Η υπέρταση είναι μία πάθηση της εποχής μας και κατά κανόνα οφείλεται στην κακή διατροφή και τις ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με μειωμένες σωματικές δραστηριότητες και οι πλούσιες μερίδες φαγητού με περιεκτικότητα πολλών λιπαρών, μας φέρνει πιο κοντά στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα βότανα έρχονται από το «φαρμακείο της φύσης», για να βοηθήσουν συμπληρωματικά στην μείωση της υπέρτασης.

Μην κάθεστε με σταυρωμένα χέρια και δραστηριοποιηθείτε για να ενισχύσετε τον οργανισμό και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πιο σημαντικές δραστηριότητες είναι η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή, και απαραιτήτως πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα σας.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η κατανάλωση βοτάνων που μπορούν να μειώσουν την πίεση, και σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι αυτά, και με ποιόν τρόπο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε υγιές καρδιαγγειακό σύστημα για περισσότερο καιρό.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Τι να προσέξετε

Εάν θέλετε να καταπολεμήσετε την πίεση με τη βοήθεια των βοτάνων, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές:

Τα βότανα που προτείνουμε, πρέπει να τα καταναλώσετε 3 έως 4 φορές την εβδομάδα και όχι σε καθημερινή βάση. Αν παρόλα αυτά, αποφασίσετε να τα εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιο, τότε σας συνιστούμε μετά το πέρας τριών εβδομάδων (από την αρχή λήψης των βοτάνων), να κάνετε διάλειμμα μίας εβδομάδας τουλάχιστον. Αποφύγετε το συνδυασμό πολλών και διαφορετικών βοτάνων, αναμείξτε το πολύ 1 με 2 βότανα.

Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε ότι αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν κάνετε χρήση των βοτάνων.

Κράταιγος το βότανο της καρδιάς

Ξεχωρίζει για τους κόκκινους καρπούς, οι οποίοι θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού συστήματος. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, της στηθάγχης και της αρτηριοσκλήρωσης. Ενώ είναι κατάλληλο για να εξισορροπήσει την αρτηριακή πίεση και μάλιστα το καταφέρνει με ήπιο τρόπο.

κράταιγος

Πιείτε αφέψημα που παρασκευάσατε με κράταιγο. Για τη σωστή δοσολογία, 1 με 2 ποτήρια την ημέρα (κατά προτίμηση τις πρωινές και απογευματινές ώρες) ενδιάμεσα των γευμάτων, είναι ιδανική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση.

Προετοιμασία: Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού που έχετε προσθέσει ζεστό νερό, ρίχνετε δύο κουταλάκια αποξηραμένους καρπούς του φυτού. Αφήνετε 20 λεπτά και αμέσως μετά σουρώνετε. Το αφέψημα είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Φύλλα Ελιάς

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα φύλλα ελιάς συμβάλλουν στην ρύθμιση της πίεσης και φυσικά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης βοηθούν σημαντικά στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου και οι δραστικές ουσίες που περιέχουν δρουν αντι-υπερτασικά και ανακουφίζουν από συμπτώματα  υψηλής πίεσης όπως πονοκεφάλους και ιλίγγους.

Το αφέψημα των φύλλων, είναι κατάλληλο για όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως δυσπεψία ή πέτρες στη χολή. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1- 2 ροφήματα την ημέρα.

Προετοιμασία: Σε 300 ml νερό ρίχνετε 20 γραμμάρια φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Πίνετε το μισό του ροφήματος κάθε πρωί, και φυλάξτε το υπόλοιπο για το βράδυ.

Τίλιο ή φλαμούρι

Το τίλιο θεωρείται πως προλαμβάνει την υπέρταση, την αρτηριοσκλήρωση και φυσικά, δε σταματά εκεί. Έχει πολλές ακόμα ωφέλιμες ιδιότητες και είναι διουρητικό, ηρεμιστικό βότανο που επιπρόσθετα έχει χαλαρωτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία.

Μελισσόχορτο

Σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο VotanonKipos.gr για το μελισσόχορτο και τις ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Πρόκειται για ένα ηρεμιστικό βότανο που ενδείκνυται για όσους πάσχουν από υπέρταση και ειδικά σε ασθενείς που αυξάνεται η πίεση σε περιόδους έντονου στρες και άγχος. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος για να τονώσει τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτές οι σημαντικές ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης.

Μελισσόχορτο

Προετοιμασία: Για να παρασκευάσετε ρόφημα από μελισσόχορτο, αναμείξτε 2 κουταλιές αποξηραμένου βοτάνου, σε μια κούπα ζεστό νερό και αφήστε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε και πιείτε το υγρό. Να θυμάστε, πως 1 φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό.