Υπάρχουν μερικά μυστικά μαγειρικής που αν τα εφαρμόσετε στη δική σας κουζίνα, μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας βοηθήσουν στην καλύτερη διατήρηση φρούτων και λαχανικών και αυτά θα δούμε στη συνέχεια. Ποιος δε θα ήθελε να καθαρίζει κρεμμύδι χωρίς να τον πιάνουν δάκρυα, να μειώσει το έντονο άρωμα του σκόρδου ώστε να μην καλύπτει όλες τις υπόλοιπες γεύσεις;

Αυτά τα μικρά μυστικά μαγειρικής θα τα μάθετε στη συνέχεια του άρθρου για να έχετε πάντα το «πάνω χέρι» στη κουζίνα σας.

Κομμένες πατάτες: Πως να μη μαυρίζουν

Πολλές φορές μας έχει τύχει να καθαρίσουμε πατάτες και μετά από λίγη ώρα να έχουν αποκτήσει μαύρες κηλίδες. Λόγω τις οξείδωσης η πατάτα δεν διατηρείτε για πολύ καιρό και έτσι αρχίζει να χαλάει αν την καθαρίσουμε νωρίτερα από την ώρα που σκοπεύουμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Το κολπάκι που θα δούμε σήμερα ένα θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την οξείδωση της πατάτας για μερικές ώρες, τουλάχιστον μέχρι να μπει στο τηγάνι μας.
Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούμε κρύο νερό.

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να βάλτε μέσα σε μπολ που έχετε προσθέσει κρύο νερό τις πατάτες. Αν τις αφήσετε εκεί θα καταφέρετε να διατηρηθούν για μερικές ώρες ώστε να προλάβετε να τις βάλετε στο τηγάνι ή το φούρνο χωρίς να έχουν μαυρίσει.

Αν για κάποιο λόγο θέλετε να αντέξουν όλο το βράδυ, τότε θα πρέπει να προσθέσετε στο νερό μερικά παγάκια, με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι το νερό δε θα ζεσταθεί μέχρι το πρωί και θα διατηρήσει χαμηλές θερμοκρασίες.

Μυστικά μαγειρικής για να μειώσετε το άρωμα του σκόρδου στα φαγητά

Η μυρωδιά του σκόρδου δεν είναι και αγαπημένη μας, όταν το φαγητό περιέχει σκόρδο θα έλεγα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να το φάνε, από την άλλη όμως, το σκόρδο έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, κάνει πολύ καλό στην καρδιά και στην αρτηριακή πίεση κ.α.

Μήπως λοιπόν, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να βάλουμε το σκόρδο στη διατροφή μας διότι τα συστατικά του είναι ευεργετικά για την υγεία και τον οργανισμό μας;

Γιαυτό το λόγο σήμερα θα σας πούμε δύο τρόπους ώστε να μπορέσετε να ελαττώσετε τη μυρωδιά του σκόρδου στο ελάχιστο και έτσι να αρχίσετε να το χρησιμοποιήσετε πιο συχνά στις συνταγές σας.

Ο πρώτος τρόπος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαιόλαδο το οποίο είναι αρωματισμένο με σκόρδο.

Δείτε πως να φτιάξετε: Λάδι σκόρδου

Δεύτερος τρόπος: Βάλτε τις σκελίδες του σκόρδου να βράσουν μαζί με γάλα για 1-2 λεπτά, επαναλάβετε 2-3 φορές φροντίζοντας κάθε φορά να αφαιρείτε το παλιό γάλα και να προσθέτετε καινούριο.

Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το άρωμα του σκόρδου και θα μπορέσετε να το απολαμβάνετε χωρίς να φοβάστε μήπως το φαγητό αφήνει άσχημη μυρωδιά το στόμα.

