Επιστήμονες από την Αυστραλία ερεύνησαν τη δημοφιλή Paleo δίαιτα για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της στο αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους. Πειραματόζωα υποβλήθηκαν στις δοκιμές για 8 εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά! Αφού αντί να χάσουν κιλά εμφάνισαν αύξηση του βάρους κατά 15% και του λίπους κατά 50%. Νέα έρευνα δείχνει ότι η Paleo δίαιτα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, ενώ στην υγεία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαβήτη.

Έρευνα σχετικά με τη paleo δίαιτα

Τι προέκυψε από την έρευνα για τη paleo δίαιτα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες με βάση την πρόσληψη λίπους, διότι η διατροφή που βασίζεται σε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και αυξημένη πρόσληψη λίπους δε θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ενώ μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία.

paleo-diet-οι-πρώτες-έρευνες-αποκαλύπτουν-1

Ο καθηγητής Sof Andrikopoulos μας εξηγεί: «Είπαν να μη φάμε καθόλου υδατάνθρακες και να προσθέσουμε λιπαρά, για να ακολουθήσουμε την Paleo δίαιτα. Το δοκιμάσαμε, αλλά δεν πήραμε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Αυτού του τύπου οι δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλής, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι έχουν επιτυχία.»

Η Paleo δίαιτα εισήχθη αρχικά από τον Δρ. Loren Cordain το 2001 και από τότε έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Όπως εξηγεί ο άνθρωπος που την ανακάλυψε, σκοπός της δίαιτας είναι να τρώνε όσοι την ακολουθούν, αρκετό κρέας, φρούτα, λαχανικά και σπόρους, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση σύγχρονών τροφίμων όπως οι επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη κλπ.

Από την άλλη, η έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες της Αυστραλίας, έδειξε ότι από την Paleo δίαιτα το ποντίκι απέκτησε δυσανεξία στη γλυκόζη και είχε αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ αυξήθηκαν και τα επίπεδα του λίπους κατά 50%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Nutrition  and Diabetes» (Διατροφή και Διαβήτης), όμως άτομα που χρησιμοποιούν τη Paleo δίαιτα διαφωνούν με την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου διάσημων σεφ όπως ο Pit Evans.

Ο διάσημος σεφ έγραψε στο προφίλ του στο facebook: «Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης και υγείας υποστηρίζουν το τέλος των δημητριακών. Αυτή τη φορά η έρευνα έγινε σε ποντίκι ναι, σε ένα ποντίκι. Θα πρέπει να κάνετε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: Ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις μελέτες, το Πανεπιστήμιο  ή ο καθηγητής έχει κάποια σχέσει ή χρηματοδότηση, με τις φαρμακευτικές ή πολυεθνικές εταιρίες.»

Ο καθηγητής Andikopoulos, που ειδικεύεται στην πάθηση του διαβήτη, υπερασπίστηκε τη μελέτη λέγοντας ότι τα ποντίκια μοιράζονται παρόμοια γονίδια και ψυχολογία με των ανθρώπων.

Ο καθηγητής υπερασπιζόμενος την έρευνα του ανέφερε στο γνωστό αμερικανικό δίκτυο ABC: «Νομίζω ότι δε μπορούμε να πούμε ότι οι δίαιτες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους, αλλά επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και το γενετικό κώδικα που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα ο γνωστός σεφ Pit Evans είναι ένα άτομο που ασκείτε καθημερινά και έχει τον χρόνο και τον τρόπο να επιλέγει βιολογικές τροφές, δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.»