Τροφές χωρίς θερμίδες ή με αρνητικές, όπως αντιλαμβάνεστε είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει απόλυτα, καθώς δεν θα βρείτε τροφές που να μην περιέχουν καθόλου θερμίδες.

Οι όροι αυτοί έχουν δημιουργηθεί και αναφέρονται σε τροφές που περιέχουν κατά προσέγγιση των αριθμό που ο οργανισμός μπορεί να κάψει και να τις αφομοιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάποιες μπορεί να τις καίει ακόμη και την ώρα που τρώμε το φαγητό μας.

Γιαυτό και θεωρούνται απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή και θα πρέπει σίγουρα τις τροφές αυτές να τις ενσωματώσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Τι είναι οι θερμίδες;

Όταν αναφερόμαστε σε θερμίδες, τότε μιλάμε για μονάδα μέτρησης της ενέργειας, στη διατροφή και στη καθημερινή μας γλώσσα, με το αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στην απορρόφηση ενέργειας μέσω του φαγητού και του ποτού, αλλά και την κατανάλωση αυτής της ενέργειας μέσω της σωματική δραστηριότητας. Για παράδειγμα ένα μήλο μπορεί να περιέχει 80 θερμίδες, ενώ για να τις κάψουμε χρειάζεται να διανύσουμε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων.

Τις έχουμε ξεχωρίσει σε 2 τύπους:

  • «Μικρές» θερμίδες (cal)
  • «Μεγάλες» θερμίδες (cal, kcal)

1 kcal = 1000cal

Οι περισσότεροι τις συνδέουν αποκλειστικά με το φαγητό και το ποτό, όμως τα πάντα περιέχουν θερμίδες, παράδειγμα ένας τόνος από κάρβουνα περιέχει ισοδύναμα 7.004.684.512, όμως δε μας βοηθάει σε κάτι να τις μετράμε σε όλα τα πράγματα, αφού η μέτρηση τους χρησιμεύει για συγκεκριμένους σκοπούς.

Οι δύο όροι που τις έχουμε ξεχωρίσει κατανοούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να σας μπερδέψουν. Όμως να έχετε υπόψιν σας ότι το άρθρο αυτό που δημιούργησε το votanonkipos.gr επικεντρώνεται στις θερμίδες που σχετίζονται με τις τροφές, τα ποτά και την ενέργεια που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να τις κάψει.

Σύμφωνα με το ιατρικό λεξικό Medilexicon, η θερμίδα είναι  «μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας σε θερμότητα ή ενέργεια. Οι θερμίδες που περιλαμβάνονται στην επισήμανση των τροφίμων ως kcal είναι στην πραγματικότητα χίλιες θερμίδες. Ως εκ τούτου μια σοκολάτα που περιέχει 250 kcal είναι στην πραγματικότητα 250.000 cal.

Γιατί είναι απαραίτητες οι θερμίδες για τον άνθρωπο;

Το ανθρώπινο σώμα τις χρειάζεται για να επιβιώσει, χωρίς ενέργεια τα κύτταρα μας πεθαίνουν, η καρδιά και οι πνεύμονες θα σταματήσουν να λειτουργούν, την ενέργεια που χρειαζόμαστε την παίρνουμε από τις τροφές και τα ποτά. Εάν καταναλώνουμε απλώς τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά, πιθανώς θα απολαύσουμε μια ευτυχισμένη ζωή και υγιή ζωή. Αν η κατανάλωση τους είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή, θα δημιουργήσουμε επιπλοκές στην υγεία.

Η ποσότητα που περιέχεται στα τρόφιμα, μας λέει πόση ενέργεια ενδέχεται να περιέχει, ακολουθεί ο θερμιδομετρητής για τα κύρια συστατικά που περιέχονται στα φαγητά μας:

  • Σε 24 γραμμάρια λίπους περιέχονται: 24 x 9 = 216 cal
  • 31 γραμμάρια πρωτεΐνης: 31 x 4 = 124 cal
  • 2 γραμμάρια υδατάνθρακες:  2 x 4 = 8 cal
  • 243 γραμμάρια ωμό αυγό περιέχουν 348 cal, εκ των οποίων οι 216 προέρχονται από το λίπος, 124 από την πρωτεΐνη και 8 από τους υδατάνθρακες.

