Τα σιδερένια σκεύη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ή στην εργαλειοθήκη, όπως είναι φυσικό με το χρόνο σκουριάζουν αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε και να αγοράσουμε καινούρια, αφού οι καιροί είναι δύσκολοι και η οικονομία στο σπίτι θα έπρεπε να είναι το πρώτο μας μέλημα, το ιδανικό θα ήταν να βρίσκουμε τρόπους ώστε αν χαλάσει κάτι ή σκουριάσει λόγο παλαιότητας να το φτιάξουμε και όχι να το αντικαταστήσουμε με καινούριο.

Επειδή όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, τουλάχιστον ας κάνουμ μερικά πράγματα που είναι πιο εύκολο να γίνουν, όπως η σκουριά από τα μαχαίρια και τα σιδερένια σκεύη που έχουμε στο σπίτι.

Ας δούμε ένα έξυπνο και χρήσιμο κολπάκι για να αφαιρέσουμε από σιδερένια αντικείμενα τη σκουριά και να γίνουν πάλι σαν καινούρια.

Θα χρειαστείτε:

  • Ζεστό νερό
  • Κιτρικό οξύ σε σκόνη, (υπάρχει σε όλα τα καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής και φαρμακεία).
  • Βούρτσα

Οδηγίες:
Φοράμε τα λαστιχένια γάντια μας, σαν αυτά που έχουμε στην κουζίνα για το πλύσιμο των πιάτων και ξεκινάμε τη διαδικασία για την αφαίρεση της σκουριάς.

Γεμίζουμε μια λεκάνη με ζεστό νερό και τοποθετούμε μέσα τα εργαλεία και τα αντικείμενα που έχουν σκουριάσει, στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη το μείγμα κιτρικού οξέος, η σωστή δοσολογία είναι 30 μέρη νερό με 1 μέρος κιτρικό οξύ.
Πάντα προσέχουμε μη πεταχτεί το υγρό στα μάτια μας, ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 ώρες, αν βιάζεστε και θέλετε να τελειώσετε πιο σύντομα, μπορείτε ενδιάμεσα να τρίβετε την επιφάνεια, φροντίζοντας πάντα να φοράτε τα γάντια σας.

Μόλις περάσουν 10 ώρες αφαιρούμε τα σκουριασμένα σίδερα και εργαλεία, τα τρίβουμε, τα ξεβγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Είναι ο ασφαλέστερος, ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να αφαιρέσετε τη σκουριά από τα παλιά σιδερένια εργαλεία που έχουμε στο σπίτι.
Στη συνέχεια θα δούμε πως γίνεται να ξεσκουριάσουν τα παλιά μαχαίρια της κουζίνας.

Πως να αφαιρέσετε τη σκουριά από τα μαχαίρια

Για να την αφαιρέσετε από τα μαχαίρια που χρησιμοποιείτε στη κουζίνα σας,
ο τρόπος είναι απλός και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κρεμμύδι, ναι καλά ακούσατε το κρεμμύδι θα σας λύσει τα χέρια και θα αφαιρέσει τη σκουριά στο «λεπτό».

Αντί να πετάξτε τα σκουριασμένα μαχαίρια κάντε τα και πάλι σαν καινούρια αφαιρώντας όλη τη σκουριά χωρίς να φοβάστε ότι μπορεί να μείνουν υπολείμματα πάνω τους που ίσως αργότερα βλάψουν την υγεία σας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τα σκουριασμένα μαχαίρια και να κόψετε το κρεμμύδι σε ροδέλες όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, θα δείτε ότι μαζί με τα υγρά που βγαίνουν από το κρεμμύδι θα φύγει και η σκουριά από το μαχαίρι σας. Αυτό ήταν, με μερικές απλές κινήσεις τα μαχαίρια σας θα γίνουν και πάλι σαν καινούρια.

Πως να αφαιρέσω τη σκουριά με μία πατάτα

Ας δούμε πως γίνετε να την αφαιρέσετε από τα κουζινικά σκεύη με μια πατάτα.

Πάρτε την πατάτα και κόψτε στη μέση (η πατάτα σας πρέπει να είναι ωμή) αμέσως πετά βουτήξτε σε μαγειρική σόδα ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων. τέλος τρίψτε τη σκουριασμένη επιφάνεια, ξεπλύνετε καλά και τα σκεύη σας θα καθαριστούν πλήρως.