Πόσες φορές δε μας έχει τύχει να πετάξουμε το αλεύρι που είχαμε αποθηκευμένο στη ντουλάπα μας, επειδή έπιασε μαμούνια και το κατέστησαν άχρηστο προς κατανάλωση;

Φυσικά θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει όλο αυτό, αν γνωρίζαμε τα μυστικά της συντήρησης του αλευριού και με ποιον τρόπο θα αποτρέψουμε τα ζωύφια να πλησιάσουν. Για ακόμη μια φορά τη λύση θα μας τη δώσει η ίδια η φύση με τα πολύτιμα βότανα της, τα οποία αυτή τη φορά θα τα χρησιμοποιήσουμε για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό και να προφυλάξουμε συστατικά πρώτης ανάγκης και διατροφής όπως το αλεύρι, τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα σύκα.

Η δάφνη εξοντώνει τα μαμούνια στο αλεύρι

Για να προστατεύσετε το αλεύρι, τις σταφίδες τα ξηρά σύκα και άλλες τροφές που πιάνουν μαμούνια, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι σε κάθε συσκευασία  ή βάζο να τοποθετήστε 1 φύλλο δάφνης.

Αυτό το εκπληκτικό βότανο θα εξοντώσει τα μαμούνια, αφού λόγω της μυρωδιάς της, τα εξωθεί μακριά και πλέον δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τα ζωύφια κάνουν ζημιά στα τρόφιμα που έχετε αποθηκευμένα στη ντουλάπα σας.

Πως θα αποθηκεύσετε σωστά το αλεύρι σας

Φροντίστε ώστε η συσκευασία που θα βάλετε για να το φυλάξετε να είναι κατάλληλη. Μια καλής ποιότητας πλαστική σακούλα την οποία μπορείτε να τη δέσετε ώστε να κλείνει αεροστεγώς είναι απαραίτητη για σωστή αποθήκευση. Αν το αλεύρι βρίσκεται ήδη σε χάρτινη συσκευασία, τότε τοποθετήστε το μαζί με αυτή μέσα στο πλαστικό σακουλάκι (οι σακούλες του σούπερ μάρκετ δεν ενδείκνυται για αυτή τη χρήση).

Πριν δέσετε τη πλαστική σακούλα φροντίστε να αφαιρέσετε από μέσα τον περιττό αέρα. Φυλάξτε το αλεύρι για 2 ημέρες στο ψυγείο ώστε να αποκτήσει χαμηλή θερμοκρασία και να παγώσει, με αυτόν τον τρόπο θα εξοντώσετε τα μαμούνια, τα ζωύφια και τα αυγά τους, που τυχόν υπάρχουν μέσα στο αλεύρι.

Έξτρα συμβουλές αποθήκευσης

Δέστε σφιχτά την πλαστική σακούλα που διατηρείτε το αλεύρι και τοποθετήστε σε μέρος δροσερό και σκιερό, αυτό θα αποτρέψει τα έντομα να πλησιάσουν και να δημιουργηθούν υψηλές θερμοκρασίες από τις ακτίνες του ηλίου που θα μπορούσαν να το αλλοιώσουν και να το κάνουν ακατάλληλο για χρήση.

Πάντα να κρατάτε το χώρο αποθήκευσης καθαρό ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση από τα έντομα και μη ξεχνάτε, όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα φύλλο δάφνης, θα έχετε το «κεφάλι σας ήσυχο» και θα δε ανησυχήσετε ποτέ ξανά για τα ζωύφια που καταστρέφουν τα σιτηρά.