Όλοι σχεδόν έχουμε προσβληθεί έστω και μία φορά στη ζωή μας από τον αντιαισθητικό και ενοχλητικό ιό που «ακούει στο όνομα» επιχείλιος έρπης.

Τι γίνεται όμως όταν πηγαίνουμε στον καθρέφτη και βλέπουμε ότι ο επιχείλιος έρπης έχει κάνει την εμφάνιση του;
Πως μπορούμε να τον αφαιρέσουμε εύκολα, γρήγορα και απλά;

Ενοχλητικός για όλους μας όταν βγαίνει συνήθως στην περιοχή γύρω από τα χείλη, ο επιχείλιος έρπης είναι ιογενής λοίμωξη που εκδηλώνεται είτε από  στρες και έντονη κούραση, είτε από την υπεριώδη ακτινοβολία, το κρυολόγημα, τη γρίπη κτλ.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να το προλάβετε πριν εκδηλωθεί πλήρως;

Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για να απαλλαγούμε από τον επιχείλιο έρπητα.

Πως να προλάβω τον έρπη πριν εκδηλωθεί

Μόλις αρχίσετε να νιώθετε ένα μικρό κάψιμο ή τσίμπημα, είναι σημάδι ότι πρόκειται να εκδηλωθεί ο επιχείλιος έρπητας πάρτε ένα βαμβάκι και βουτήξτε σε οινόπνευμα. Στη συνέχεια περάστε το σημείο που νιώθετε ενόχληση.
Με αυτό τον τρόπο θα προλάβετε την εμφάνιση του.

Αν έχει ήδη εκδηλωθεί τότε συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό για να σας προτείνει την κατάλληλη αλοιφή και φυσικά ακολουθήστε κάποια τις συμβουλές που περιγράφουμε στη συνέχεια του άρθρου.

Αλοιφή καλέντουλας για τον επιχείλιο έρπη

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση της, η αλοιφή με καλέντουλα είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για τον έρπη.
Η πιο σωστή επιλογή είναι να την παρασκευάσετε στο σπίτι, αν φυσικά έχετε ή μπορείτε να βρείτε φύλλα και λουλούδια από το φυτό καλέντουλα, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι 100% φυσική αλοιφή και δεν περιέχει χημικές ουσίες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρασκευάσετε μια αλοιφή καλέντουλας, η συνταγή που ακολουθεί είναι από τις πιο γρήγορες στη διαδικασία παρασκευείς και θα σας βοηθήσει ώστε ο επιχείλιος έρπης να εξαφανιστεί σε χρόνο μηδέν.

Κόψτε είκοσι φρέσκα λουλούδια σε μικρά κομμάτια και βάλτε να βράσουν για είκοσι λεπτά σε νερό.

Αφήνουμε για 12 ώρες το μείγμα ως έχει και μετά σουρώνουμε καλά. Με ένα κομμάτι ύφασμα ή βαμβάκι, αλείφουμε την περιοχή που ο επιχείλιος έρπης έχει κάνει την εμφάνιση του.

Πρόπολη

Βάλτε πρόπολη, βοηθά να αφαιρέσετε τον ιό, καθώς  σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης της περιοχής που έχει μολυνθεί και επιπλέον λόγω της αντιικής του δράσης εμποδίζει την εξάπλωση του ιού.

Σκόρδο

Χάρη στην ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική του δράση, το σκόρδο θεραπεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον έρπη.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια έξαρσης του ιού, κόψτε στη μέση μία σκελίδα σκόρδο και τοποθετήστε την κομμένη πλευρά στο σημείο που υπάρχει επιχείλιος έρπης.
Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Ρόφημα τσουκνίδας

Πάρτε μερικά φύλλα τσουκνίδας (αν είναι φρέσκα θέλει προσοχή), θα πρέπει να φοράτε γάντια και να μην έρθουν σε επαφή με το δέρμα γιατί θα το ερεθίσουν και θα σας πιάσει έντονη φαγούρα.
Με τα φύλλα φτιάξτε ένα ρόφημα, η διαδικασία είναι  ίδια με αυτή που φτιάχνετε ένα συνηθισμένο τσάι.

Βουτήξτε λίγο βαμβάκι στο τσάι τσουκνίδας που μόλις φτιάξατε και αλείψτε με αυτό την περιοχή που έχει έρπη, αν θέλετε να αυξήσετε κι άλλο την αποτελεσματικότητα της αλοιφής, προσθέστε λίγο δενδρολίβανο μαζί με τη τσουκνίδα.
Το υπόλοιπο ρόφημα φυσικά και δεν το πετάμε αφού μπορούμε να το πιούμε για να ωφεληθούμε στην υγεία ή μπορεί να μας ωφελήσει ακόμα και στο αδυνάτισμα.