Τα αμύγδαλα είναι ξηροί καρποί με πλούσια διατροφική αξία και κατατάσσονται επάξια ως πλήρες superfoods, κατάλληλο για κατανάλωση από όλες σχεδόν τις πληθυσμιακές ομάδες. Έχει γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά που απογειώνουν τη λειτουργία του οργανισμού. Όμως, δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση, διότι ο μικροσκοπικός σπόρος της αμυγδαλιάς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μονοακόρεστα λιπαρά.

Οι διατροφική του αξία είναι πλούσια και μεταξύ άλλων περιέχει θρεπτικά συστατικά που απαρτίζονται από ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα αμινοξέα και τις βιταμίνες που περιέχονται στα αμύγδαλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

Αμύγδαλα και διατροφική αξία

Ας δούμε αναλυτικά τη διατροφική αξία:

Λιπαρά οξέα: Περιέχει υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.

Βιταμίνη Ε: Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης, συμβάλλει στην προστασία από εκφυλιστικές νόσους.

Ασβέστιο: Είναι γνωστό πως το ασβέστιο ενδυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Σίδηρος: Καθώς περιέχουν σίδηρο χαμηλής απορρόφησης, είναι αναγκαίο να καταναλώνονται μαζί με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Κάλιο: Το κάλιο μαζί με το μαγνήσιο επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μια μικρή ποσότητα αμυγδάλων είναι ικανή να ενισχύσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και ρυθμίζουν την απορρόφηση γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Το μαγνήσιο είναι αυτό που προάγει την υγεία της καρδιάς, συμβάλλοντας στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα ο συνδυασμός βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στα αμύγδαλα, είναι ιδανικός στην αντιμετώπιση φλεγμονών που ενδέχεται να προκληθούν στις αρτηρίες.

Τα υγιή λιπαρά που περιέχονται στον καρπό μπορεί να μειώσουν τη κακή LDL χοληστερίνη και να ανεβάσουν την HDL καλή χοληστερίνη. Φυσικά, η ποσότητα που θα καταναλώσουμε σε ημερήσια βάση παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης, αφού μέχρι και 10 γραμμάρια καθημερινά τη ρίχνουν περίπου 1%.

Μια ακόμη σημαντική επίδραση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος από τα υγιή λιπαρά που υπάρχουν στα αμύγδαλα, είναι η συμβολή τους στη ρύθμιση του διαβήτη. Ο συνδυασμός με τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες συμβάλλουν στην απορρόφηση και την επεξεργασία της γλυκόζης στο αίμα. Περίπου 10 αμύγδαλα πριν το γεύμα, είναι ιδανικά για να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα το ζάχαρο.

Βελτιώνει το γαστρεντερικό σύστημα

Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα. Τα αμύγδαλα πέραν της περιεκτικότητας φυτικών ινών, περιέχουν και έλαια που ανακουφίζουν από τις καούρες.

Ενδυναμώνουν τα οστά

Το Μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο), που περιέχονται στο superfoods, το εντάσσουν στις τροφές που δυναμώνουν τα οστά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συμβολή τους στη μείωση των ελεύθερων ριζών, που σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται υπεύθυνες στην πρόκληση οστεοπόρωσης στην τρίτη ηλικία.

Τα αμύγδαλα στην ομορφιά

Είναι ιδανικά για την ενίσχυση της υγεία των μαλλιών και την αναδόμηση της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Ε, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα λιπαρά οξέα, ενδυναμώνουν την τρίχα και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους με δύο τρόπους, είτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής, 2 φορές την εβδομάδα, είτε να τα φάτε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά του αμυγδάλου, θα βοηθήσουν να διατηρήστε νεανική και λαμπερή επιδερμίδα. Η βιταμίνη Ε, θρέφει σε βάθος το δέρμα  και το προστατεύει από τη ξηρότητα. Τέλος, θεωρείται σημαντικό προϊόν αντιγήρανσης και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και πανάδων τις επιδερμίδας.

Φτιάξτε ένα μείγμα από 50 ml αμυγδαλέλαιο και 50 ml ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία. Βουτήξτε μέσα μια γάζα ή βαμβάκι, εφαρμόστε στο πρόσωπο και καλύψτε όλη την επιφάνεια τις επιδερμίδας. Αφήστε να δράσει για 10 λεπτά και αμέσως μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Εναλλακτικά, αντί να εφαρμόσετε με γάζα ή βαμβάκι,  μπορείτε να κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα (σε όλη την επιφάνεια του προσώπου), με τη χρήση των ελαίων.

Υπάρχουν 2 διαφορετικές επιλογές αμυγδάλων που τα ξεχωρίζουμε από τη γεύση τους, τα γλυκά και τα πικρά. Η πρώτη είναι κατάλληλη για βρώση και η δεύτερη χρησιμοποιείται περισσότερο για να παραγάγουμε αμυγδαλέλαιο.

Ρόφημα αμυγδάλου

Ίσως δεν γνωρίζετε πως πέρα από την κατανάλωση του καρπού ή την εξωτερική χρήση του αμυγδαλέλαιου, μπορούμε να φτιάξουμε ροφήματα με αμύγδαλα για να πάρουμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του καρπού.

Φτιάχνουμε μοναδικά ροφήματα που προάγουν την υγεία, ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και χαρίζουν περισσότερη ομορφιά.

Ρόφημα κατά των φλεγμονών της ουροδόχου κύστεως

Υλικά:

  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα με το κέλυφος τους

Διαδικασία:

Βάλτε τα αμύγδαλα να βράσουν μαζί με το κέλυφος, μέχρι να εξατμιστεί 1/2 ποσότητα νερού. Μόλις το νερό έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο, σουρώστε και πιείτε το υγρό. Καταναλώστε από το μείγμα καθημερινά.

Δυσπεψία και πόνος στο στομάχι

Υλικά:

  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Νερό

Οδηγίες:

Μουλιάστε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα. Αμέσως μετά, βάλτε στο μπλέντερ, προσθέστε νερό και ανακατέψτε ώστε να πολτοποιηθούν. Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη για να δώσετε περισσότερη γεύση. Το μόνο που απομένει, είναι να σουρώσετε το μείγμα και και να πιείτε. Στην υγεία σας!

Κατά του πονόλαιμου και της βρογχίτιδας

  • 3 – 4 Αμύγδαλα
  • 200 ml γάλα
  • 1 κ.γ. μέλι

Διαδικασία:

Αλέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με ζεστό γάλα και μέλι. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και να το καταναλώσετε σε τρεις δόσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο και τη βρογχίτιδα.

Για το hangover

Αν είχατε ένα περιπετειώδες βράδυ και ήπιατε μερικά ποτά παραπάνω, με αποτέλεσμα η επόμενη ημέρα να σας βρει με ένα ενοχλητικό hangover; Τότε, για να συνέλθετε σύντομα, φάτε μερικά πικραμύγδαλα, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό και τέλος, πιείτε μια γουλιά ξίδι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα του hangover αρχίζουν να υποχωρούν.