Δεν υπάρχει κουζίνα που να μην χρειάζεται καθάρισμα σε καθημερινή βάση. Οι λιπαροί λεκέδες είναι αρκετοί και κάθε φορά που μαγειρεύουμε μαζεύονται ακόμα περισσότεροι. Από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, μέχρι τα λίπη στις πιατέλες, ακόμη ακόμη και στο φούρνο. Είναι επιτακτική η ανάγκη για καθημερινή καθαριότητα της κουζίνας μας αν θέλουμε να τα έχουμε όλα σε τάξη. Επειδή γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία, ανακαλύψαμε μερικούς τρόπους που θα απλουστεύσουν τη ζωή μας και θα κάνουν το καθάρισμα παιχνιδάκι.

Εξαφανίστε τους λιπαρούς λεκέδες από τις γυάλινες πιατέλες

Οι γυάλινες πιατέλες και τα pyrex, με τον καιρό και τη χρήση αποκτούν μαύρους λεκέδες στις γωνίες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες.
Μπορούν να γίνουν πάλι σαν καινούρια, εξαφανίζοντας τους μαύρους λεκέδες στο χρόνο dt χωρίς να καταβάλετε ιδιαίτερο κόπο.

Βουτήξτε την πιατέλα που θέλετε να πλύνετε σε νερό με ελάχιστη χλωρίνη και λίγο αλάτι, αφήστε ένα ολόκληρο βράδυ και το επόμενο πρωί τρίψτε τη λερωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε ξύστρα αν χρειαστεί (αυτή που καθαρίζουμε τα μάτια της κεραμικής εστίας και δεν αφήνει γρατσουνιές). Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να  βγάλτε ακόμη και τα παραμικρά υπολλείματα.

Ξεβγάλτε πολύ καλά ώστε να αφαιρεθεί κάθε ίχνος χλωρίνης. Επαναλάβετε το ξέβγαλμα και δεύτερη φορά αν το κρίνετε απαραίτητο ώστε να είστε σίγουροι πως η χλωρίνη έκανε τη δουλειά της και πλέον δεν υπάρχουν υπολείμματα στο pyrex.

Υπολείμματα καμένου φαγητού στην κατσαρόλα

Σε όλους μας έχει τύχει να καεί ή να «αρπάξει» το φαγητό, με αποτέλεσμα να αφήσει πάνω στην κατσαρόλα υπολείμματα που δύσκολα θα καθαριστούν και θα χρειαστούν αρκετό τρίψιμο για να φύγουν.

Υπάρχει μία μέθοδος η οποία θα αφαιρέσει τα υπολείμματα καμμένου φαγητού και αυτή θα δούμε στη συνέχεια.
Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να καθαρίσετε ένα κρεμμύδι. Κόψετε σε φέτες και βάλτε στη κατσαρόλα, αφού πρώτα έχετε φροντίσει να προσθέσετε άφθονο νερό. Βάλτε μαζί με το κρεμμύδι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι το νερό να πάρει 2 – 3 βράσεις.

Μόλις ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα αφήστε την κατσαρόλα ως έχει μέχρι το επόμενο πρωί. Το κρεμμύδι και το αλάτι σε συνδυασμό με το νερό θα κάνουν τη δουλειά για εσάς και όταν πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη τα υπολείμματα θα φύγουν με το πρώτο πέρασμα του σφουγγαριού. Με αυτό τον εύκολο τρόπο θα γλυτώσετε το τρίψιμο και η κατσαρόλες σας θα γίνουν όπως πρώτα.

Υπολείμματα καμένου φαγητού στα κατσαρολικά – Δεύτερος τρόπος

Θα τα εξαφανίσουμε με έναν ακόμα απλό και ξεκούραστο τρόπο! Απομακρύνετε τα υπολείμματα καμένου φαγητού με μερικά αναβράζοντα δισκία (παυσίπονα, βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής). Γεμίστε το σκεύος με νερό και ρίξτε μέσα 2 – 3 δισκία (αναλόγως τη χωρητικότητα του). Αφήστε να δράσουν για μία ώρα τουλάχιστον ώστε να διαλυθούν τα λίπη. Στη συνέχεια πλένετε κανονικά με σαπούνι και άφθονο νερό. Τα κατσαρολικά θα καθαριστούν πλήρως, χωρίς να υπάρχουν υπολείμματα .

Πως να γυαλίσετε τα μάτια της κουζίνας υγραερίου

Όσοι χρησιμοποιούμε κουζίνα υγραερίου έχουμε αυτό το πρόβλημα με τον καθαρισμό της. Με το πέρασμα του χρόνου και τη συχνή χρήση, τα μάτια της κουζίνας υγραερίου λερώνονται και μαυρίζουν από τη φλόγα, με αποτέλεσμα όσο και να τρίβουμε η «μαυρίλα δε λέει να φύγει».

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ξαναγίνουν τα μάτια της κουζίνας σαν καινούρια, είναι να τρίψετε με μπόλικο ξύδι.
Αν παρόλα αυτά η βρωμιά δεν υποχωρεί, τότε βουτήξτε μέσα σε ξύδι από το προηγούμενο βράδυ και αφήστε μέχρι το επόμενο πρωί. Αυτό θα κάνει τη δουλεία του και θα επιδράσει απομακρύνοντας τους λεκέδες. Τέλος, ξεβγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν. Μετά από αυτή την εύκολη διαδικασία, τα μάτια της κουζίνας υγραερίου θα έχουν γίνει σαν καινούρια.

Απομακρύνετε λεκέδες με λάδι χρησιμοποιώντας… λάδι

Καταλαβαίνουμε ότι ακούγεται λίγο οξύμωρο, όμως η λύση στους λιπαρούς λεκέδες μπορεί να είναι το λάδι. Αφαιρέστε λεκέδες από λάδι που συσσωρεύονται στην κουζίνα ή τον απορροφητήρα χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο.

Βάλτε μερικές σταγόνες λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και περάστε με αυτό τη λερωμένη επιφάνεια, θα μαγνητίσει του λεκές και θα καθαριστεί αμέσως. Μόλις τελειώσετε με την καθαριότητα, πάρτε ένα καθαρό απορροφητικό χαρτί και περάστε την επιφάνεια για ακόμη μια φορά. Αυτό ήταν! Η λερωμένη κουζίνα είναι έτοιμη και απαλλαγμένη από τους δύσκολους λιπαρούς λεκέδες.