Ακολουθεί η λίστα με τις τροφές που έχουν μηδενική θερμιδική αξία ή έχουν  αρνητικές θερμίδες.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

Η βασική αρχή είναι ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, σύμφωνα με αυτό δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη σε κατανάλωση θερμίδων και πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας, την καθημερινή δραστηριότητα, που όπως είναι φυσικό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημαντικό ρόλο παίζουν το βάρος, το ύψος, η σωματική διάπλαση και φυσικά το φύλο. Για παράδειγμα ένας μετρίου αναστήματος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, χρειάζεται περισσότερες θερμίδες από μια γυναίκα μετρίου αναστήματος άνω των 60 ετών η οποία έχει καθιστική ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας όλα τα παραπάνω είναι αρκετά δύσκολο οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, να συμφωνήσουν με το ποια είναι η ιδανική, καθημερινή, συνιστώμενη κατανάλωση θερμίδων. Η γενική αρχή σύμφωνα με την Αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι, ο μέσος άντρας χρειάζεται περίπου 2.700 θερμίδες την ημέρα, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα, για τις γυναίκες, έχει υπολογιστή περίπου στις 2.200 θερμίδες. Στην αντίπερα όχθη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπολογίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση πρέπει να είναι περίπου 2.500 και 2.000 αντίστοιχα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι, ένας μέσος ενήλικας πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 1.800 θερμίδες την ημέρα.

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δημοσιεύσαν στο περιοδικό «Obesity» (Παχυσαρκία), μια έρευνα που αναφέρει ότι το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας που βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ένα πλούσιο πρωινό που περιέχει περίπου 700 θερμίδες είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων.

Η επικεφαλής της ομάδας Dr. Daniela Jakubowicz τόνισε ότι, το να τρώμε το φαγητό μας είναι πιο σημαντικό από το τι θα φάμε.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Τα πορτοκάλια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και περιέχουν πολλές υγιεινές φυτοθρεπτικές ουσίες. 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 47 θερμίδες.

Σέλινο – Αρωματικό φυτό για κάθε φαγητό

Σέλινο

Το σέλινο είναι μια σημαντική πηγή συμβατικών, αντιοξειδωτικών, θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης C, β-καροτένιο και μαγγάνιο, 100 γραμμάρια σέλινου περιέχουν 16.

Σπαράγγια και διατροφική αξία

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν ανακυρηχθεί ως μια αντιφλεγμονώδης τροφή, αυτό επειδή παρέχει έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών. 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 20 θερμίδες.

Λάχανο – Λαχανικά και υγεία

Το λάχανο είναι μια αποτελεσματική επιλογή για να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους εντάσσοντας το σε δίαιτες και επίσης είναι κατάλληλο για μια υγιεινή διατροφή  και για να χαρίσει περισσότερη υγεία,  δείτε αναλυτικά: Θεραπεία και πρόληψη διαβήτη με χυμό λάχανου.
100 γραμμάρια περιέχουν 25.

Αγγούρι και ενυδάτωση

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αυτό τους προσδίδει το χαρακτηριστικό των ελάχιστων θερμίδων. Είναι επίσης μια πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου και τις βιταμίνες C, β-καροτένιο και μαγγάνιο.
100 γραμμάρια, περιέχουν μόνο 16 θερμίδες.

Παντζάρια πλούσια σε φυτικές ίνες

Αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά περιέχουν ισχυρά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία μας από καρδιακές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και ορισμένες μορφές καρκίνου, είναι αρκετά αποτελεσματικά ειδικά στον καρκίνου του παχέος εντέρου.
100 γραμμάρια περιέχουν 43.

Λεμόνια –  Τα αντικαρκινικά

Οι ουσίες που περιέχονται στα λεμόνι και ονομάζονται λιμονοειδή έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του στόματος, δέρματος, των πνευμόνων, του μαστού, του στομάχου και του παχέος εντέρου.
100 γραμμάρια λεμονιού περιέχουν μόλις 29 θερμίδες.

