Το οδοντικό νήμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στον καθαρισμό των δοντιών και την καλύτερη στοματική υγιεινή.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δε γίνεται τακτικά σωστός καθαρισμός, σε βάθος χρόνου θα εμφανίσετε τερηδόνα και θα αρχίσουν να δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα στην οδοντοστοιχία σας ή να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα, ενώ θα εμφανίσετε ακόμη και διάφορες παθήσεις των ούλων.

Θα πρέπει να φροντίζετε καθημερινά την υγιεινή των δοντιών σας, τι πιο απλό από το να ξεκινήσετε να τα πλένετε σωστά και σε καθημερινή βάση;
Πρέπει να θυμάστε ότι, πρώτον ξεκινάμε το πλύσιμο τους χρησιμοποιώντας πρώτα το οδοντικό νήμα και ύστερα βουρτσίζουμε.

Στην πραγματικότητα, αν χρησιμοποιείτε σωστά το οδοντικό νήμα θα αφαιρέσετε όλα  τα υπολείμματα τροφίμων, ακόμα και σε μέρη που η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να φτάσει.

Χρησιμοποιείτε το σε καθημερινή βάση.

Οδηγίες για να χρησιμοποιήσετε σωστά το οδοντικό νήμα

Ξεκινήστε πρώτα με την άνω γνάθο, πάρτε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος περίπου 40 – 50 εκατοστών και τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και λιγότερο στο μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού.
Αυτό γίνεται για να μπορέσετε να τυλίξετε το βρώμικο από τη μεριά του λίγου και να ξετυλίγετε το καθαρό από την πλευρά του περισσότερου.
Δουλέψτε το οδοντικό νήμα με τους αντίχειρες και δείκτες των δυο χεριών.

Βάλτε ανάμεσα στα δόντια και ξεκινήστε το καθάρισμα, μπαίνετε με το οδοντικό νήμα κάτω από τα ούλα και τυλίγετε το δόντι μέσα και έξω, στη συνέχεια γίνεται ο καθαρισμός τους με ελαφρές κινήσεις από τα ούλα προς τα κάτω. Επαναλάβετε τη διαδικασία και από τις 2 πλευρές φροντίζοντας να περάσετε όλα τα δόντια.

Προσοχή: Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η γνωστή κίνηση του «πριονίσματος» ανάμεσα στα δόντια, με αυτόν τον τρόπο όμως δε γίνεται σωστό καθαρισμός των δοντιών, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει να κόβεται το οδοντικό νήμα και μικρές ίνες να μένουν ανάμεσα τους.
Η σωστή κίνηση είναι το τράβηγμα του νήματος από πάνω προς τα κάτω.

Τέλος, απομένει μόνο το βούρτσισμα των δοντιών και είστε έτοιμοι.

Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να κάνετε καλύτερο καθαρισμό και θα έχετε πιο καθαρή και γερή οδοντοστοιχία.

Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βουρτσίσετε τα δόντια σας.