Φτιάξτε για τον κήπο ή το μπαλκόνι βιολογικά φυτοφάρμακα, με αγνά, φυσικά υλικά και βότανα. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε με βιολογικά φυτοφάρμακα, τα ζιζάνια και τις αρρώστιες που αποκτούν τα φυτά του κήπου και τα λουλούδια που έχουμε στο μπαλκόνι. Είναι φτιαγμένα από 100% αγνά, φυσικά υλικά και δε θα ανησυχείτε μήπως βλάψουν τα παιδιά ή το κατοικίδιο σας.

Πράσινο σαπούνι για τα έντομα

Για να καταπολεμήσετε τα έντομα και να προστατέψετε τα φυτά, μπορείτε να φτιάξετε ένα σκεύασμα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Είναι 100% οικολογικό και μπορεί να αντιμετωπίσει τη μελίγκρα και άλλα μικροσκοπικά έντομα.

Για να φτιάξουμε οικολογικά φυτοφάρμακα με πράσινο σαπούνι.

Υλικά:

 • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι
 • 1 λίτρο νερό
 • 2 – 3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα

Διαδικασία:

Αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία. Βάζουμε σε δοχείο ψεκασμού όλα τα υλικά, κλείνουμε καλά και ανακατεύουμε. Ψεκάζουμε το φυτό που έχει το πρόβλημα και αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε μετά από 7 ημέρες.

Βιολογικά φυτοφάρμακα με σόδα, για να απαλλαγούμε από μύκητες

Ήρθε η ώρα να δούμε πως να απαλλάξουμε τα φυτά μας από μύκητες. Θα φτιάξουμε ένα σπρέι με μαγειρική σόδα και φυσικά, αγνά υλικά.

Θα χρειαστείτε:

 • Λίγο ελαιόλαδο
 • Πράσινο σαπούνι
 • Ξύδι
 • Μαγειρική σόδα

Διαδικασία:

Βάζουμε σε ένα δοχείο ψεκασμού το ελαιόλαδο μαζί με το πράσινο σαπούνι. Ανακινούμε το δοχείο ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και τη σόδα. Κλείνουμε καλά το δοχείο και ανακινούμε ξανά, το σπρέι που φτιάξαμε καταπολεμά μικρά έντομα και πληθώρα από μύκητες.

Το γάλα βοηθά επίσης για τους μύκητες:

Σε αναλογία 1 μέρος γάλα, με 9 μέρη νερό, φτιάξτε ένα αποτελεσματικό φυτοφάρμακο. Ανακατέψετε καλά τα δύο υλικά και ψεκάζετε κάθε εβδομάδα για διάστημα ενός μήνα.

Σκόρδο και μαϊντανός σε ένα φυσικό εντομοκτόνο

Υλικά:

 • 2 λίτρα νερό
 • 2 κ.σ λιωμένο σκόρδο
 • 1/2 αποξηραμένο μαϊντανό τριμμένο

Διαδικασία:

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και βάζουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να απομείνει περίπου το 1/4 (500 ml). Στη συνέχεια το αφαιρούμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε και περιμένουμε να κρυώσει. Μόλις είμαστε έτοιμοι το τοποθετούμε σε ένα ψεκαστηράκι και ψεκάζουμε. Μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά έντομα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά μας.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Οι ρίζες έχουν ανάγκη από οξυγόνο, αν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη αρχίζουν και δημιουργούνται προβλήματα και ασθένειες στη ρίζα. Το νερό είναι μια λύση αφού περιέχει αρκετό οξυγόνο. Όμως σε περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων οξυγόνου, δε μπορούμε να ρίξουμε υπερβολική ποσότητα κατά το πότισμα, γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες και θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Με αποτέλεσμα τα φυτά να αρχίσουν να μαραίνονται.

Καθώς το νερό αποτελείται από άτομα οξυγόνου και υδρογόνου (Η2Ο), τη λύση στο πρόβλημα μας έρχεται να δώσει το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Το οποίο αποτελείται από ένα επιπλέον μόριο. Όταν ποτίσετε τα φυτά με αυτό, απελευθερώνεται οξυγόνο στο χώμα και την περιοχή γύρω από τις ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτυχθούν σωστά και γρήγορα υγιείς ρίζες. Αγοράστε αυτό που έχει 3% περιεκτικότητα, είναι μια φθηνή λύση και θα το βρείτε στα φαρμακεία. Για να το χρησιμοποιήσετε αναμείξτε 2 λίτρα νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του οξυγόνου.

Γενικές οδηγίες για όλα τα βιολογικά φυτοφάρμακα

Για όλα τα σκευάσματα που είδαμε παραπάνω ισχύουν οι εξής οδηγίες:

 • Πάντα ψεκάζουμε τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι δυνατός, έτσι το ιδανικό είναι να ψεκάσετε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα που δεν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
 • Κατά τους χειμερινούς μήνες ψεκάζουμε τις ώρες της ημέρας που επικρατεί περισσότερη ζέστη, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσουν οι ρίζες.
 • Επαναλαμβάνουμε το ψέκασμα μετά από 10 ημέρες αν κρίνετε απαραίτητο.