Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές συνταγές όπως φακές και γενικά στα όσπρια, ακόμα και στα τουρσιά και τις πίκλες. Ωστόσο, πέρα από τη γεύση που δίνουν στα φαγητά μας είναι ένα εκπληκτικό βότανο και ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, αν τοποθετήσετε ζεστά φύλλα δάφνης στο μέτωπο, θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από πονοκεφάλους, ακόμα και από τον πυρετό. Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικά βότανα, σε πολλά γιατροσόφια που μας βοηθούν με διάφορες παθήσεις, όπως η βρογχίτιδα, η λαρυγγίτιδα και οι ημικρανίες.

Για να προετοιμάσετε ρόφημα και να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

– Μουλιάστε την φλούδα ενός πορτοκαλιού μαζί με 4 φύλλα δάφνης, σε ένα λίτρο νερό για 4 ώρες τουλάχιστον.
– Στη συνέχεια φιλτράρετε το μείγμα και κρατήστε μόνο το υγρό του. Πιείτε το με άδειο στομάχι.

Προσοχή: Η κατανάλωση τους πρέπει να είναι μέτρια και ελεγχόμενη, διότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να βλάψει την υγεία.

Αν υποφέρετε από πονόλαιμο, είναι το ιδανικό βότανο για να σας βοηθήσει και να καταπραΰνει το λαιμό σας:

Τοποθετήστε 10 φύλλα δάφνης σε 250 ml βραστό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Κάνετε γαργάρες με το ρόφημα που μόλις φτιάξατε και στην συνέχεια πιείτε ένα χλιαρό τσαγάκι.

Μπορείτε να προσθέσετε 1 με το πολύ, φύλλα δάφνης στο χαμομήλι ή το τσάι. Πιείτε το ρόφημα που επιλέξατε να προσθέσετε τα φύλλα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο ή ακόμα και από πυρετό και κρυολόγημα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και για εξωτερική χρήση: Με πολύ καλά αποτελέσματα εναντίον των κιρσών. Κρατήστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό που του έχετε προσθέσει 10 -15 φύλλα δάφνης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην καλύτερη  κυκλοφορία του αίματος, μουλιάστε τα σε ζεστό νερό και τοποθετήστε τα χέρια ή τα πόδια σας όταν είναι μουδιασμένα.

Δείτε τη λίστα που ακολουθεί, αναφέρονται επιγραμματικά ποιες παθήσεις μπορούν να καταπολεμήσουν τα φύλλα δάφνης:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Προβλήματα του πεπτικού συστήματος κατά τη διαδικασία της πέψης (επιταχύνουν την πέψη και βοηθούν αποτελεσματικά για το φούσκωμα στο στομάχι).
  • Απώλεια μνήμης.
  • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
  • Γαστρικό έλκος
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Μπορούν ακόμα να συμβάλλουν κατά διαφόρων τύπων καρκίνου ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.