Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά αν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Η αυτοεξέταση μαστού είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μόνες σας αρκεί να γνωρίζετε τα σωστά βήματα και συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε.

Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μάστιγα της εποχής που πλήττει συνήθως γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει το τεσσαρακοστό έτος της ζωής τους. Γιαυτό είναι σημαντικό (όπως συμβαίνει σε όλες τις παθήσεις), να γίνεται έγκαιρη διάγνωση ώστε να προλαμβάνετε την ασθένεια πριν φτάσει σε έξαρση ή αν είναι δυνατόν πριν ακόμη εκδηλωθεί.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει στις περισσότερες των περιπτώσεων να επισκεφθείτε ένα γιατρό για να σας κάνει γενικό έλεγχο. Φυσικά συνιστούμε σε όλους να κάνουν 1 – 2 φορές γενικές εξετάσεις ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε ασθένεια. Η προληπτική ιατρική είναι η καλύτερη μέθοδος για να είμαστε πάντοτε υγιείς.

Υπάρχουν περιπτώσεις που πέρα από τις καθιερωμένες εξετάσεις του έτους μπορούμε μόνοι μας να ελέγχουμε τα συμπτώματα και τις ανωμαλίες που εμφανίζουν στο σώμα. Όπως συμβαίνει και με τον καρκίνο του μαστού. Όπου με μια απλή ψηλάφηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διαπιστώσουμε το πρόβλημα στην αρχή του και μπορεί να μας γλυτώσει από μεγάλους μπελάδες, ακόμα και να μας σώσει τη ζωή.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών μεταβολών θα οδηγήσει σε άμεση χορήγηση θεραπείας αν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός σας. Έτσι θα καταφέρετε με τακτική αυτοεξέταση να προλάβετε ένα ενδεχομένως μεγάλο πρόβλημα υγείας.

Πως να κάνετε σωστή αυτοεξέταση μαστού

Στο βίντεο θα δείτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Εμείς θα σας τονίσουμε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά σημεία:

  • Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, ελάχιστες ημέρες μετά την περίοδο.
  • Οπτικός έλεγχος: Δείτε μήπως υπάρχουν αλλαγές στην όψη του μαστού επιφανειακά στην επιδερμίδα, ψάξτε για οίδημα, κοκκινίλες.
  • Στη θηλή: Αναζητήστε για έκκριση υγρού και εσοχές.
  • Ψηλάφηση: Κάνετε κυκλική, κάθετη ψηλάφηση και συνδυασμό των δυο, με σκοπό να ελέγξετε όλη την επιφάνεια. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε το κάτω μέρος από τη μασχάλη, μέχρι ψηλά στο στέρνο. Αν εντοπίσετε μη φυσιολογικές αλλαγές, τότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας, ο φυσιολογικός μαστός είναι λείος και απαλός.

Η προληπτική ιατρική σώζει ζωές και η αυτοεξέταση μαστού ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιαυτό μην αμελείτε να ελέγχετε τακτικά.