Κουνουπίδι – Χαρίζει υγεία

Το κουνουπίδι έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτιώνει την πέψη και την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
100 γραμμάρια περιέχουν 25.

Μανιτάρια

Τρώγοντας μανιτάρια εμποδίζεται την εμφάνιση των προ-φλεγμονωδών μορίων.
100 γραμμάρια μανιτάρια περιέχουν μόλις 38 θερμίδες.

Καρπούζι – Μεγάλο σε μέγεθος φρούτο με μεγάλα οφέλη

Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο καρπούζι συμπεριλαμβανομένων και των φλαβονοειδών, καροτενοειδών και τριτερπενοειδών, καθιστούν το καρπούζι ως μια επιλογή αρκετά υγιεινή αφού έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία μας.
100 γραμμάρια περιέχουν 30.

Κολοκυθάκια

κολοκυθάκια

Ως ένα δημοφιλές πιάτο τα κολοκυθάκια έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς χοληστερόλη και ανθυγιεινά λίπη.
100 γραμμάρια περιέχουν 17 θερμίδες.

Ντομάτες – Μεσογειακή διατροφή και υγεία

Οι ντομάτες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων και είναι εξίσου αποτελεσματικές για αδυνάτισμα και απώλεια βάρους, αφού 100 γραμμάρια περιέχουν 17.

Γκρέιπφρουτ – Εσπεριδοειδή με πλούσια διατροφική αξία

Τα έντονα ροζ και κόκκινα χρώματα που έχει το γκρέιπφρουτ οφείλονται στο λυκοπένιο, μια καροτενοειδής φυτοδιατροφική ουσία, που μάλιστα έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, σε 100 γραμμάρια γκρέιπφρουτ περιέχονται 42 θερμίδες.

Λαχανικά Βρυξελλών

Υπάρχουν πάνω από εκατό μελέτες που έχουν επικεντρωθεί στα λαχανικά Βρυξελλών και οι περισσότερες από αυτές αφορούν την επίδραση των συγκεκριμένων λαχανικών στην υγεία και τα οφέλη που παρέχουν σε αυτή και μάλιστα σε σχέση και με τον καρκίνο, αυτό που πρέπει να γνωρίζεται για τη διατροφή σας είναι ότι: 100 γραμμάρια από τα συγκεκριμένα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν 43.

Κέιλ – λαχανίδα

Κέιλ-λαχανιδα

Πρόκειται πραγματικά για ένα εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών συστατικών, το «κατσαρό» αυτό λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ανόργανα συστατικά.
100 γραμμάρια περιέχουν 49 θερμίδες.

Ραπανάκια – Η ρίζα με την πλούσια διατροφική αξία

Έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και όσον αφορά τη διατροφική και θερμιδική τους αξία, σε 100 γραμμάρια περιέχονται μόλις 28.

Μήλα – «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το μήλο έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και βοηθά σε πολλές ασθένειες, όπως την θεραπεία κατά του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, καθώς επίσης και σε πολλές ακόμα φλεγμονώδεις παθήσεις.
100 γραμμάρια μήλου περιέχουν 52 θερμίδες.

Κρεμμύδι –  Εκτός από το «κλάμα» έχει και πολλά οφέλη

Τα κρεμμύδια είναι μέλη της ίδιας οικογένειας που ανήκει και το σκόρδο και τα δύο είναι ισχυρά βότανα και είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις που προάγουν την καλύτερη υγεία του οργανισμού.
100 γραμμάρια περιέχουν 40.

Καρότα

Τα καρότα είναι φυσικά διουρητικά, αντιφλεγμονώδη και μπορούν να σας βοηθήσουν στην προστασία των ματιών και της όρασης και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σε 100 γραμμάρια καρότα περιέχονται 41 θερμίδες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη χρόνια φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσει στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού, ελάχιστα λαχανικά περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από το μπρόκολο.
100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 34.