Σταματήστε τα δάκρυα μασώντας τσίχλα

Πολλοί θα αναρωτιέστε μα γίνετε να σταματήσω τα δάκρυα μασώντας τσίχλα;
Η απάντηση είναι ότι μπορείτε. Ο λόγος φυσικά γίνετε για το κρεμμύδι.
Όλοι μας έχουμε καθαρίσει κρεμμύδια έστω και μια φορά στη ζωή μας και πάντα όταν το κάνουμε τα μάτια μας γεμίζουν δάκρυα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το κρεμμύδι περιέχει σουφλοξείδια αμινοξέων και ένζυμα που απελευθερώνονται με το καθάρισμα. Συγκεκριμένα, όταν καταστρέφεται ο φλοιός απλευθερώνει ένζυμα (συγκεκριμένα το ένζυμο συνθετάση) που ερεθίζει το δακρυγόνο παράγοντα και είναι η αιτία που ευθύνεται για τα δάκρυα που κατακλύζουν τα μάτια μας όταν καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι. Πρόκειται επίσης το ίδιο ένζυμο που ευθύνεται για το άρωμα που μένει στα χέρια μας μετά τον καθαρισμό ενός κρεμμυδιού.

Για να το αποφύγετε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλά να μασήσετε μια τσίχλα, την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε κρεμμύδια θυμηθείτε μασήστε μια τσίχλα και τέλος πια τα δάκρυα.

Πως παίρνουμε όλο το χυμό από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια

Όταν τα λεμόνια και τα πορτοκάλια δεν είναι στην εποχή τους συνήθως είναι πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να μη μας δίνουν ολόκληρο το χυμό όταν τα στύβουμε.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να βγάλουν περισσότερο χυμό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε ρολαροντάς τα πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή να τα βάλετε για 2 λεπτά σε ζεστό νερό, δοκιμάστε το είναι ένα από τα μυστικά μαγειρικής που είναι εύκολο και απλό και με πολύ καλά αποτελέσματα.

«Ζωντανέψτε» τα λαχανικά που μαράθηκαν

Αν θέλετε να φτιάξετε σαλάτα και τα λαχανικά σας έχουν μαραθεί, για να την κάνετε να φαίνεται δροσερή θα σας πούμε μερικά μυστικά μαγειρικής για να ζωντανέψτε τα λαχανικά που έχετε στο σπίτι.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να τα βοηθήσετε να «ξανανιώσουν» είναι να κόψετε το κοτσάνι τους και αμέσως μετά να τα βουτήξετε σε κρύο νερό, αφήστε τα περίπου για μία ώρα και τα λαχανικά σας θα ξανά ζωντανέψουν και θα είναι πάλι σαν φρέσκα.

Πως να διατηρήσετε φράουλες και μούρα

Τα φρούτα που αγοράζουμε από τα μαγαζιά συνήθως δεν είναι φρέσκα αλλά έχουν περάσει κάποιες μέρες από τι στιγμή που κόπηκαν από τα δέντρα μέχρι να φτάσουν στο μανάβη της γειτονιάς μας και από εκεί στο καλάθι μας, το ίδιο συμβαίνει και με τις φράουλες, τα μούρα, τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα και επειδή πλησιάζει η εποχή τους θα δούμε πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Φτιάξτε ένα μείγμα με ένα μέρος ξύδι λευκό ή μηλόξυδο και δέκα μέρη νερό, βάλτε μέσα τα φρούτα ανακατέψτε καλά και αμέσως μετά σουρώστε, στεγνώστε τα καλά και βάλτε τα στο ψυγείο.

Αν τηρήστε τις παραπάνω αναλογίες ξυδιού και νερού, τα φρούτα δε θα πάρουν γεύση από το ξύδι και οι φράουλες θα διατηρηθούν για 2 βδομάδες χωρίς να μουλιάσουν ή να μουχλιάσουν, ενώ τα μούρα για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Πως να διατηρήσετε τις βιταμίνες στα λαχανικά

Θέλετε τα λαχανικά να βράσουν για να φτιάξετε το μεσημεριανό φαγητό της οικογένειας, αλλά θέλετε επίσης να μη χάσουν της πολύτιμες βιταμίνες τους;
Αν αναρωτιέστε πως να το καταφέρετε, η απάντηση ίσως σας εκπλήξει με την απλότητα της και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, να περιμένετε μέχρι να βράσει το νερό και μετά να τα ρίξετε στην κατσαρόλα, με αυτό το τρόπο θα περισσώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες. Το φαγητό θα γίνει νόστιμο και αρκετά θρεπτικό και υγιεινό.