Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι, είναι ιδιαίτερα δροσιστικό πολύ ενυδατικό και αρκετά νόστιμο και γλυκό.

Αν και το τελευταίο δεν ισχύει πάντα, αφού στα μειονεκτήματα του καρπουζιού είναι ότι πολλές φορές η επιλογή που κάνουμε κατά την αγορά του δεν είναι η καλύτερη δυνατή,  αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν τι περιέχει στο εσωτερικό του και πόσο γλυκό και γευστικό ή άγουρο και άγευστο μπορεί να είναι, αφού εξωτερικά όλα είναι σχεδόν ίδια.

Μήπως όμως υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι κρύβεται στο εσωτερικό του;
Φυσικά και υπάρχουν και αυτές θα δούμε σήμερα ώστε πάντα να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε καρπούζι

Δεν έχει άδικα τον τίτλο του βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων, αφού είναι το πιο δημοφιλές της εποχής του, για να ξεχωρίσετε το άγουρο από το γινωμένο καρπούζι ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Ξεκινώντας από το εξωτερικό του καρπουζιού, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε αρά και η πρώτη πληροφορία που θα μας «πει» κάποια πράγματα για το φρούτο που έχουμε μπροστά μας. Θα πρέπει η ρίγες του να είναι πλατιές, γιατί με αυτό τον τρόπο γνωρίζουμε ότι είναι γινωμένο και όχι άγουρο, προσοχή όμως να μην είναι πολύ πλατιές γιατί τότε θα σημαίνει ότι είναι παραγινωμένο.
  • Το σημείο που ακουμπάει το καρπούζι αφήνει μια κίτρινη κηλίδα, φροντίστε ώστε αυτή να μην είναι πολύ μεγάλη.
  • Ξύνοντας το καρπούζι εξωτερικά με το νύχι θα πρέπει η φλούδα του να αποκολλάται με σχετική ευκολία.
  • Η απόχρωση ανάμεσα στις ρίγες δεν πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά στη χρωματική απόχρωση (ανάμεσα στις ανοιχτόχρωμες ρίγες και το βαθύ πράσινο του φλοιού),  επίσης η ρίγες κοντά στο κοτσάνι δε πρέπει να είναι στενές. Ο φλοιός πρέπει να έχει χάσει τη γυαλάδα του.
  • Για να τσεκάρουμε και το εσωτερικό του και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει καλή επιλογή, τότε χτυπάμε ελαφρά με τη γροθιά μας στη μέση του καρπουζιού και ο ήχος που βγάζει πρέπει να είναι βαθύς και υπόκωφος.
  • Ελέγξτε να είναι βαρύ, αναλογικά πάντα με το μέγεθος του.

Να θυμάστε ότι, πρέπει να ισχύουν όλες οι οδηγίες που προαναφέραμε για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή και έχουμε επιλέξει το σωστό καρπούζι.

Έκτος από το απόλυτο γευστικό και δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι έχει και οφέλη στην υγεία  δείτε και τις διατροφικές πληροφορίες