθος και φράζει τους πόρους. Θα μπορούσε επίσης να φράξει την παροχή οξυγόνου στην επιδερμίδα και με αυτόν τον τρόπο να νεκρώσει το δέρμα.

Άντι λοιπόν να εφαρμόσετε όλες αυτές τις σκληρές χημικές ουσίες στα χείλη, με κίνδυνο κατάποσης τους, φτιάξτε το δικό σας liposan με 100% φυσικά και αγνά υλικά.
Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, φυσικό liposan για τα χείλη.